Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Împreună cu papa în fața mormântului lui Petru

O mărturisire de credință împreună cu papa în fața mormântului lui Petru a încheiat în ziua de 25 octombrie 2018 puțin înainte de amiază un scurt pelerinaj al părinților sinodali și al tinerilor angajați în adunarea ajunsă de acum la faza sa de încheiere după trei săptămâni de lucrări. Porniți de dimineață de la Monte Mario, episcopii și tinerii au parcurs o distanță de circa șase kilometri de-a lungul vechiului itinerar Via Francigena. Rugăciunea și reflecția a marcat drumul fiecărui pelerin care la sosirea în bazilica vaticană au fost așteptați de pontif. La sfârșitul mărturisirii de credință pelerinii - la care s-au adăugat unii tineri din parohiile romane - au participat la liturghia prezidată de secretarul general al Sinodului Episcopilor, cardinalul Lorenzo Baldisseri, în prezența papei. Pelerinajul a fost promovat, cu ocazia adunării sinodale, de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, al cărui președinte, arhiepiscopul Rino Fisichella, a ținut omilia dezvoltând o reflecție centrată pe figura primului dintre apostoli și pe chemarea sa din partea lui Isus.

Multă lume curioasă de sosirea unui pelerinaj deosebit: cardinali, episcopi, preoți, călugări, călugărițe și numeroși tineri care cântau și se rugau împreună mergând. Mulți credincioși s-au îngrămădit în spatele balustradelor din piața "Sfântul Petru" și apoi în bazilica vaticană înainte de amiaza de joi 25 octombrie, pentru a asista la momentul culminant - mărturisirea de credință prezidată de papa Francisc - al pelerinajului la mormântul sfântului Petru, făcut de părinții sinodali parcurgând o parte din Via Francigena.

Au fost sute de participanți - între care circa două sute de părinți sinodali, circa optzeci de tineri auditori și experți laici și circa o sută de tineri din dieceza de Roma - la pelerinajul care a parcurs o distanță de șase kilometri pe jos de la Via Camilluccia prin rezerva naturală de la Monte Mario și viale Angelico, pentru a ajunge până la bazilica "Sfântul Petru". Inițiativa a fost promovată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări cu ocazia sinodului.

Pelerinii au făcut o parte din etapa 45, adică ultima bucată din Via Francigena, aceea care pornind de la porticul de sud al catedralei din Canterbury, trecând prin Franța și Elveția, duce la bazilica "Sfântul Petru" la Roma și apoi și mai mult în sud până la Ierusalim. Monte Mario, cu o altitudine de 135 de metri înălțime, este dealul cel mai înalt din zona Romei. Călătorii din Evul Mediu îl numeau Mons Gaudii, referindu-se la senzația de uimire care îi cuprindea atunci când, ajunși la această înălțime, puteau să observe pentru prima dată cupola bazilicii "Sfântul Petru".

Pelerinajul s-a împărțit în trei statio, în fiecare a fost făcută lectura unui psalm, precedat de un îndemn și de o reflecție inspirată din Scriptură și din locurile martiriului apostolului Petru. A fost spațiu și pentru rugăciunea Rozariului, recitat după intențiile papei Francisc, care la 29 septembrie îi invitase pe toți credincioșii să recite coronița mariană în fiecare zi, în timpul întregii luni octombrie, și să se unească astfel în comuniune și în pocăință, ca popor al lui Dumnezeu, în a cere Născătoarei de Dumnezeu și sfântului Mihail arhanghelul să ocrotească Biserica de diavol, care mereu vrea să despartă de Dumnezeu.

Ajunși în bazilica vaticană, participanții s-au oprit în fața altarului Mărturisirii. La sosirea papei au recitat împreună cu el mărturisirea de credință. Apoi, la altarul catedrei, a fost celebrată Liturghia - la care era prezent pontiful - prezidată de cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor. Omilia a fost ținută de arhiepiscopul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, care a explicat sensul pelerinajului făcut în lumina vieții și a chemării lui Petru. Evanghelistul Luca, a amintit el, în capitolul al cincilea din Evanghelia sa relatează chemarea lui Petr. El pescuise toată noaptea, dar nu prinsese nimic. Isus se apropie și îi spune să înainteze în larg și să arunce năvoadele. Petru nu-l cunoștea pe Isus, a afirmat prelatul, dar cu siguranță a fost fascinat de această primă întâlnire cu El. El era obosit și dezamăgit, însă a spus: "La cuvântul tău, voi arunca năvoadele". În practică, Petru s-a încrezut în Isus, chiar dacă nu-l văzuse niciodată înainte, chiar dacă nu-l cunoștea.

De aici, a afirmat monseniorul Fisichella, se primește o primă învățătură, aceea pe care evanghelistul Ioan o repropune în capitolul 15 din Evanghelia sa: "Fără mine nu puteți face nimic. Cine rămâne în mine aduce mult rod". Petru, a subliniat prelatul, înțelege lent că trebuie să aibă încredere, că are nevoie de harul lui Dumnezeu. Dar imediat ce apostolul vede că încrederea în Isus aduce rod, conștientizează și mai mult cine este Domnul și afirmă: "Îndepărtează-te de mine: sunt un păcătos. Stai departe, Isuse, sunt nevrednic să stau aproape de tine". Și totuși, a adăugat monseniorul Fisichella, Isus are un alt plan.

Astfel se descoperă un Petru - a subliniat arhiepiscopul - cu caracter generos, caracteristică tipică a tinereții. De fapt, el lasă toate și-l urmează pe Isus. Nu se îndoiește, nu are nicio zăbavă. Și această generozitate se regăsește și în anii următori petrecuți alături de Cristos. De fapt, a amintit monseniorul Fisichella, el urcă pe Tabor cu Isus, face mărturisirea sa de credință, este în Grădina Măslinilor, îi taie urechea lui Malchus. Pas după pas, Petru înțelege că nu el este cel care se mântuiește, ci Isus este, Dumnezeu este cel care-l mântuiește.

Între timp sinodul a ajuns la a nouăsprezecea congregație generală, desfășurată în după-amiaza zilei de miercuri 24 octombrie, cu participarea a două sute cincizeci de părinți sinodali, sub președinția cardinalului Desiré Tsarahazana. În prezența papei Francisc, au continuat intervențiile libere cu privire la proiectul documentului final. Participanții la lucrări au avut posibilitatea de a lua cuvântul și au predat în scris la secretariatul Sinodului observațiile lor.

Moment de sărbătoare a fost încredințarea volumului Docat tuturor tinerilor auditori. Papa l-a dăruit personal fiecăruia dintre ei într-un climat de mare bucurie. Este vorba despre un compendiu al doctrinei sociale a Bisericii inspirat din cele mai importante documente pontificale. Publicația urmează după Youcat, care a fost voită de Benedict al XVI-lea pentru a explica tinerilor Catehismul Bisericii Catolice. Docat vrea să fie un ghid pentru angajarea socială a creștinului gândit și realizat tocmai pentru noile generații. Volumul își scoate inspirație mai ales din texte ale enciclicelor papale, de la Rerum novarum a lui Leon al XIII-lea la Laudato si' a lui Francisc, dar nu lipsesc referințele la alte documente, precum exortația apostolică Amoris laetitia.

(După L'Osservatore Romano, 26 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat