Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrare la împlinirea a doi ani de la beatificarea episcopului Anton Durcovici

Episcopul Anton Durcovici (1888-1951), mort în închisoarea de la Sighetu Marmației, a fost beatificat sâmbătă, 17 mai 2014, la Iași. Anul acesta, la 17 mai, se împlinesc doi ani de la acest moment istoric pentru dieceza noastră. La Iași, PS Petru Gherghel va celebra o Liturghie pontificală în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" la ora 18.30. La celebrare vor participa PS Aurel Percă, preoți și credincioși din Iași și din împrejurimi dornici să sărbătorească amintirea fericitului Anton Durcovici.

Pentru a ne aduce aminte de momentul beatificării, mijloacele de comunicare ne oferă posibilitatea de a retrăi acel moment important. În acest sens, Oficiul pentru Comunicații Sociale din Dieceza de Iași vă pune la dispoziție mai multe materiale video (clic) realizate de diferite televiziuni care au participat la evenimentul de acum doi ani, precum și unele documentare și emisiuni realizate înainte și după momentul beatificării episcopului Anton Durcovici.

De asemenea, Liturghia aniversară va fi transmisă în direct prin intermediul internetului începând cu ora 18.30.

La 17 mai se vor face celebrări și rugăciuni speciale. Redăm în continuare lectura a doua de la Breviar:

Din Scrisoarea pastorală (14 aprilie 1948)

AERC Iași, nr. 2/1948

Ecce Agnus Dei!

"Iată mielul lui Dumnezeu, iată cel ce ridică păcatele lumii!"

Așa grăiește Biserica în clipa fericită când vă dă vouă, copiilor săi, trupul sfânt al Domnului. Dar îndată și adaugă zicând de trei ori: "Domine, non sum dignus! Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul meu, ci zi numai un cuvânt și sufletul meu se va tămădui!" Cât adevăr, câtă mângâiere în aceste cuvinte, pe care de atâtea ori le auziți!

Mielul lui Dumnezeu este însuși Domnul nostru Isus Cristos, Fiul născut al Tatălui, care a luat trup și suflet omenesc și, fiind răstignit pe lemnul crucii, a răscumpărat omenirea de osânda păcatului, cu prețul sângelui său prea scump. Însă nu i-a ajuns de a se fi jertfit pentru noi odată pe altarul de pe Golgota, ci a voit să reînfățișeze zilnic aceeași jertfă dumnezeiască pe altarele noastre. Și după ce se frânge trupul mielului, rămânând totuși întreg și viu, el se dă drept hrană sufletelor ce i se închină și le sfințește. Mai mult, sub chipul pâinii, mielul lui Dumnezeu se află de față, ziua și noaptea, în tabernacolul bisericilor noastre, ca pe un tron de har și milostivire, mereu dornic să împartă comori cerești supușilor săi, care vin să i le ceară. Ce iubire nespusă, dumnezeiască! Ce stăpânire blândă, binefăcătoare!

Cartea Sfântă, privind la faptele mărețe ce le-a săvârșit Domnul odinioară pentru poporul său față de neamurile păgâne, exclamă cu uimire: "Este vreun popor mare, de care zeii lui să fie așa de aproape, cât de aproape este de noi Domnul, Dumnezeul nostru?" (Dt 4,7). Cu cât mai mult suntem datori noi, iubiți eparhioți, să ne mirăm de milostivirea nemărginită a Domnului și Dumnezeului nostru Isus Cristos, mielul lui Dumnezeu! Noi, poporul ales al Domnului, care ne-a învrednicit să-l avem în tot timpul vieții noastre drept jertfă și hrană și prieten dumnezeiesc ocrotitor!

Doamne, nu suntem vrednici de atâta bunătate! Nu suntem vrednici să ne apropiem de tine, Cel Preasfânt, noi, cei împovărați de păcate! Mielul lui Dumnezeu, care ridici păcatele lumii, iartă-ne, Doamne, și ne miluiește! Spune numai un cuvânt, cuvântul de dezlegare rostit prin preoții tăi, și sufletul nostru se tămăduiește, se spală în sângele tău de orice vină și păcat! Spune cuvântul tău cel blând și, atrași de iubirea ta, vom urma fără șovăire calea poruncilor tale, care ne duce la tine, în împărăția ta cea fără de sfârșit!

Înțelegem acum, iubiți frați în Cristos, dorința fierbinte a celor drepți din vechea lege, care cu Isaia prorocul strigau către cer: "Trimite mielul, Doamne, pe stăpânitorul pământului!" (Is 16,1). Înțelegem pe sfântul Ioan Botezătorul, când pe malul Iordanului, cu bucurie nespusă, arată pe Isus Domnul, vestind ucenicilor săi: "Iată mielul lui Dumnezeu, iată cel ce ridică păcatul lumii... Și am văzut și am dat mărturie că acesta este Fiul lui Dumnezeu!" (In 1,29-34). Cei ce i-au fost credincioși mielului vor sta "înaintea tronului lui Dumnezeu... Nu le va mai fi foame, nici sete, nici nu va cădea peste ei soarele, nici vreo arșiță; pentru că mielul care este în mijlocul tronului îi va cârmui pe ei și-i va duce pe ei la izvoarele apelor vieții și Dumnezeu va șterge orice lacrimă din ochii lor!" (Ap 7,15-17).

"Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!" (Ps 33, 12).

Fiți tari, statornici în credință, iubiți frați în Cristos! Închinați-vă sincer Domnului Dumnezeului părinților voștri, așa precum vă învață sfânta Biserică, maica noastră! Luați parte cât mai des la jertfa dumnezeiască a mielului, la sfânta Liturghie! Apropiați-vă cu sufletul curat de preasfânta masă a Domnului! Întăriți cu această hrană (1Rg 19,8), sunteți pe calea ce vă duce sigur la fericire, la o fericire desăvârșită și nepieritoare în ceruri, în împărăția blândului miel dumnezeiesc, dar și la o stare de adevărată mulțumire în viața de aici, pe cât îngăduie pământul, vale de lacrimi.

*

Anton Durcovici s-a născut în ziua de 17 mai 1888 în localitatea Bad-Deutsch Altenburg (Austria). După moartea tatălui său, Francisc Durcovici (5 februarie 1893), în 1894, mama, Maria Durcovici, cu cei doi fii ai ei, Anton și Francisc, au plecat la Iași, pentru ca în 1898 să se stabilească la București. Primit în Seminarul din București și trimis ulterior la studii, este sfințit preot la 24 septembrie 1910, la Roma. Din 1911 până în 1947 a lucrat cu dăruire în Arhidieceza de București, îndeplinind diferite funcții, mai ales pe acelea de profesor și de rector al Seminarului. La 30 octombrie 1947 a fost numit episcop al Diecezei de Iași de papa Pius al XII-lea. După consacrarea episcopală (5 aprilie 1948) în catedrala "Sfântul Iosif" din București, la 14 aprilie 1948 preia conducerea Diecezei de Iași, pe care a păstorit-o în condiții nespus de vitrege. La 26 iunie 1949, în timp ce mergea spre Popești-Leordeni pentru a administra taina sfântului Mir, a fost arestat de Securitate și închis la București (26 iunie - 4 mai 1951), Jilava (4 mai - 17 septembrie 1951) și, apoi, la Sighetu Marmației, unde, în urma bătăilor și a înfometării, a murit la 10 decembrie 1951, fiind înmormântat în secret (în timp de noapte) în Cimitirul orașului.

Procesul de canonizare al ep. Anton Durcovici a început cu faza diecezană, la 25 martie 1997, continuând, la 8 februarie 2010, cu faza romană. La 28 februarie 2013, la Vatican, s-a dat votul afirmativ argumentării teologice a martiriului episcopului Durcovici. La 15 octombrie 2013, la Vatican, membrii Congregației pentru Cauzele Sfinților, în unanimitate, au exprimat părerea pozitivă asupra martiriului și virtuților ep. Anton Durcovici. La 31 octombrie 2013 papa Francisc a recunoscut martiriul ep. Anton Durcovici, iar la 23 decembrie 2013 a aprobat data și locul beatificării. La 17 mai 2014 ep. Anton Durcovici a fost beatificat la Iași.

* * *

Secțiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat