Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Simpozion național "Fericitul episcop martir Anton Durcovici"

Data de 29 septembrie 2018 a reprezentat un moment important pentru comunitatea romano-catolică din municipiul Roman. Fundația "Anton Durcovici" a fost gazdă celor care au vrut să cinstească memoria eroului martir, devenit simbol al Diecezei de Iași, în cadrul simpozionului național "Fericitul episcop martir Anton Durcovici".

Cuvântul de deschidere al activității i-a aparținut PS Petru Gherghel, care a subliniat încă o dată importanța figurii emblematice a fericitului Anton Durcovici și legătura acestuia cu Romanul. După ce a dat citire testamentului scris de episcopul martir, cu trimitere directă la municipiul Roman, PS Petru a remarcat activitatea intensă a fundației, deschisă în urmă cu doar zece luni.

A urmat salutul din partea pr. Pavel Chelaru, parohul bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman, care a vorbit despre necesitatea implicării din partea Bisericii în educație, implicare vizibilă prin Fundația "Anton Durcovici". Totodată acesta a transmis un cuvânt de încurajare pentru membrii fundației și pentru părinții care au ales să treacă pragul instituției pentru a oferi o educație integrală propriilor copii.

Următoarea intervenție a fost cea a doamnei Roxana Iorga, viceprimarul municipiului Roman, activitatea bucurându-se de susținerea Primăriei și Consiliului Local Roman. Aceasta a apreciat rezultatele fundației, rezultate pe care le-a apreciat ca fiind "importante și caracterizate de modestie".

Simpozionul a însumat o serie de șapte activități prezentate de preoți sau persoane laice. Moderator a fost Dragoș Toma, directorul fundației, care a precizat că prin acest proiect a urmărit să încununeze cele patru conferințe culturale organizate până în prezent, conferințe dedicate celui care a avut o viață închinată lui Dumnezeu și școlii din umbra Bisericii.

Prima activitate a fost prezentarea cărții Fericitul Anton Durcovici, mărturisitor al credinței și prizonier al iubirii, care îl are ca autor pe PS Petru Gherghel, publicată la Editura "Presa Bună" în 2018. Prezentarea a fost făcută de pr. Alois Moraru, parohul bisericii "Sfântul Iosif" din Barticești, care prezentat auditoriului întregul parcurs al acestei ultime scrieri despre Anton Durcovici.

Fiorul poetic a venit să completeze emoția evenimentului cu o suită de versuri scrise de Valeriu Anania, Costache Ioanid și Dumitru Solomon în interpretarea tinerilor actori de la Trupa de Teatru "Gong". Pe scenă au urcat Vlad Pânzaru, Diana Grumezescu, Ștefan Duminică și Tatiana Andrei.

Al treilea moment a fost reprezentat de conferința "Educația și harul spiritului", susținută de psihologul Ana Maria Ciobanu, care și-a propus să prezinte părinților, cu titlu de sugestie, modalități pe care dumnealor le pot îmbrățișa în viața de zi cu zi, pentru a-i învăța pe copii care sunt adevăratele valori spirituale.

A urmat un moment de socializare, invitații având ocazia să primească din mâinile PS Petru Gherghel, cartea prezentată cu ocazia evenimentului.

Partea a doua a simpozionului a continuat cu sfânta Liturghie, oficiată în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". S-a continuat cu un moment muzical, corul fundației intonând Imnul Fericitului Episcop Martir "Anton Durcovici", urmând apoi un duet instrumental: doamna Gabriela Mateeș la vioară și doamna Emilia Giurgi la pian, au interpretat piesa "Largo" de Händel.

Seara s-a încheiat în compania regizorului Teatrului din Clopotniță Bacău, domnul Ion Coșa - care a adus pe scena aulei "Anton Durcovici" tineri actori. Aceștia au pus în scenă piesa de teatru "Scapă cine poate", adaptare după "Visul unei nopți de vară" de William Shakespeare.

Următoarea activitate la care organizatorii se gândesc deja este cea din 10 decembrie 2018, atunci când se va împlini un an de zile de la deschiderea oficială a Fundației "Anton Durcovici" din Roman.

Dragoș Toma

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 septembrie: Roman: Simpozion național "Fericitul episcop martir Anton Durcovici"


 

lecturi: 72.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat