Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Întâlnire formativă pentru tineri - "Să reînnoim acțiunile noastre!"

Duminică, 19 aprilie 2015, între orele 15.00 și 17.30, va avea loc a cincea întâlnire formativă pentru tineri organizată de Surorile Campostrini, la sediul din Gherăești, pe tema: "Să reînnoim acțiunile noastre!".

Am trăit vreo experiență în care am simțit o schimbare în viața noastră care ne-a ajutat? Suntem conștienți că schimbarea și creșterea interioară depind în mare parte de noi, de voința, deciziile, obiectivele pe care ni le fixăm în viață și că totul se obține prin muncă și perseverență? Mă las modificat de ceea ce există în jurul meu? În ce măsură?

Oricine în viață dorește "o schimbare", însă atunci când schimbarea este continuă și bazată pe valorile pătrunzătoare ale binelui interior, devine necesitate profundă, întrucât simțim că răspundem curajoși și liberi planului lui Dumnezeu asupra noastră.

*

"19 Să știți, frații mei iubiți: fiecare om să fie prompt la ascultare, încet la vorbire și lent la mânie, 20 pentru că mânia omului nu împlinește dreptatea lui Dumnezeu. 21 De aceea, lăsați la o parte orice murdărie și toată răutatea, primiți cu blândețe cuvântul care a fost sădit în voi și care poate mântui sufletele voastre. 22 Căutați să împliniți cuvântul, nu numai să-l ascultați, înșelându-vă pe voi înșivă, 23 pentru că, dacă cineva ascultă cuvântul și nu?l împlinește, se aseamănă cu omul care își privește propria față în oglindă: 24 s-a privit pe sine, a plecat și a uitat îndată cum era. 25 Dacă cineva privește cu atenție la legea desăvârșită a libertății și rămâne în ea, nu o ascultă ca apoi să o uite, ci ca să o pună în practică. Astfel, acesta va fi fericit în lucrarea sa". (Iac 1,19-25)

*

Conștienți că toți avem o misiune de îndeplinit pe acest pământ și anume aceea de a realiza și dezvolta cât mai mult existența noastră și a celor din jurul nostru, putem să ne apropiem mai mult de cuvântul lui Dumnezeu pentru a învăța cum să promovăm binele interior, în ciuda faptului că "răul", de multe ori, e mai ușor de realizat decât binele.

Sfântul Iacob, în textul de față, subliniază necesitatea ascultării și acceptării cuvântului lui Dumnezeu și a punerii în practică a acestuia, pentru că are forța de a pătrunde în intimitatea noastră, dezvăluindu-ne sentimentele și gândurile, și astfel putem măsura cu mai multă ușurință coerența cu acțiunile zilnice. Totodată expune câteva îndemnuri importante și anume: "fiecare om să fie rapid la ascultare, încet la vorbire și lent la mânie" adică dispus să asculte, să reflecteze bine înainte de a vorbi, să echilibreze emoțiile și sentimentele.

În primul rând, pentru a putea reînnoi acțiunile noastre, trebuie să învățăm să ne ascultăm mai mult, să fim prompți în a-l asculta cu răbdare și pe celălalt. Ascultarea implică răbdare și umilință, însă de multe ori, nerăbdători și mereu pe fugă, nu ascultăm cu inima ceea ce ne spun alții, ci ne limităm doar la a auzi, fără să simțim și sentimentele interlocutorului nostru. Ni se întâmplă să întrerupem, presupunând că am ghicit deja ce vrea celălalt să ne spună, sau ascultăm superficial gândindu-ne ce anume să răspundem în apărarea intereselor proprii. Avem tendința de a respinge dezaprobările, negându-le chiar înainte de a examina cu sinceritate veridicitatea conținutului a ceea ce ni se exprimă. Însă ceea ce ajută într-adevăr să reînnoim acțiunile noastre pleacă chiar din acest punct al ascultării, indiferent de persoanele care ne vorbesc sau de relația noastră cu acestea.

Pe lângă o ascultare profundă, sf. Iacob ne sugerează să fim "înceți la vorbire", adică să ne examinăm bine, să reflectăm înainte de a vorbi, să înțelegem și să evaluăm bine situația în care ne regăsim, pentru ca apoi cuvintele noastre să fie chibzuite, sincere, utile și pline de bunătate. O vorbă calmă, un ton controlat și echilibrat este mult mai util și ne ajută atunci când avem sufletul zbuciumat pentru diferite motive, și totodată reprezintă un pas ajutător pentru a fi "lenți la mânie pentru că mânia omului nu împlinește dreptatea lui Dumnezeu. Multiple sunt motivele care ne determină să răspundem cu furie, sau care ne provoacă o furie pe care o îngropăm în adâncul inimii și care mai apoi transpare în vorbe, atitudini, gesturi. Acțiunile sunt doar rezultatul, conștient sau nu, al gândurilor și al sentimentelor, și deci calitatea vieții noastre depinde de modul în care gândim, simțim, acționăm și echilibrăm toate aceste aspecte care ne caracterizează.

Este lent drumul de schimbare interioară, însă trebuie să mergem înainte pas cu pas și să nu ne lăsăm înșelați chiar de noi, de teamă, de lene, de descurajare, de indiferență, de neîncredere, etc. Să avem curajul să schimbăm acțiunile incoerente și să decidem să parcurgem un singur drum, cel al binelui, iar atunci când acțiunile noastre ies puțin în afara acestui drum, să găsim curajul și voința să le readucem pe traiectoria bună. Schimbarea și autonomia în schimbare este ceea ce ne trebuie efectiv pentru o libertate interioară puternică.

Vă așteptăm!

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

* * *

Gherăești și Tămășeni: Întâlniri formative pentru tineri (19 octombrie 2014 - 17 mai 2015)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat