Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: "Anton Durcovici - omul cu fața de bronz", din nou pe scena Teatrului "Bacovia"

Piesa de teatru "Anton Durcovici - omul cu fața de bronz" a revenit pe scena Teatrului "Bacovia" din Bacău. În sărbătoarea fericitului Anton Durcovici, la 10 decembrie 2015, actorii Teatrului din Clopotniță au jucat această piesă scrisă de Laurențiu Budău, în regia lui Ion Coșa.

Înainte de începerea piesei, l-am putut asculta pe pr. Fabian Doboș, care aducea cuvântul PS Petru Gherghel și încurajarea celor care au contribuit la crearea acestui proiect: "Se spune că o imagine valorează cât o mie de cuvinte, în această piesă vom vedea mii de imagini care valorează milioane de cuvinte: momentul arestării, coerența spirituală și psihologică din timpul anchetei, luciditatea deplină în fața morții, conștiința de a fi un instrument în mâinile lui Dumnezeu".

A fost un moment de o emoție extraordinară, în care spectatorii au putut retrăi împreună cu personajele scene din viața lui Anton Durcovici, inclusiv ultimele ore din viața lui. Scena finală, cea în care Durcovici murea în brațele Maicii Domnului, în timp ce cădeau peste ei fulgi de zăpadă, a ridicat sala în picioare aplaudând printre lacrimi prestanța actorilor din Teatrul din Clopotniță. Din echipa de actori fac parte atât autorul piesei, Laurențiu Budău, cât și regizorul, Ion Coșa.

"Se simte o aură care înconjoară acest spectacol și care ne dă putere să trecem peste emoții, emoții care se manifestă, după părerea mea, prin lacrimi. În calitate de actor, pot spune că pentru mine Anton Durcovici a fost un absolut. Să joci rolul unui sfânt este mai mult decât aș putea să cer eu ca actor. La Anton Durcovici m-a impresionat cel mai mult credința lui, tăria de merge până la capăt și de a rămâne în Cristos" (Dumitru Rusu - în rolul lui Anton Durcovici).

"Toate rolurile pe care le joc sunt deosebite. În rolul Maicii Domnului am simțit că am o povară frumoasă pe umeri, dar este totuși o povară. Cel mai greu și dur rol a fost acela de securistă. Trebuie să îmi revin mult timp după ce ies din scenă, din rolul de securistă, mai ales că apoi trec din nou în rolul Maicii Domnului. Acest ultim rol mă mai limpezește, dacă pot spune așa, dar nu pentru mult timp, căci Anton Durcovici îmi moare în brațe. E un miracol să vezi unde poate ajunge un om cu o credință uimitoare" (Nina Ionescu - în rolul sfintei Fecioare Maria și în cel al securistei).

"Anchetatorul șef nu este rolul cel mai dur, ci este rolul dur cel mai lung ca durată. Am încercat să mă pun în situația bunicilor noștri și să simt ce simțea și Durcovici când era anchetat. E unul dintre cele mai paradoxale roluri pe care le-am primit vreodată. Acest spectacol a reprezentat un punct de cotitură în viața mea. Deși sunt ortodox, a fost punctul meu de întâlnire cu religia catolică și am înțeles că nu există nicio barieră între religii de orice natură" (Ciprian Cârstiuc - în rolurile de țăran, securist și anchetator șef).

Alexandra Cojan

* * *

Bacău: Fericitul Anton Durcovici din nou pe scenă

Piesa de teatru "Anton Durcovici: omul cu fața de bronz" disponibilă în format DVD

* * *

Pentru aceia care nu pot ajunge la teatru, având experiența derulării a aproximativ 20 de reprezentații, "Teatrul din Clopotniță" din Bacău se prezintă în fața publicului și prin dvd-ul "Anton Durcovici: omul cu fața de bronz", care cuprinde înregistrarea integrală a piesei de teatru cu același nume. Piesa este însoțită de imnul asociației și de un discurs al Preasfințitului Petru Gherghel. (Pr. Alois Moraru)

* * *

"Anton Durcovici: omul cu fața de bronz"
Asociația "Anton Durcovici" și "Teatrul din Clopotniță", 2014, DVD, durata: 1h 32m, 12 lei

* * *

Acest DVD, în limita stocului disponibil, poate fi procurat prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat