Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Celebrarea sărbătorii Fericitului Anton Durcovici

Iași, 10 decembrie 2018

Suntem fericiții că se apropie, la 10 decembrie, momentul sărbătorii Fericitului Anton Durcovici, un dar spiritual de mare preț pe care l-am primit la 17 mai 2014 de la Sfântul Părinte Francisc drept semn al marii prețuiri pe care Sfântul Părinte o are pentru noi și pentru înaintașii noștri în credință. Ziua de 10 decembrie are o semnificație deosebită pentru Biserica noastră locală: este ziua în care comemorăm moartea de martir a episcopului nostru în închisoarea de exterminare de la Sighetu Marmației, jertfă adusă credinței și așezată pe altarul țării noastre. Prin urmare, suntem invitați să participăm cu toții la celebrările programate în ziua de 10 decembrie, pentru a rememora viața plină de sfințenie și moartea încununată de laurii martiriului.

Printr-o fericită coincidență, anul acesta Biserica Catolică a sărbătorit 160 de ani de la aparițiile sfintei Fecioare la Lourdes, unde a avut bunăvoința de a ne dezvălui chipul ei, cel al sfintei cucernicii, drept cel mai potrivit îndemn la meditație și rugăciune. Este cunoscută contribuția fericitului Anton Durcovici la răspândirea în România a evlaviei sfintei Fecioare, pe care a iubit-o atât de mult și care i-a fost alături în momentele grele ale suferinței, insuflându-i curajul mărturiei apostolice. Anul acesta s-au împlinit și 70 de ani de la momentul în care fericitul Anton Durcovici a consfințit Dieceza de Iași la Inima Neprihănită a Mariei.

Cred că anul acesta, în ziua de 10 decembrie, trebuie să-l cinstim și să-l întâlnim pe fericitul Anton Durcovici în contextul Centenarului Unirii de la 1918, eveniment major al istoriei poporului român, de care fericitul a fost apropiat în mod deosebit. În anul 1918, tânărul preot Anton Durcovici, hirotonit la 24 septembrie 1910, avea vârsta de 30 de ani, vârsta la care Mântuitorul Isus Cristos a început să predice. Pentru tânărul preot al Arhidiecezei de București, 1918 era anul unei noi renașteri după experiențele traumatizante din perioada războiului mondial - internarea în lagăr, salvarea în ultima clipă ca urmare a bombardării capelei Institutului "Notre Dame de Sion" de la Galați și vindecarea miraculoasă de febra tifoidă de care a fost atins, toate aceste traume l-au convins pe fericitul Anton Durcovici de faptul că se bucura de atenția proniei cerești și că Dumnezeu îi oferise a doua oară darul vieții, dar pe care l-a dedicat la rândul său lui Dumnezeu. Jertfa fericitului Anton Durcovici din anii Primului Război Mondial a stat alături de jertfele tuturor românilor, drept bază pentru făurirea României Mari.

De altfel, în viața sa se distinge o constantă, și anume așezarea pe același plan a unității Bisericii Catolice din România și a unității poporului român. În calitatea sa de preot, rector, vicar general și episcop de Iași, fericitul Anton Durcovici i-a ținut pe credincioși strâns uniți în jurul altarului, insuflându-le totodată dragostea față de Dumnezeu, față de popor și de istoria sa. Ziua de 1 decembrie 1918 a avut o semnificație deosebită pentru fericitul Anton Durcovici, despre care a vorbit mereu seminariștilor pe care îi pregătea și celor care asistau la cursul său de teologie pentru intelectuali.

Cântarea "Te Deum laudamus" - "Pe tine, Doamne, te lăudăm" era manifestarea de bucurie ce răsuna în catedrala "Sfântul Iosif" din București în ziua sărbătorii de la 1 decembrie, pe care el o aprecia drept cea mai importantă din istoria poporului român, deoarece Dumnezeu ne-a hărăzit atunci cel mai prețios dar pământesc - "stăpânirea liniștită a întregului teritoriu al României Mari".

Cuvintele pe care mai târziu, când a primit misiunea de a păstori poporul catolic din Moldova ca episcop de Iași - "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!" (Ps 143,15), pe care le-a ales drept motoul său de părinte și păstor, porneau dintr-o inimă plină de credință, care s-au transformat într-o vie convingere de a vesti mereu că el este chemat să-și dea viața pentru credința și unitatea credincioșilor încredințați spre păstorire.

Sunt convins că alegerea acestor cuvinte din Sfânta Scriptură a venit din credința că orice țară, orice popor, orice dieceză trebuie să-și așeze viața după voința lui Dumnezeu, care este principiul unității.

Rugăciunile lui, cuvintele pe care le-a folosit sau lecțiile pe care le-a ținut în catedrala din București sau din Iași porneau de la această credință că numai acel popor va fi fericit dacă îl va avea pe Dumnezeu drept stăpânitor și domn, care toate la îndreaptă spre binele tuturor și spre trăirea adevăratei unități.

Trăind amintirea lui în sărbătoarea din 10 decembrie, anul acesta, vă invit cu multă căldură, pe toți membrii comunității noastre, să dați curs glasului vostru pentru a-l elogia pe fericitul Anton, pentru jertfa și iubirea sa cu care a iscălit crezul său de păstor al turmei încredințate și de a repeta acea cântare de laudă pe care el o îndrăgea așa de mult "Te Deum laudamus - Pe tine, Dumnezeule, te lăudăm".

În ziua de 10 decembrie după programul obișnuit din cursul dimineții, la ora 16,00, se va desfășura un simpozion special în aula "Anton Durcovici" a episcopiei noastre ce va avea ca menire întâlnirea cu viața și opera episcopului nostru, fericitul Anton Durcovici, model de credință, de iubire și de tărie cu care a știut să slujească biserica și poporul credincios, și a descoperi că în viață noi avem o mamă ocrotitoare care îi iubește pe toți cei care o caută și se încred în ea.

Invitația la acest simpozion dedicat memoriei episcopului nostru martir al credinței și icoană a tăriei o îndreptăm spre toți cei interesați, mai ales către toți credincioșii din Iași, către toate structurile bisericești, către seminariștii noștri, către toate persoanele consacrate și spre cei care au dorința de a-l cunoaște mai mult pe cel care ne-a fost și rămâne păstorul și exemplul nostru de tărie și curaj pe drumul credinței. Binecuvântat să fie Dumnezeu în sfinții săi!

Iași, 1 decembrie 2018

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Iași: Invitație la simpozionul național "Catolicii din România și Marea Unire"


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat