Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesaj împotriva curentului

Interviu luat cardinalului secretar de stat în ajunul călătoriei la Fátima

De Barbara Castelli

"S-a speculat mult, și probabil se continuă să se speculeze despre secretele de la Fátima, pentru că ceea ce Fátima voia să ne spună a spus-o clar, public". Asta subliniază cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, în interviul dat Secretariatului pentru Comunicare, în ajunul plecării lui Francisc pentru a nouăsprezecea călătorii internaționale, care are ca temă: "Cu Maria, pelerin în speranță și în pace". Prezentăm în continuare o transcriere a noastră.

Care este motivul principal al vizitei în Portugalia?

Cred că Sfântul Părinte vrea să exprime propria iubire și propria evlavie față de Sfânta Fecioară Maria, despre care avem foarte multe dovezi și tot atâtea semne: ca de exemplu faptul că el mereu merge la "Santa Maria Maggiore" să se roage în fața lui Salus populi Romani înainte și după fiecare călătorie. Dar mai ales se evidențiază respectul și atenția pe care el le are față de experiența mariană a poporului lui Dumnezeu. Experiență pe care a știut să o recunoască în evenimentele de la Fátima de acum îndepărtate o amprentă specifică a Fecioarei în Magnificat, adică Stăpâna rozariului care n-a apărut celor bogați sau celor puternici, nici persoanelor influente, ci unor copii. Am putea să-i considerăm un pic cei din urmă din societate, ca să folosesc terminologia papei aproape niște "rebutați" ai societății. Și Sfânta Fecioară Maria a voit să privilegieze această categorie de persoane, dând păstorașilor din Fátima un mesaj împotriva curentului. Eram în timp de război, în 1917, și discursul era cel al urii, al răzbunării, al ostilității, al ciocnirii, "măcelul inutil" denunțat de Benedict al XV-lea. În schimb Sfânta Fecioară Maria vorbește despre iubire, despre iertare, despre capacitate de a se jertfi și de a face din ei înșiși un dar pentru alții. Deci o răsturnare totală a valorilor, sau non-valorilor, care în acel moment prevalau. Sunt două indicații de mare actualitate și pentru Portugalia și pentru lume: capacitatea de a porni de la cei din urmă, de a-i valoriza; și aceea de a trăi valorile autentice care pot să fie la baza unei conviețuiri pașnice și solidare în interiorul fiecărei țări și între țări.

De mai multe ori papa Francisc a spus că Maria ajută să desfacem nodurile păcatului. Cât de mult poate să-l ajute pe omul contemporan un loc ca Fátima?

Se spune că sanctuarele sunt "clinicile spiritului" și papa a scos asta în evidență și recent transferând competențele la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. De fapt, în ele răsună mereu vestea îngerului adusă Mariei că nimic nu este imposibil lui Dumnezeu. Sanctuarul devine un loc de creștere spirituală în momentul în care ajută persoanele să răspundă ca Maria: "Iată-mă!". O realitate în care nimic nu este imposibil lui Dumnezeu: nu este imposibil lui Dumnezeu să aibă încredere în om, să se încredințeze omului și să meargă cu el; nu este imposibil a transforma viața și lumea grație iubirii sale, duioșiei sale și milostivirii sale; și este posibil lui Dumnezeu să ne elibereze de poverile trecutului nostru care uneori ne fac sclavi, ne blochează, și să ne deschidă spre un viitor nou, inedit și surprinzător. Maria a știut să spună "da" acestei propuneri a lui Dumnezeu, acestui proiect. Și un sanctuar poate ajuta să se crească în această conștiință că pentru Dumnezeu totul este posibil și să se răspundă generozitate la asta cu oferirea vieții.

Au trecut o sută de ani de la aparițiile Fecioarei păstorașilor: cât mai are de spus Fátima lumii și și Bisericii? Vin în minte cuvintele lui Benedict al XVI-lea care în 2010 a spus: "S-ar înșela cel care ar crede că misiunea profetică a Fátimei s-a încheiat".

Cred că mesajul de la Fátima este mesajul central al creștinismului, cel pe care îl trăim mai ales în această perioadă pascală, adică vestea că Isus a înviat, este viu, este Stăpânul istoriei. S-a speculat mult, și probabil se continuă să se speculeze despre secretele de la Fátima, dar sunt speculații inutile, pentru că ceea ce Fátima voia să ne spună a spus-o clar, public, și tocmai este acest mesaj central al credinței creștine, al credinței catolice. Se naște și o diferită viziune despre viață, care devine un pelerinaj spre Domnul. Un pelerinaj susținut încontinuu de forța Evangheliei. Așadar misiunea profetică a Fátimei este de a aminti Bisericii ceea ce ea este și ceea ce trebuie să continue să fie în lumea de astăzi, adică o comunitate care proclamă cerurile noi și pământul nou și pe care le așteaptă, și aproape le anticipează, ar spune conciliul, tocmai scufundându-se în pliurile istoriei - mai ales acele pliuri mai întunecate și dureroase - cu forța iubirii, pentru a schimba această istorie. Acesta este mesajul profetic al Fátimei și mesajul profetic al Bisericii, care, într-un anumit sens, coincid.

În timpul pelerinajului papa îi va canoniza pe Francisc și pe Iacinta. Cât mai sunt de actuale figurile păstorașilor?

Trebuie să facem distincție între mijloace și scopuri. În sensul că Francisc și Iacinta aparțin unui anumit timp, unei anumite epoci, cu modul său de a se exprima, limbajul său și instrumentele care se foloseau atunci. Scopul este tocmai capacitatea acestor doi copii, în simplitatea lor, de a merge la inima Evangheliei. Și acesta este mesajul pe care cei doi copii ni-l aduc: capacitatea de a merge la inima Evangheliei prin inima neprihănită a Mariei. O inimă, neprihănită prin har, dar care a știut să răspundă primind pe deplin iubirea și milostivirea lui Dumnezeu; care a știut să trăiască inspirându-se din libertatea răstignitului. Cei doi copii și-au însușit acest mesaj și acum ni-l propun cu autoritatea sfințeniei lor pe care Biserica o recunoaște în fața lumii.

(După L'Osservatore Romano, 12 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat