Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Studenți din Iași în pelerinaj la Memorialul victimelor comunismului de la Sighetu Marmației

La 17 mai 2017, am comemorat trei ani de la beatificarea episcopului martir, Anton Durcovici. Dornici de a afla mai multe despre viața acestui martir, am plecat, în număr de patruzeci de studenți, însoțiți de pr. Fabian Doboș, în pelerinaj la Sighetu Marmației, între 19 și 21 mai 2017.

Prima oprire am făcut-o la Cacica, unde am fost întâmpinați de pr. Mitică Baltag, care ne-a vorbit despre istoria sanctuarului și a icoanei făcătoare de minuni. După ce am primit binecuvântarea părintelui, ne-am continuat drumul, încredințând acest pelerinaj în mâinile Preacuratei.

Timpul a trecut mai ușor, admirând frumoasele peisaje și locuri, care ne vorbeau despre minunea creației. Un astfel de loc este și Mănăstirea Bârsana, situată la o distanță de 20 km de Sighetu Marmației.

Ajunși la Sighet, am celebrat sfânta Liturghie, în care părintele ne-a vorbit despre martiriu, ca fiind o continuare a agoniei lui Isus din Grădina Măslinilor. "Sângele martirilor este sămânța creștinilor!" - spunea părintele, citându-l pe Tertulian. Predica s-a încheiat cu o întrebare provocatoare: "Câți dintre noi ar fi astăzi dispuși să-și dea viața pentru Cristos?"

În cea de-a doua zi, am vizitat Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței, un loc rece, încărcat de istorie și suferință, care accentuează importanța credinței în momentele de încercare. Fericitul Anton Durcovici ne dă exemplu de o astfel de credință. În ciuda tuturor suferințelor din închisoare, el rămâne fidel lui Dumnezeu până la moarte.

Vizita Memorialului a trezit în noi trăiri intense:

  • "M-a făcut să conștientizez mai mult sacrificiul înaintașilor noștri, greutățile prin care au trecut și puterea credinței care i-a ajutat să pună prietenia cu Isus mai presus de toate. Am învățat că dacă faci asta, Isus nu doar că îți rămâne prieten, dar suferă împreună cu tine, și la final te așteaptă în rai" (Viviana).

  • "Memorialul de la Sighet este locul unde omul și-a pierdut umanitatea. Cu toții afirmăm că suntem creștini, însă nu suntem conștienți de faptul că libertatea de credință pe care o trăim acum, a fost plătită scump cu sângele celor care au ales să rămână lângă Dumnezeu, chiar și când rămăseseră fără nicio urmă de speranță" (Bianca).

  • "Vizita la Memorial a avut un impact puternic asupra mea, deoarece fiind fizic în celulele deținuților politici și religioși, și citind fragmente din viețile lor, mi-am dat seama câtă suferință a cuprins acea închisoare, cu atât de puțin timp în urmă" (Ioana).

  • "De ziua mea am fost la închisoare. Am simțit trăiri puternice, goluri în stomac, lacrimi gata să cadă, timp profund... În aceste zile am primit o lecție importantă și am o mare mulțumire în suflet pentru viața mea. Desigur, la martiriu suntem invitați cu toții câte puțin, dar suntem noi gata să îi spune «Da» lui Dumnezeu?" (Ana-Maria)

În cea de-a doua parte a zilei, am vizitat Cimitirul orașului (locul în care a fost înmormântat Anton Durcovici), Cimitirul Săracilor și un muzeu în aer liber, Cimitirul vesel de la Săpânța.

Am încheiat aceste zile cu o sfântă Liturghie de mulțumire. Am plecat cu sufletul încărcat și cu dorința de a ne întări și mai mult credința.

Le mulțumim tuturor binefăcătorilor care au făcut posibil acest pelerinaj și mai ales lui Isus, care este mereu alături de noi!

Sabina Jitaru, Maria Sescu și Olimpia Țicloș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-21 mai: Studenți din Iași în pelerinaj la Memorialul victimelor comunismului de la Sighetu Marmației


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat