Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ultimul cuvânt al istoriei

În centrul aparițiilor mariane milostivirea

De Mons. António Marto
episcop de Leiria-Fátima

Biserica din Portugalia se bucură și aduce mulțumire pentru venirea printre noi a papei Francisc ca păstor universal al Bisericii și pelerin la Fátima pentru a prezida celebrarea centenarului aparițiilor Sfintei Fecioare Maria. Când Pontiful devine pelerin, în calitate de păstor universal al Bisericii, toată Biserica peregrinează cu el. De aceea, acest pelerinaj jubiliar îmbracă o mare semnificație pastorală și spirituală și o importanță deosebită la nivel eclezial, național și mondial.

Din adâncul inimii dorim să exprimăm Sfântului Părinte mulțumirea noastră vie pentru darul vizitei sale, pentru evlavia sa filială față de Stăpâna noastră de la Fátima și pentru afectul său de apropiere față de noi. În afară de asta, aduce cu sine "doi sfinți" foarte îndrăgiți de poporul nostru, cei doi păstorași Francisc și Iacinta Marto, care vor fi canonizați la 13 mai, în centenarul zilei și aproape de ora primei apariții a Stăpânei noastre. Pentru toate acestea, așteptarea poporului nostru este mare și el dorește să exprime papei Francis tot afectul, toată recunoștința și toată deschiderea la cuvântul său.

În numele mulțimii de pelerini cu mare bucurie spun încă de acum: Bun venit, papa Francisc!

Prezența Sfântului Părinte la Fátima cu siguranță scoate în evidență actualitatea și universalitatea mesajului care din orășelul portughez s-a iradiat la toată omenirea și la Biserică.

De fapt putem să ne întrebăm: ce anume este deosebit în mesajul de la Fátima care să justifice atenția pe care o trezește, atracția pe care o exercită, ecoul larg pe care l-a avut? Într-un prim moment și la prima vedere pare că nu are nimic special pentru că este un mesaj încredințat unor copii săraci și analfabeți care vorbesc despre o noutate neprevăzută care-i depășește, dar în același timp îi atrage și îi cucerește; un mesaj adaptat la mentalitatea lor, la lumea lor simplă de acum o sută de ani, exprimată prin concepte care se referă la limbajul epocii. Va mai putea spune ceva lumii de astăzi?

Tocmai pentru aceasta ne impresionează și ne uimește faptul că și contextul și conținutul mesajului nu se limitează la drumul de credință personal al micilor vizionari, la o circumstanță particulară a satului lor sau la un anumit adevăr al credinței. Orizontul lor are o însemnătate istorică și mondială: cele două războaie mondiale și suferințele omenirii, cu menționarea specifică a unor națiuni precum Rusia, persecuțiile împotriva Bisericii, cu menționarea martirilor din secolul al XX-lea, și chiar a papei, marea cauză a păcii dintre popoare. Toate acestea sunt însoțite de un avertisment foarte puternic de a nu ne resemna în fața normalității și a fatalității răului: este posibil să se învingă răul pornind de la convertirea inimii la Dumnezeu, de la rugăciune și de la repararea păcatului oamenilor.

Umbra luminoasă de la Fátima se extinde asupra întregului secol al XX-lea, probabil cel mai crud și sângeros din istorie. În acest context tragic Fecioara Maria la Fátima apare ca o "viziune de pace" și o lumină de speranță pentru Biserică și pentru lume. Probabil că numai astăzi, la distanță de un secol, suntem în măsură să înțelegem cu profunzime mai mare adevărul și toată importanța acestui mesaj.

Cel care a tradus mai bine dimensiunea istorico-profetică a Fátimei a fost fără îndoială Ioan Paul al II-lea într-o pagină memorabilă cu ocazia celei de-a optzecea aniversări a aparițiilor, în 1997. Ne ajută să vedem aparițiile pornind de la istoria efectelor lor: "În pragul celui de-al treilea mileniu, observând semnele timpurilor în acest al XX-lea secol, cel de la Fátima apare ca unul dintre cele mai mari, și pentru că vestește în mesajul său multe dintre semnele următoare și invită să se trăiască apelurile lor; semne precum cele două războaie mondiale, dar și mari adunări de națiuni și de popoare sub semnul dialogului și al păcii; asuprirea și agitațiile trăite de diferite țări și popoare, dar și glasul și oportunitățile date populațiilor și oamenilor care între timp s-au ridicat în arena internațională; crizele, abandonările și multele suferințe ale Bisericii, dar și un reînnoit și intens simț de solidaritate și de dependență reciprocă în trupul mistic al lui Cristos, care se consolidează în toți botezații, conform cu vocația și misiunea lor; îndepărtarea de Dumnezeu și abandonarea sa din partea indivizilor și a societăților, dar și o intrare năvalnică a Duhului adevărului în inimi și în comunități ajungând până la jertfire și la martiriu pentru a salva chipul și asemănarea lui Dumnezeu în om (cf. Gen 1,27), pentru a-l salva pe om de em. Între aceste și alte semne ale timpurilor, așa cum am spus, se evidențiază Fátima, care ne ajută să vedem mâna lui Dumnezeu, călăuză providențială și Tată răbdător și milostiv și al acestui secol al XX-lea".

De aceea Benedict al XVI-lea n-a ezitat să prezinte Fátima drept "cea mai profetică dintre aparițiile mariane", deoarece continuă să denunțe forța răului cu suferințele sale și strigătul victimelor, și să facă apel la convertirea oamenilor.

Și astăzi de pe pământ se înalță acest strigăt așa cum ne spune papa Francisc în semnificativul discurs adresat corpului diplomatic în ianuarie: "În urmă cu un secol, lumea se afla în plin prim conflict mondial. Un masacru inutil, în care noi tehnici de luptă semănau moarte și provocau suferințe uriașe populației civile lipsite de apărare. În 1917, fața conflictului s-a schimbat profund, dobândind o fizionomie tot mai mondială în timp ce se arătau la orizont acele regimuri totalitare care timp îndelungat avea să fie cauză a diviziunilor sfâșietoare. După o sută de ani, atâtea părți ale lumii pot spune că au beneficiat de perioade prelungite de pace, care au favorizat oportunități de dezvoltare economică și forme de bunăstare fără precedent. Dacă pentru mulți astăzi pacea pare, într-un fel, un bun sigur, aproape un drept dobândit căruia nu i se mai acordă multă atenție, pentru prea mulți ea este încă numai un miraj îndepărtat. Milioane de persoane trăiesc încă în centrul conflictelor nesăbuite. Chiar și în locuri considerate odinioară sigure, se observă un sentiment general de frică. Suntem năvăliți frecvent de imagini de moarte, de durerea nevinovaților care imploră ajutor și mângâiere, de doliul celui care plânge o persoană dragă din cauza urii și a violenței, de drama refugiaților care fug de război sau a migranților care pier tragic".

În mesajul de la Fátima răsună însă și o promisiune mângâietoare: "La sfârșit inima mea neprihănită va triumfa și... va di dat lumii un timp de pace". Cuvinte pe care Benedict al XVI-lea le-a interpretat: "la sfârșit, Domnul este mai puternic decât rău, iar Sfânta Fecioară Maria pentru noi este garanție vizibilă, maternă a bunătății lui Dumnezeu, care este întotdeauna ultimul cuvânt în istorie", adică milostivirea: iubirea care triumfă asupra logicii răului, triumful iubirii în tragediile istoriei! Da, mesajul de la Fátima este un mesaj de milostivire, de speranță și de pace pentru lume.

(După L'Osservatore Romano, 12 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat