Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: File de poveste

Duminică, 28 iunie 2015, la Gherăești, jud. Neamț, la ora 11.00, înconjurat de episcopii: Ioan Robu, arhiepiscop de București, Anton Coșa, episcop de Chișinău, Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, Franghiscos Papamanolis, episcop emerit de Creta-Grecia, Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, de preoți, de familie, de autoritățile locale și centrale, de credincioșii din sat, PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, a sărbătorit 75 de ani de viață, 50 de ani de preoție și 25 de ani de episcopat.

Iată povestea pe scurt...

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Gherăești, la turnul bisericii unde se afla un clopot, pe care, atunci când clopotarul îl trăgea de funie, în jur se termina totul și începea sfânta Liturghie, la casa părintească cu tindă, la prichiciul sobei unde mama ținea oalele cu lapte și de unde ne dădea doar după ce ne spuneam rugăciunea, la tata și la mama, la frații și surorile mele, la colegii de școală, la cei de Seminar, la anii copilăriei și cei ai tinereții, la de acum fericitul episcop martir Anton Durcovici, de la care am primit Mirul...

Stau câteodată și-mi aduc aminte ce vremi și ce oameni mai erau în părțile noastre pe când începusem și eu, drăgăliță-Doamne, a mă ridica băiețaș la casa părinților mei, în satul Gherăești, un sat mare și vesel. Și-apoi Gherăești, acum șaptezeci și cinci de ani nu era numai așa, un sat oarecare de oameni, ci sat vechi, creștinesc, întemeiat în toată puterea cuvântului: cu gospodari tot unul și unul; cu biserică frumoasă și niște preoți și dascăli și credincioși ca aceia, de făceau mare cinste satului lor. Și părintele, Doamne, ce om vrednic și cu bunătate mai era!

Mama însă era în stare să toarcă-n furcă, ca să ne vadă pe toți frații, oameni cu educație. Și tot cihăia mama pe tata să mă mai dea undeva la școală, căci auzise ea spunând pe la alții, că omul învățat înțelept va fi. "Doamne, măi femeie, Doamne, mult te mai ostenești pentru copiii ăștia!" zicea tata, văzând-o așa de motivată pentru noi. "Dac-ar fi să iasă toți învățați, după cum socoți tu, n-ar mai avea cine să ne mai ajute la câmp". "Așa a fi, n-a fi așa, spunea mama, vreau ca băieții și fetele mele să împlinească voința lui Dumnezeu și de-o fi ca unul să fie preot, să fie, ce ai tu?"

- Nu-i rău, măi Petrică, să știe și băiatul tău oleacă de carte, nu numaidecât pentru preoție, cum chitește Maria, că și preoția are multe greutăți, e greu de purtat. Cartea îți aduce și oarecare mângâiere. Eu deschid Viețile sfinților și văd atâtea și atâtea și zic: Doamne, multă răbdare ai dat aleșilor tăi! Ale noastre sunt flori la ureche pe lângă cele ce spune în cărți. Din cărți culegi multă înțelepciune. Petrică, văd că are ținere de minte și, numai după cât a învățat, cântă și citește cât se poate de bine. De aceste și altele ca acestea au vorbit mulți cu mama și cu tata.

Vocația la preoție a încolțit în satul natal, în biserică: "Totul a început sub amvonul bisericii din satul meu natal, Gherăești, când parohul, pe atunci pr. Ioan Jicmon, se întorcea de la predică spre altar și trecea printre noi, copiii adunați la sfânta Liturghie, plin de sudoare și cu o față strălucitoare. "Ce frumos, ce minunat apostol al lui Cristos! Oare eu nu pot să fac la fel, nu pot să le vorbesc oamenilor tot așa, nu pot să predic ca părintele nostru?!": așa gândeam eu în acele momente...".

- Las', măi Petrică și Marie, nu vă mai îngrijorați atâta; că azi e duminică, iar mâine e luni și-i zi de muncă, după ce l-am făcut pe băiat să simtă chemarea sub amvonul bisericii, o să am eu grijă să o și desăvârșească, pentru că plan mare am cu el. Și, Doamne, peste ce profesori înțelepți și iscusiți a dat! Așa l-au educat, că vorbește blând și primește cu bunătate pe fiecare, de ți-i mai mare dragul să te duci la el!

Ferice de părinții care l-au născut, că bun suflet de om este, n-am ce zice! Și mai ales pentru noi, colegii săi, profesorii din seminar, credincioșii pe care ne-a păstorit, este o mare facere de bine...

Când am venit eu ca preot și cu alți confrați de-ai mei, Mocanu, Budulai, Tamaș și alții, din Ardeal în Moldova, acum cincizeci de ani trecuți, unde se pomenea atâta libertate în trăirea credinței? Doar erau ani de prigoană, ani în care, comuniștii te și închideau de te aflau că predici cuvântul lui Dumnezeu. Și se dusese vestea în toate părțile despre elanul nostru, despre curajul și dorința de a-l vesti pe Isus, pentru care ne-am făcut preoți. Atunci credincioșii nu s-au putut stăpâni de mirare, spunând: "Ia, aiștea-s preoți buni, zâcim și noi; de-ar fi mulți ca dânșii în parohiile noastre, puțină lipsă de credință ar fi". Și am început să-l slujim pe Domnul...

Iar el, fie binecuvântat, m-a învrednicit și cu darul episcopatului. Nobilă misiune, dar greu de dus, dacă n-ar fi fost harul precis al lui Dumnezeu. Retrăind în spirit momentul din ziua de 1 mai 1990, când, prin impunerea mâinilor cardinalului Angelo Sodano, am avut bucuria să primesc taina slujirii episcopale pentru Dieceza de Iași, văduvită o lungă perioadă de timp de o asemenea misiune și slujire pastorală, m-am simțit dator să-i aduc Domnului prinos de laudă și mulțumire pentru acest mare dar. Nu pot să spun decât atât: Retribuire dignare, Domine, omnibus nobis bona facientibus, propter nomen tuum, benedictionem coelestem atque vitam aeternam. Non mihi, Domine, sed tibi gloria! Răsplătește, te rog, Doamne, pe toți cei care ne fac bine pentru numele tău; binecuvântare cerească și viață veșnică. Nu mie, Doamne, ci ție să-ți fie mărire!

Un cuvânt căruia i s-a alăturat și cel al ÎPS dr. Ioan Robu, care, în omilia sa a subliniat importanța darului credinței, răspunsul pe care PS Petru Gherghel l-a dat și ca preot, dar mai ales ca episcop, păstor al diecezei. Un răspuns, așa cu afirma Înalt Preasfințitul care a trebuit să fie dat în momente dificile și pentru momente dificile... iar Dumnezeu nu a întârziat să binecuvânteze.

...iar credincioșii din Gherăești, episcopii și preoții prezenți, autoritățile centrale și locale, copii și tineri care au pus în scenă și o piesă de teatru, care l-a avut ca personaj principal pe micuțul Samuel, fanfara, mamele din Uniunea Milostivă a Mamelor și toți oaspeții care au dorit să fie alături de păstorul diecezei la ceas aniversar, nu vor uita curând această frumoasă sărbătoare, care s-a notat și pe acest site spre vie memorie, spre lauda și preamărirea lui Dumnezeu...

Pr. dr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 iunie: Gherăești: File de poveste


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat