Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Contagiați de bucurie

A nouăsprezecea congregație generală

Corectări, modificări, aprofundări, adăugiri: Sinodul Episcopilor este cufundat pe deplin în labor limae asupra proiectului de document final. În a nouăsprezecea congregație generală, în dimineața zilei de miercuri, 24 octombrie 2018, cei 253 de părinți prezenți în aulă au început de fapt să propună o serie de amendamente la textul prezentat de comisie. În lipsa papei Francisc, angajat în audiența generală din piața "Sfântul Petru", rugăciunea de la început a fost condusă de secretarul general, cardinalul Baldisseri. Președinte delegat la rând era cardinalul Sako.

Înainte de seria de intervenții, a fost citită în aulă o primă schiță a scrisorii pe care părinții sinodali intenționează s-o trimită tinerilor din toată lumea și care va fi citită duminică, 28 octombrie, în timpul Liturghiei de încheiere. Părinții au fost invitați să propună modificări și sugestii care se va încerca să fie armonizate în textul final. Și deja înainte de amiază, în aulă, au venit primele observații. Cardinalul Baldisseri a ilustrat părinților și procedurile pentru alegerea următorului Consiliu al Secretariatului, care va fi compus din 21 de membri, cu 16 aleși pe zone geografice, 4 cu numire pontificală și unul care va fi reprezentat de un conducător de dicasteriu.

44 de părinți au cerut cuvântul și toți în mod substanțial au exprimat mare apreciere față de munca desfășurată de comisie, care a avut misiunea de a aduna toate modurile prezentate de cercurile mici în zilele trecute. A reieșit, s-a spus, un document în care se evidențiază conștiința că răspunsul dat tinerilor se află în Biserică așa cum este ea. Deci, un rezultat, nu numai formal, de atitudini și de limbaj, dar substanțial. Oricum, n-au lipsit unele note, de stil și de conținut.

Un părinte a prezentat caracterul fragmentar excesiv a cărui victimă este tema catehezei, care în schimb ar trebui valorizată. Așa cum ar trebui dat spațiu mai mare liturgiei. Din mai multe părți s-a notat că textul ar trebui să accentueze aspectele pozitive, să evidențieze ceea ce este bun: o Biserică ce nu aruncă la coș trecutul, ci are voința de a se reînnoi pentru tineri și împreună cu tinerii. Și face asta în bucurie, pentru că este contagiată de bucuria și de entuziasmul noilor generații.

Diferite intervenții au tratat paragrafele dedicate temei abuzurilor. Au fost date sugestii și terminologice pentru a exprima cât mai bine sentimentul unei Biserici rănite profund de delictele unei părți a ei, al iertării cerute victimelor, al toleranței zero în care milostivirea însoțește dreptatea. Și cât privește părțile dedicate sexualității, a fost cerut un limbaj mai clar, mai atent față de persoane, mai puțin fiu al modelor, în care să se scoată mai mult în evidență raportul de reciprocitate între bărbat și femeie și să nu fie pusă la margine virtutea castității. Alte sugestii s-au referit la atenția dată preoților tineri, colegialitatea, sinodalitatea, clericalismul, formarea sacerdotală, rolul mișcărilor ecleziale dar și sprijinul dat spiritualității individuale, însoțirea, misionaritatea, educația și școlile, migranții, rolul femeilor, diaconia.

Un părinte a prezentat un mod colectiv pentru a cere ca să fie evidențiată mai mult opțiunea preferențială pentru tineri. Care, a spus el, sunt o binecuvântare pentru Biserică.

(După L'Osservatore Romano, 25 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat