Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Zi de reculegere pentru tineri cercetași din trei parohii

La 30 noiembrie 2017, festivitatea sfântul Andrei, cercetașii din Pildești, Hălăucești și Adjudeni s-au adunat la Gherăești, în casa primitoare a surorilor "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", pentru a participa la o zi de reculegere, al cărei îndrumător spiritual a fost pr. Flavian Ciuciu, vicar la Pildești.

Ambianța a fost creată de rugăciunea din capelă, în cadrul căreia fiecare dintre noi și-a îndreptat gândul către Isus pentru a avea o zi cât mai rodnică, care să ne pregătească pentru Advent, un timp liturgic special de pregătire pentru venirea lui Cristos pe lume.

După rugăciune a urmat un joc de cunoaștere prin care am descoperit câte o calitate a fiecăruia dintre noi. Următorul punct a fost prima meditația condusă de părintele Flavian. Tema prezentată a fost: "Iubirea între om și Dumnezeu". În cadrul ei am învățat care sunt dimensiunile iubirii, cum se caracterizează și ce legătură sunt între ele. Totodată, am descoperit că iubirea nu e o poruncă, ci o propunere și că o Euharistie care nu se traduce în iubire concretă, practică, ea însăși e fragmentată.

A urmat un timp personal, în tăcere fiecare dintre noi am meditat asupra celor prezentate în meditație. După o mică pauză ne-am împărțit în grupuri, unde ne-am exprimat punctul de vedere pe baza unor întrebări, urmând punerea în comun.

Pe parcursul acestei zile i-am avut la dispoziție pentru spovadă și colocviu pe pr. Bernadin Duma OFMConv., asistent spiritual la Hălăucești, pe pr. Valerică Ciobanu, vicar la Gherăești, și pe pr. Flavian.

Ziua a continuat cu o plăcută vizită la Căminul pentru vârstnici din Gherăești, condus de Micile Slujitoare ale lui Cristos Rege. După prânzul a urmat un timp de destindere, momentul în care fiecare centru a prezentat un joc. Nu a lipsit zâmbetul și voia bună care ne-au ajutat să legăm multe prietenii.

Ne-am pregătit de sfânta Liturghie, la care am participat cu proclamarea lecturilor, citirea intențiilor de la rugăciunea credincioșilor și prezentarea darurilor. A doua meditație a avut loc în timpul sfintei Liturghii; în cadrul predicii, am reflectat cât de importantă e iubirea în viața creștinului.

A urmat bilanțul zilei momentul în care fiecare dintre noi a avut oportunitate de a împărtăși trăirile din cadrul acestei zile de reculegere.

Iată ce ne spun două tinere participante:

"A fost o experiență minunată, de care ne-am bucurat foarte mult, nu doar pentru ca am avut ocazia de a ne apropia de Dumnezeu, ci și pentru că am legat prietenii, care vor rămâne poate chiar pentru toată viața. Am învățat datorită acestei întâlniri câte dimensiuni poate avea iubirea. Și am aflat că iubirea lumească este o exersare a iubirii pe care trebuie să i-o dăruim lui Dumnezeu. De ce? E simplu, pentru ca el ne-a creat din iubire. Cu acest gând am plecat de la această zi de reculegere și ne propunem să trăim iubirea în sensul cel mai profund al său". (Centrul local "Coborârea Duhului Sfânt" Adjudeni)

"În urma schimbului de păreri dintre mine și colega mea, am realizat amândouă că a fost mult mai distractiv decât ne așteptam și foarte bine organizat. Iar pentru mine, fiind și prima zi de reculegere, mi s-a părut mult mai atrăgătoare această zi, fiind mult mai dinamică, deși inițial mi s-a spus că doar ne vom ruga. Într-adevăr, ne-am rugat, dar într-un mod diferit, mai interactiv care mi-a plăcut mai mult". (Centrul local "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" Hălăucești)

Daria Mîrț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 noiembrie: Gherăești: Zi de reculegere pentru tineri cercetași din trei parohii


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat