Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

România va avea alți noi șapte fericiți

Sfântul Părinte papa Francisc, miercuri, 19 martie 2019, în cadrul audienței oferite cardinalului Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, a autorizat congregația respectivă să promulge decretele de recunoaștere a minunilor, virtuților eroice sau a martiriului mai multor "slujitori ai lui Dumnezeu". Printre acestea, și cele referitoare la martiriul celor șapte episcopi greco-catolici din România: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și cardinalul Iuliu Hossu, "uciși din ură față de credință în diferite locuri din România, între 1950 și 1970". În acest fel, cei șapte episcopi catolici români vor fi ridicați în curând la cinstea altarelor.

Este o veste mult așteptată, care vine de la Vatican în solemnitatea Sfântul Iosif, patronul Bisericii Universale. Vine după mulți ani de cercetări, atât în faza locală a procesului de beatificare/canonizare, cât și în faza romană a acestuia, dar și în urma rugăciunilor făcute de credincioșii catolici din România.

Cei șapte episcopi greco-catolici se alătură celorlalți șase români care sunt deja declarați fericiți de către Biserica Catolică. Primul fericit este Ieremia Valahul (1983), călugăr franciscan capucin din Moldova, mort în anul 1625 în Napoli (Italia). Următorii patru fericiți sunt martiri din perioada prigoanei comuniste: Szilard Ignațiu Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare și Oradea, mort în anul 1949 în închisoarea din Aiud; Janos Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în anul 1952 în închisoarea din Jilava; Monseniorul Vladimir Ghika (31 august 2013), preot diecezan, mort în anul 1954 în închisoarea din Jilava, și Anton Durcovici (17 mai 2014), episcop romano-catolic de Iași, mort în anul 1951 în închisoarea din Sighetu-Marmației; la 22 septembrie 2018 a fost ridicată la cinstea altarelor Veronica Antal - prima femeie româncă, prima tânără româncă și primul laic român.

Data și locul beatificării celor șapte episcopi greco-catolici vor fi comunicate ulterior.

Informații despre viața acestor episcopi pot fi găsite la adresa: www.eparhiaclujgherla.ro/episcopii-martiri

Pr. Adrian Blăjuță
 


lecturi: 1444.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat