Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noutăți în pregătirea vizitei papei Francisc la Iași (29 ianuarie 2019)

Au trecut deja două săptămâni de la anunțul oficial, primit în ziua de 11 ianuarie, că papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai - 2 iunie 2019. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita orașele București, Iași și Blaj, precum și sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc.

În această perioadă, prin diferite mijloace de comunicare, multe persoane și-au manifestat și își manifestă bucuria pentru vestea venirii papei Francisc în România, iar pentru creștinii din Moldova și Bucovina, catolici, dar și de alte confesiuni, bucuria este și mai mare, pentru că papa va poposi și în această zonă. Papa Francisc va veni și la Iași.

Preasfințitul Petru Gherghel, într-o postare pe Facebook, a spus referitor la mesajele din ultima perioadă: "Am primit multe mesaje în aceste zile, mesaje prin care v-ați manifestat entuziasmul și speranța întâlnirii cu Sfântul Părinte. Vă mulțumesc pentru toate aceste mesaje și semne de afecțiune față de urmașul sfântului Petru și vă îndemn să vă rugați pentru ca «să mergem împreună», păstori și turmă, și să-l lăudăm pe Dumnezeu atunci când papa va fi în mijlocul nostru!"

Secțiune specială dedicată vizitei papei Francisc pe www.ercis.ro

Prin mijloacele de comunicare socială a fost prezentată în diferite moduri imaginea Sfântului Părinte papa Francisc, dar și mesajul pe care Sanctitatea Sa îl aduce tuturor celor cu care se întâlnește. Au apărut multe informații în spațiul mediatic. Pentru a le reuni și a le pune la îndemâna cititorilor noștri, a fost creată o secțiune specială dedicată venirii papei Francisc în România pe site-ul www.ercis.ro al Diecezei Romano-Catolice de Iași, la adresa: www.ercis.ro/papafrancisc. În această secțiune se poate intra dând click pe imaginea din coloana din stânga a site-ului ercis.ro, care conține imaginea papei Francisc și logoul vizitei Sanctității Sale, "Să mergem împreună". Această secțiune cuprinde o selecție de link-uri de pe ercis.ro și de pe alte site-uri, înregistrări video și audio care prezintă venirea papei Francisc în România, cine este Sfântul Părinte, dar și diferitele mesaje pe care le oferă tuturor celor care îl întâlnesc. Aici vor fi prezentate și noutățile care apar în pregătirea vizitei papei Francisc în Iași.

Întâlnire de lucru pentru mobilizare generală în vederea vizitei papei Francisc

În aula "Fericitul Anton Durcovici" de la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, a avut loc marți, 29 ianuarie 2019, o întâlnire de discuție cu privire la o mobilizare generală în întreaga Dieceză de Iași, pentru a face posibil ca să vină la întâlnirea cu papa Francisc toți cei care doresc. Au fost prezenți PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, dar și aproximativ 50 de preoți din toată dieceza.

În cadrul întâlnirii s-a prezentat comisia centrală de organizare. Pentru organizarea vizitei papei în România există o comisie centrală, formată din: PS Mihai Frățilă, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de București - coordonatorul comisiei; pr. Daniel Bulai - responsabil cu organizarea celebrărilor liturgice; pr. Wilhelm Dancă - responsabil cu mass-media. Au fost aleși și responsabili la nivelul fiecărei dieceze în care va ajunge papa Francisc, în Dieceza de Iași fiind: PS Aurel Percă - coordonator general, pr. Daniel Iacobuț - responsabil cu organizarea celebrărilor, pr. Adrian Blăjuță - responsabil cu mass-media.

Pentru o mai bună organizare la nivel diecezan, s-au stabilit modurile de comunicare internă, dar și mai multe sectoare de coordonare în dieceză, cum ar fi sectoarele: voluntari, copii, tineri, familii, tehnic, bolnavi și persoane în vârstă etc.

Știind exact zilele venirii papei Francisc în România, 31 mai - 2 iunie, se preconizează pentru venirea papei la Iași ziua de 1 iunie, iar locația cea mai potrivită pentru aceasta ar fi piața din fața Palatului Culturii. Totodată s-a reamintit faptul că programul vizitei nu este definitivat, fiind încă în construcție, putând apărea modificări.

S-a readus în discuție dorința ca evenimentul să fie cât mai deschis pentru toată lumea, nu doar pentru catolici. Preoții întruniți la Iași au oferit mai multe informări din partea comunităților. Există un nivel ridicat de așteptare a papei Francisc. Foarte mulți creștini doresc să participe. Amintindu-se de măsurile de siguranță sporite cu ocazia vizitei papei Francisc, s-a discutat despre faptul că va fi un spațiu în care se va afla papa Francisc, unde să se poată intra doar pe bază de invitații și bilete gratuite, obținute în urma cererilor făcute din partea parohiilor din Dieceza de Iași, prin care să fie specificat numărul de bilete dorite. Se așteaptă până la sfârșitul lunii februarie aceste informații.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Întâlnire de organizare a vizitei papei Francisc în Iași (29 ianuarie)


 

lecturi: 5819.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat