Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cu gândul la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici și devoțiunea sa către sfânta Fecioara Maria

Ziua de 17 mai 2014 a constituit pentru participanții, mai ales cei prezenți în mod fizic, la slujba de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, o adevărată bucurie spirituală și a fost prilejul de ne ruga în cinstea lui și de a-l sărbători pentru demnitatea și fidelitatea, cu care l-a imitat pe Cristos.

Atunci am înțeles că martiriul reprezintă viața dăruită zi de zi, imitându-l pe Cristos.

Vizitele pastorale, în care episcopul Durcovici consacra comunitățile inimii neprihănite a Mariei, s-au desfășurat sub motoul "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" , încurajând credincioșii în trăirea credinței și transmiterea ei în condiții potrivnice. Aceeași încurajare a transmis-o și deținuților din penitenciarul de la Sighetul Marmației, astăzi devenit Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, unde, la 10 decembrie 1951, a suferit martiriul. La 17 mai 2014 episcopul Anton Durcovici a fost introdus în rândul fericiților și sfinților din calendarul Bisericii Catolice locale.

Luna mai, luna nașterii fericitului Anton Durcovici, 18 mai 1888, luna beatificării și lună închinată cinstirii preasfintei Fecioarei Maria, nu sunt doar coincidențe, ținând seama de devoțiunea puternică și sfântă, către Maica Domnului, a fericitului Anton Durcovici, care în scrisoarea către întreaga Dieceză de Iași, din 14/04/1948, în încheiere, implora:

"Primește, Fecioară preasfântă, rugile și suferințele noastre drept ispășire și pentru întoarcerea păcătoșilor, a fraților noștri rătăciți, care atât de mult, prin fărădelegile lor, rănesc inima preasfântă a lui Isus și inima ta de mamă. Iartă-i, mamă îndurătoare, că nu știu ce fac; du-i și pe ei la limanul mântuirii.

Dobândește-le lor și nouă tuturor, prin bunătatea ta, harul ca într-o zi să fim cu toții în cer împreună cu tine, pentru a cânta milostivirile inimii tale neprihănite și a proslăvi laolaltă bunătatea Treimii Preasfinte, care prin inima ta de mamă a binevoit să ne scape de osânda iadului și să ne ducă la mântuire. Amin.

Inimă neprihănită a Mariei, roagă-te pentru noi".

Fiind membru al Asociației "Anton Durcovici", cu umilința și încredere invit credincioșii și mai ales pe cinstitorii fericitului Anton Durcovici, spre a da slavă lui Dumnezeu și a cere binecuvântare pentru poporul credincios al Diecezei de Iași, prin mijlocirea fericitului episcop martir.

Adrian Petruț


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat