Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A doua celebrare solemnă a fericitului Anton Durcovici, precedată de un simpozion

În Aula Sinodală "Fericitul Anton Durcovici" de la subsolul catedralei "Sfânta Fecioara Maria, Regină" din Iași, joi, 10 decembrie 2015, a avut loc simpozionul "Fericitul Anton Durcovici și viața consacrată", prilejuit de Anul Vieții Consacrate, precum și de aniversarea fericitului Anton Durcovici. Simpozionul a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Viața Consacrată. După simpozion a fost celebrată, în catedrala mare, la ora 18.00, o Liturghie aniversară, prezidată de PS Gherghel Petru, avându-l alături pe PS Aurel Percă, concelebrând 34 de preoți. În catedrală erau și diaconii hirotoniți cu două zile în urmă, seminariști de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", persoane consacrate și mulți credincioși.

Ziua de 10 decembrie, în calendarul din Dieceza de Iași, este dedicată martiriului PS Anton Durcovici. Pentru a da onoarea cuvenită episcopului nostru martir în Anul Vieții Consacrate, Episcopia Romano-Catolică de Iași a organizat simpozionul "Fericitul Anton Durcovici și viața consacrată". Lucrările acestui simpozion au început la ora 16.00. PS Petru Gherghel a onorat simpozionul cu un "Cuvânt de salut", în cadrul căreia reluat din cuvintele pe care le-a rostit la Liturghia de consacrare din 1 mai 1990, cu referință la jertfa predecesorului său la conducerea Diecezei de Iași, fericitul Anton Durcovici:

"Sufletele mari se fac proroci, nu numai prin cuvintele lor, ci mai ales prin viața lor. Să nu fie oare aceste zile despre care vorbea marele nostru episcop [făcând referire la PS Anton Durcovici], zilele care au venit ca un dar de Crăciun asupra poporului nostru? Să nu fie oare zilele pline de speranță pe care toți le așteptam, și ele s-au arătat ochilor noștri? Să nu fie oare aceste momente binecuvântate, când Biserica noastră și-a recăpătat libertatea, iar Dieceza noastră de Iași are acum dreptul la existență și, după atâția ani de suferință și de rugăciune, a primit un păstor, zilele sfinte și atât de mult râvnite?... Să se fi gândit la noi și să le fi prorocit pentru noi? Oricum ar fi, un popor care a avut meritul de a avea asemenea mărturisitori de credință, atâția martiri, atâția oameni sfinți, atâția episcopi în Moldova, în Muntenia și în Ardeal, trebuia să primească asemenea zile și mai ales a fost și este vrednic să aibă zile și mai frumoase și mai binecuvântate, când fiecare să se știe că este fiu al acestui pământ binecuvântat și brăzdat cu atâtea lacrimi și suferințe, pentru a se înscrie printre popoarele cele mai creștine din lume și să fie una dintre familiile cele mai demne din istoria Europei".

PS Petru a dat citire decretului prin care Aula Sinodala de la subsolul catedralei "Sfânta Fecioara Maria, Regină" din Iași a primit numele "Fericitul Anton Durcovici": "În baza drepturilor care ne sunt conferite, la sugestia membrilor Departamentului pentru Cercetare Istorică al Episcopiei de Iași, după ce ne-am consultat cu cei în drept, pentru a-l cinsti cum se cuvinte pe fericitul martir Anton Durcovici, care a condus destinele Diecezei de Iași în vremuri tulburi, în ziua în care ne amintim de martiriul lui în închisoarea de la Sighetul Marmației, decidem ca, începând cu 10 decembrie 2015, Aula Sinodală a Episcopiei noastre să poarte numele de Aula «Fericitul Anton Durcovici»".

În cadrul simpozionului, moderat de pr. dr. Benone Lucaci, parohul catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, au luat cuvântul pr. Alois Moraru, dr. Dănuț Doboș, pr. dr. Alois Fechet și pr. dr. Cornel Berea, SVD.

Părintele Alois Moraru este un istoric care s-a afirmat în ultimul deceniu prin monografii și lucrări de sinteză valoroase privind istoria Bisericii locale (Dieceza de Iași). Face parte din echipa de biografi ai episcopului martir Anton Durcovici, contribuind la popularizarea vieții sfinte a acestuia. În minutele pe care le-a avut la dispoziție, părintele Moraru a prezentat un scurt istoric al ordinelor și congregațiilor care au activat pe teritoriul Episcopiei Romano-Catolică de Iași, până în anul 1948. Titlul conferinței a fost "Viața consacrată în istoria Diecezei de Iași".

Dr. Dănuț Doboș este cunoscut prin coordonarea unor lucrări monografice și a unor reviste de profil din domeniul istoriei Bisericii locale. De asemenea, face parte din echipa de cercetare care, de aproape 19 ani, lucrează la reconstituirea biografiei fericitului Anton Durcovici, pe baza arhivelor bisericești și ale fostei Securități. Domnul Doboș, în cadrul conferinței "Fericitul Anton Durcovici și persoanele consacrate din Biserica locală", a prezentat elemente biografice din relația episcopului martir cu personalitățile ilustre ale vieții consacrate de dinainte de instaurarea regimului comunist în România.

Părintele Alois Fechet, postulator pentru faza diecezană în cauza de beatificare a episcopului Anton Durcovici, a tradus în ultimul timp fișele Ratio Mensis (foi în care se găsesc activități zilnice ale PS Anton Durcovici), realizate de acesta în cadrul Uniunii Apostolice a Clerului. Pe baza acestei experiențe, părintele a scris câteva aspecte ale angajării apostolice a episcopului Durcovici. Sub formă tipărită, aceste cuvinte au fost puse la dispoziția celor prezenți, la ieșire. În cadrul conferinței, părintele Alois a făcut o expunere istorică privind experiența activității sale în parohia austriacă Bad Deutsch-Altenburg (1989-1992), localitatea natală a fericitului Anton Durcovici; a prezentat și câteva aspecte din activitatea sfinției sale de postulator al cauzei de beatificare a episcopului martir, Anton Durcovici, faza diecezană (1992-1999).

Părintele profesor Corneliu Berea, SVD, a prezentat începuturile activității profesorilor verbiți la Seminarul major din București ("Misionarii Verbiți în Seminarul din București 1930-1947") pe baza unei importante lucrări care îl are drept autor pe preotul profesor verbit J. Kraus (profesor de istoria Bisericii), unul dintre cei doi misionari verbiți sosiți la București în anul 1930 - Steyler Patres im Priesterseminar Bukarest. Celălalt profesor verbit a fost pr. Nikolaus Geyer; el a predat exegeză neotestamentară, dar a fost și spiritual al seminarului.

În partea a doua a simpozionului, a luat cuvântul sora Lenuța Băcăoanu (superioara Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot), care a făcut o prezentare a cărții Treziți lumea și luminați-o! Viața consacrată în România, editată la inițiativa Conferinței Române a Superioarelor Majore și a Conferinței Superiorilor Majori din România, cu ocazia Anului Vieții Consacrate. Cartea a apărut la Editura "Verbum" din Cluj și conține trei părți: ordine și congregații feminine, mănăstiri contemplative și ordine și congregații masculine. "În album sunt prezentate aproximativ 80% dintre congregațiile care activează în România, adică cele care sunt înscrise și participă la întâlnirea adunării generale care are loc o dată pe an".

În încheiere, a vorbit sora Viviana Radu, din Congregația "Surorile Providenței". Ea a prezentat succint carisma fiecărei congregații masculine și feminine care activează pe raza orașului Iași.

După simpozion a urmat celebrarea celei de-a doua aniversări liturgice a fericitului Anton Durcovici, Liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel. La sărbătoare au participat PS Aurel Percă, 34 de preoți, diaconii și seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, precum și numeroși credincioși.

În cadrul omiliei, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a evidențiat persoana martirului Anton Durcovici și importanța sa pentru noi. "Cu un an și jumătate în urmă, la 17 mai 2014, parafrazând cuvântul cardinalului Angelo Amato, care a prezidat celebrarea de beatificare a fericitului Anton Durcovici, putem spune că s-a aprins o stea deasupra «Grădinii Maicii Domnului»", o stea care strălucește și ne vorbește prin exemplul său de curaj, de fidelitate, de iubire față de Dumnezeu, față de Cristos și astăzi, dacă suntem aici, vrem să-i mulțumim lui Dumnezeu că avem parte de un fericit, de un sfânt, care a pășit peste aceste meleaguri".

În încheiere PS Aurel ne recomandă "să ne amintim de acest exemplu al său (fericitul Anton Durcovici) și, mai ales, să ne lăsăm atrași de modul său de a trăi credința, de a mărturisi credința". Noi, astăzi, nu mai avem parte de martiriu, precum a avut PS Anton, dar "există alte feluri de martiriu, există alte modalități în care suntem puși la încercare, există alte feluri de «dușmani ai noștri»". Să privim mereu la fericitul Anton Durcovici pentru că "este un exemplu actual pentru noi" și "orice s-ar întâmpla nimic nu trebuie să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu".

După binecuvântarea finală dată de PS Petru Gherghel, a urmat procesiunea spre capela "Fericitul Anton Durcovici" din partea stângă a intrării în catedrală, relicva fiind purtată de patru diaconi.

"Dumnezeule, care în fericitul episcop martir Anton i-ai dăruit Bisericii tale un păstor strălucit, mărturisitor al credinței catolice prin cuvânt și faptă, dă-ne, prin mijlocirea lui, ca, mărturisind aceeași credință, să rămânem înrădăcinați și întemeiați în iubire" (Rugăciunea de încheiere de la Oficiul Lecturilor, 10 decembrie).

Andrei Gherghel

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Iași: Simpozionul "Fericitul Anton Durcovici și viața consacrată", urmat de Liturghia în cinstea fericitului Anton Durcovici


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat