Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

Indulgență plenară cu ocazia celebrării centenarului aparițiilor Maicii Domnului de la Fatima

Sfințiile Voastre, dragi frați și surori,

Pentru momentul celebrării centenarului aparițiilor Maicii Domnului de la Fatima, Sfântul Părinte papa Francisc a dispus ca, în anul jubiliar dedicat retrăirii acestui sfânt moment, să se poată obține "indulgența plenară" în următoarele condiții, așa cum le precizează rectorul sanctuarului de la Fatima.

Pentru ca un credincios să obțină indulgența plenară în acest an jubiliar, pe lângă respectarea normelor generale recerute pentru obținerea unei indulgențe plenare, cum sunt Spovada, detașarea interioară de păcat, împărtășania sacramentală, la care se adaugă o rugăciune după intenția Sfântului Părinte papa (de exemplu: "Adu-ți aminte"), acesta trebuie să împlinească și una dintre următoarele trei condiții speciale:

1. Un pelerinaj la sanctuar

Prima cale este aceea a unui pelerinaj la sanctuarul de la Fatima și participarea la o celebrare sau rugăciune dedicată Fecioarei Maria. În plus, credinciosul trebuie să se roage "Tatăl nostru", să recite "Crezul" și să o invoce pe Maica lui Dumnezeu.

2. O rugăciune în fața oricărei statui a Fecioarei de la Fatima

A doua cale se aplică "credincioșilor care vizitează cu devoțiune o statuie a Fecioarei de la Fatima, expusă solemn spre venerare publică în orice biserică, oratoriu sau loc cuvenit în zilele aniversării apariției, adică în ziua a 13-a a fiecărei luni, din mai până în octombrie 2017, acolo participând cu devoțiune la o celebrare sau o rugăciune în onoarea Fecioarei Maria". Rectorul sanctuarului a subliniat că vizita la statuia Fecioarei nu trebuie să fie doar la Fatima, nici măcar exclusiv în Portugalia, ci oriunde în lume. Cei care doresc indulgența trebuie să se roage "Tatăl nostru", "Crezul" și să o invoce pe Fecioara de la Fatima.

3. Pentru bătrâni și infirmi

A treia cale de obținere a indulgenței plenare se aplică celor care, din cauza vârstei, a bolii sau din altă cauză gravă, nu pot urma una dintre primele două căi. Aceștia se pot ruga în fața unei statui a Fecioarei de la Fatima și trebuie să se unească spiritual cu celebrările jubiliare din zilele aparițiilor, adică 13 ale lunii, din mai până în octombrie 2017. De asemenea, trebuie "să ofere lui Dumnezeu cel milostiv, cu încredere, prin Maria, rugăciunile și suferințele lor sau sacrificiile pe care le fac în propria lor viață".

Este firesc, de asemenea, ca în acest an jubiliar, să se găsească și alte inițiative particulare sau publice, care să fie mereu în practica zilnică a unui creștin bun, cum ar fi: participarea la jertfa sfintei Liturghii, la recitarea sfântului Rozariu în zilele de 13 ale lunii, rugăciuni înaintea statuii Maicii Domnului de la Fatima sau a altei statui cu chipul Maicii Domnului, diferite acte de caritate și de evlavie, conform cu tradițiile locale, rugăciuni în familie în fiecare sâmbătă a săptămânii, vizitarea celor bolnavi etc.

Implorăm, pentru întreaga Biserică, ocrotirea Fecioarei Maria de la Fatima, și încredințăm Mamei noastre cerești familiile noastre creștine, toate tinerele și mamele noastre care au în Maria o icoană a iubirii curate și devotate.

Unindu-ne cu Sfântul Părinte papa Francisc, cu întreaga Biserică și cu toți pelerinii care vor ajunge la Fatima, în acest an binecuvântat, îndreptăm spre ea, Maica și ocrotitoarea noastră, Fecioara Maria, strigătul nostru plin de încredere și de recunoștință: "Sub ocrotirea ta alergăm, sfântă Născătoare de Dumnezeu, nu ne disprețui rugăciunile în nevoile noastre, ci ne mântuiește oricând de toate primejdiile, Fecioară slăvită și binecuvântată". Amin!

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat