Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Patru ani de la beatificarea fericitului Anton Durcovici

Împlinirea a patru ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici a fost marcată la Iași, joi, 17 mai 2018, printr-un simpozion și o sfântă Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La aceste două momente au participat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, PS Aurel Percă, pr. Isidor Iacovici, postulator al cauzei de beatificare a episcopului Anton Durcovici, pr. Pavel Balint, paroh la Bad Deutsch-Altenburg (AU), alți circa 40 de preoți, dar și seminariști, persoane consacrate și credincioși. Simpozionul a fost organizat de Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici", din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, și de Facultatea de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași.

Începând cu ora 16.30, în Aula "Fericitul Anton Durcovici" de la subsolul catedralei, a avut loc simpozionul cu titlul: "Fericitul Anton Durcovici: 130 de ani de la naștere și 70 de ani de la consacrarea episcopală", moderator fiind pr. Ștefan Lupu.

PS Petru Gherghel a făcut în cuvântul său de la început o retrospectivă a drumului parcurs spre beatificarea episcopului Anton, amintind despre momentul consacrării sale ca episcop, văzând în noaptea ploioasă și ziua însorită de 1 mai 1990 un semn al împlinirii cuvântului de încurajare al fericitului Anton: "Duceți crucea Mântuitorului care s-a răstignit pentru păcatele noastre, căci va veni ziua învierii și pentru mult încercatul popor român". "Acest timp se datorează jertfelor" înaintașilor, a insistat PS Petru iar cei de azi au datoria de a-l menține viu în conștiințe pe fericitul Anton Durcovici și "să cerem de la Dumnezeu darul de a nu uita".

ÎPS Ioan Robu, vorbind despre fericitul Anton Durcovici, a spus că a rămas impresionat de faptul că încă nu s-a găsit mormântul acestuia, subliniind faptul că "nu s-a terminat totul cu mormântul" episcopului martir.

În cadrul simpozionului au fost lansate două cărți.

Cartea Fericitul Anton Durcovici, mărturisitor al credinței și prizonier al iubirii, avându-l ca autor pe PS Petru Gherghel, a fost publicată la Editura "Presa Bună" și conține "scrisorile pastorale publicate, predici, comunicări științifice, prefețe la lucrările publicate în onoarea episcopului martir", așa cum ne prezintă PS Aurel Percă în prefața cărții. Excelența Sa, vorbind la simpozion despre cartea PS Petru Gherghel, a amintit că "nu trăim numai din amintiri, nu ne întoarcem numai în trecut pentru a ne aminti și a vorbi despre anumite momente istorice sau biografice, ci suntem aici pentru a contempla figura unui erou, iar lucrările care astăzi se lansează vor să ne ajută să contemplăm figura episcopului nostru martir Anton Durcovici".

Dr. Dănuț Doboș, prezentând această carte, a scos în evidență faptul că PS Petru a fost "cel care a inițiat, organizat și finalizat cu succes dosarul de beatificare al fericitului Durcovici", cartea fiind "o lucrare a unui episcop despre un alt episcop, o lucrare care poartă atât de mult amprenta PS Petru Gherghel", "scrierea Excelenței Sale fiind net diferită de cea a istoricilor, prin maniera caldă, umană, de păstor de suflete, de învățător și de formator de conștiințe".

Cea de-a doua carte, cu titlul Episcopul Anton Durcovici (1888-1951), martor al lui Cristos. Mărturia până la martiriu în timpul comunismului din România, îl are ca autor pe pr. Isidor Iacovici și este apărută la Editura "Sapientia", fiind traducerea în limba română a lucrării de doctorat a părintelui. Este "sora mai mică a cărții Positio Super Martyrio", așa cum a subliniat pr. Fabian Doboș, esența cărții fiind formată din capitolele IV și V, "unde pr. Isidor scoate în evidență spiritualitatea fericitului Anton Durcovici, punând accent pe credința și umilința acestui episcop și vorbind detaliat despre marile virtuți ale episcopului Anton Durcovici".

Au intervenit și pr. Isidor Iacovici, care a vorbit despre misiunea sa de postulator al cauzei de beatificare/canonizare a fericitului Anton Durcovici, prezentând și imaginea fericitului Anton Durcovici, care a practicat în viața sa în mod special "umilința și mărinimia", care "l-au făcut pe episcopul Durcovici să stea calm și să se roage pentru cel care-l bătea, asemenea lui Cristos". Pr. Pavel Balint a vorbit, prezentând și câteva fotografii despre momentele trăite în jurul beatificării de către comunitatea originară a fericitului Anton.

Simpozionul s-a încheiat cu prezentarea filmului documentar "Episcopul Anton Durcovici de la leagăn până la mormânt", realizat de Departamentul de Cercetare "Fericitul Anton Durcovici" și Facultatea de Teologie Romano-Catolică. În cadrul filmului au fost prezentate informații și imagini de arhivă.

La ora 18.30, în catedrală, s-a celebrat o sfântă Liturghie pontificală în cinstea fericitului martir, prezidată de PS Petru Gherghel. La predică, ÎPS Ioan Robu, vorbind despre imaginea fericitului Anton, din care reiese "viața simplă și îndemnul la mare evlavie față de Maica Domnului", a amintit despre faptul că el "a știut mereu să privească spre viitor", văzând în sfânta Liturghie, "în altar stânca din care izvorăște apa vieții în fiecare zi pentru tot poporul lui Dumnezeu". La finalul celebrării, a avut loc o procesiune cu relicva fericitului în interiorul catedralei, care s-a încheiat în capela dedicată acestuia, unde a fost depusă relicva.

Pr. Adrian Blăjuță

Înregistrarea video a Liturghiei:

*

Filmul documentar "Episcopul Anton Durcovici de la leagăn până la mormânt", realizat de Departamentul de Cercetare "Fericitul Anton Durcovici" și Facultatea de Teologie Romano-Catolică:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Iași: Patru ani de la beatificarea fericitului Anton Durcovici


 

lecturi: 64.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat