Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sighetu Marmației și Oradea: Sfinții întăresc unitatea

În zilele de sâmbătă, 13 mai 2017, și duminică, 14 mai 2017, la Sighetu Marmației și la Oradea, sfinții martiri ai credinței din închisorile comuniste și sfântul Ladislau au chemat la rugăciune și amintire episcopi, preoți și credincioși din diecezele și eparhiile țării noastre și din alte țări. Preasfințitul Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, a participat la aceste două evenimente.

În ziua de sâmbătă, păstorul Diecezei de Iași a luat parte la pelerinajul și la sfânta și dumnezeiasca Liturghie de la Sighetu Marmației, din Cimitirul Săracilor, unde sunt înmormântați episcopi greco-catolici. Aceste ceremonii au oferit ocazia Excelenței sale Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, episcopului Petru Gherghel, împreună cu Preasfințitul Vasile Bizău, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, gazdă a acestor evenimente, cu alți ierarhi ai Bisericilor particulare, greco-catolici și latini, persoane consacrate și credincioși să se unească în rugăciune cu mărturisitorii credinței, victime ale torționarilor din închisorile comuniste.

Preasfințitul Petru a trăit aceste momente cu sentimentul unei datorii morale și cu o inimă plină de recunoștință față de predecesorii săi întru episcopat și cu gândul la toți credincioșii Diecezei de Iași ce au nevoie de mijlocirea sfinților martiri și a fericitului Anton Durcovici.

Duminică, 14 mai 2017, alături de cardinalul Péter Erdő, ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic, ÎPS Ioan Robu, mitropolitul de București, PS László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea păstorul nostru, Petru Gherghel, împreună cu alți episcopi romano-catolici și greco-catolici din țară și din străinătate, a participat la sărbătoarea Diecezei romano-catolice de Oradea prilejuite de comemorarea a 825 de ani de la canonizarea sfântului rege Ladislau. La 20 august 1083, sfântul Ladislau a înființat Episcopia de Oradea și a fost ctitorul mai multor biserici și mănăstiri.

Pr. Romeo Neculai


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat