Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul studenților la Sighetu Marmației, ediția 2015

În perioada 24-26 aprilie 2015, a avut loc pelerinajul studenților din Iași la Sighetu Marmației, organizat la inițiativa ASCI (Asociația Studenților Catolici din Iași). Trei zile de bucurie, de har și de rememorări am trăit un grup de 103 persoane.

Prima oprire care ne-a indicat că nu suntem singurii pelerini ai acestui drum-viață a fost unirea prin cânt și rugăciune la sanctuarul marian de la Cacica, unde am înălțat sfintei Fecioare Maria rugăminți de recunoștință și de mulțumire. Maicii Domnului i-am încredințat pe toți tinerii Diecezei de Iași, pentru ca, întăriți de puterea ei, să ducem o viață rodnică pe calea credinței noastre, să păstrăm credința și s-o transmitem celorlalți.

Ajunși seara la Sighetu Marmației, am fost întâmpinați cu mare căldură și ospitalitate de sora Teodorina, superioară, din Congregația "Surorile Maicii Domnului". Cu toții am participat în aceste zile la sfânta Liturghie în capela mănăstirii "Maica Îndurerată", din complexul unde am fost găzduiți.

Pentru ca aceste trei zile să marcheze în sufletul nostru bucuria de a-l cunoaște, de a-l înțelege și de a-l iubi mai mult pe celălalt și pe Dumnezeu, părintele Fabian Doboș, capelan universitar al studenților din Iași, ne-a propus ca itinerar trinomul virtuților teologale: credința, speranța și iubirea, virtuți ce au caracterizat viața martirilor și a sfinților.

Ziua de 25 aprilie a adăugat o nouă lecție de istorie în broșura fiecărui pelerin, mai întâi prin vizitarea bisericii greco-catolice din Sighet, unde ni s-a explicat arhitectura catedralei și contextul în care comunitatea greco-catolică își practică credința.

Pelerinajul a continuat prin vizitarea bisericii romano-catolice din Sighet, situată în centrul orașului, unde am ascultat câteva informații despre istoria comunității și a bisericii.

Dr. Andrea Dobeș ne-a împărtășit informații necesare și prețioase la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței; ne-a povestit cum a funcționat această închisoare a deținuților în perioada 1950-1955. Închisoarea de la Sighet a fost construită în 1897 în același stil și cu aceleași funcțiuni ca închisorile din Satu Mare, Oradea, Aiud, Arad, Gherla și din alte orașe. Era o închisoare de drept comun care, mai ales în timpul primului și celui de-al doilea război mondial, a fost folosită și pentru încarcerarea deținuților politici: revoluționari polonezi, preoți de diferite confesiuni, dezertori din armata maghiară, români sau de alte etnii.

În perioada 1948-1950 au fost închiși aici elevi, studenți și țărani din rezistența maramureșeană, iar între mai 1950 și iulie 1955 penitenciarul a devenit unul de maximă securitate, fiind aduși aici, în deplin secret, două sute de foști miniștri, parlamentari, ziariști, militari, episcopi și preoți, aproape toată elita religioasă, politică și culturală a României. 54 dintre aceștia au murit în pușcărie, fiind înmormântați în locuri secrete și încă neidentificate. În fiecare celulă a acestei clădiri, transformată în sală de muzeu, am putut vedea detalii tematice referitoare la suferința și la modul de viață al deținuților.

Au mai avut speranță deținuții politici? De unde vine această speranță și credință în acest loc? Întrebări și răspunsuri care vor rămâne pentru mult timp în conștiința noastră. Dar mai presus de acestea, memorialul ne-a făcut să înțelegem și să mulțumim bunului Dumnezeu că am avut înaintași curajoși care au practicat în viața lor virtuțile creștine.

Semnificativă a fost și vizitarea cimitirului orașului unde este înmormântat episcopul martir Anton Durcovici, loc în care am înălțat rugăciuni pentru toți răposații noștri.

Pelerinajul a continuat în atmosferă de entuziasm tineresc, vizitând și Cimitirul Săracilor, unde între 1950 și 1954 au fost îngropați fie individual, fie în gropi comune, deținuții politici de la infernala închisoare de exterminare din Sighet.

În programul vizitelor, mănăstirea Bârsana a avut rolul de a ne face să ne bucurăm măcar pentru câteva momente de meleagul maramureșean binecuvântat. La temelia peisajului mirific, cred că se află ceea ce a putut experimenta fiecare în parte: iubire, credință, răbdare, speranță, curaj și bucurie.

Deloc întâmplătoare a fost vizita la Cimitirul Vesel din Săpânța. Numele cimitirului este dat de multitudinea de cruci colorate și de poeziile satirice și epitafele care sunt inscripționate pe cruci. Această atitudine a localnicilor în fața morții ne face pe noi, creștinii, să ne gândim la modul de viață pe care-l trăim și la faptul că fiecare persoană are un rol important în economia mântuirii. Indiferent de modul în care privim moartea, Cristos, speranța noastră, a înviat pentru ca noi să trăim.

Ultima zi a pelerinajului a fost încheiată de plecarea tinerilor spre Cluj-Napoca, unde am fost primiți cu deosebită căldură de câțiva membri ai ASTRU (Asociația Tineretului Român Unit), care ne-au însoțit prin centrul orașului, unde am avut ocazia să admirăm impozantele catedrale și monumente istorice.

Alese mulțumiri sunt adresate din partea participanților la acest pelerinaj tuturor binefăcătorilor, surorilor, părintelui capelan universitar și tuturor acelora care au făcut ca aceste zile minunate de har și de mărturisire a credinței să devină o realitate și să putem transmite și celorlalți învățătura primită de la sfântul Paul: "Iar acum rămân acestea trei: credința, speranța și iubirea. Dar cea mai mare dintre toate acestea este iubirea" (1Cor 13,13).

"Credința, iubirea și speranța, stând cândva laolaltă într-un ceas de tihnă, au simțit că în firea lor există o pornire de a plăsmui; s-au străduit toate trei și au creat împreună, o figură blândă și drăgălașă, o pandora superioară: răbdarea", a scris Johann Wolfgang van Goethe.

Emanuela Bondea

*

Impresii ale unora dintre participanți:

  • "«Doamne, ce frumoasă-i tinerețea mea!», spun cuvintele unui cântec. După acest pelerinaj pe urmele credinței desăvârșite, am reconfirmat aceste cuvinte. În prima zi, îmi propusesem doar să mă bucur de momente de relaxare și să mă detașez de rutină, însă lucrurile au fost cu mult mai profunde decât îmi plănuisem. Pesemne că fericitul Anton Durcovici a lucrat în misiunea noastră și-am simțit din plin prezența divină. Mulțumesc Domnului că mi-a pus în inima credința, speranța și dragostea. Mulțumesc că mi-a dat șansa că în acest pelerinaj să-mi fac noi prietenii, să-mi reconfirm vechile prietenii să pot, alături de ei, să-mi trăiesc viața sub semnul exclamării". (Monica Luciana Cocianga)

  • "Am plecat vineri de dimineață pentru a doua oară spre orașul Sighet, pentru a descoperi lucrurile care nu am reușit să le descopăr în urma primei mele vizite. Când spun Sighet mă gândesc la locul unde atâția oameni au murit în chinuri cumplite, locul unde episcopul martir Anton Durcovici și-a dat viața pentru credință. Vizitând celulă cu celulă mi-a atras atenția o scrisoare a unui deținut către soția lui, unde o ruga să îi trimită niște ciorapi mai groși și mâncare iar el ar fi fost foarte mulțumit, lucrul acesta te face să te gândești că acei oameni nu aveau mai nimic, iar noi în ziua de azi avem atâtea și totuși suntem mereu nemulțumiți. Când ieși de acolo nu poți decât să taci, să te reculegi și să te rogi pentru victimele a căror poze căptușesc pereții întregului muzeu". (Marcela-Alexandra Enășcuț)

  • "Pentru prima dată am participat la un asemenea pelerinaj, însă chiar dacă a fost primul am fost profund impresionată, deoarece am vizitat locuri memorabile, am legat noi prieteni, ne-am rugat și i-am mulțumit Domnului pentru tot ceea ce ne dăruiește. Am acumulat diferite informații despre numeroase persoane care și-au dat viața pentru credință, văzând ce înseamnă a-l iubi și a-l sluji pe Dumnezeu cu adevărat. Prin urmare, în aceste trei zile am uitat de toate grijile, am lăsat deoparte monotonia, simțindu-mă alături de ceilalți tineri ca într-o familie!" (Cristina Ciobanu)

  • "Trei zile în care ochii mei au fost în extaz la vederea perfecțiunii pe care Domnul a lăsat-o în natură. Trei zile în care mintea mea a încercat să își imagineze suferințele prin care au trecut martirii în numele Domnului, devenind exemple veritabile de credință, speranță și dragoste. Trei zile în care inima mea s-a veselit alături de alți 100 de tineri, adunați cu același scop: să se bucure în Cristos cel înviat". (Ana-Maria Mihoc)

  • "O experiență frumoasă și greu de uitat, unde fiecare din noi a venit mai îmbogățit acasă. Cel mai important punct al pelerinajului a fost vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezidenței, unde cu siguranță pe fiecare în parte ne-a marcat credința celor care au murit în închisoare și ne întrebăm, oare noi astăzi am face la fel? Sau câți dintre noi ar renunța la tot pentru credință? Răspunsul îl găsim în fiecare. Iar acum îmbogățiți fiind să dăm și altora din trăirile noastre". (Adriana Bejan)

  • "Într-un timp foarte scurt, mi s-au întâmplat atâtea lucruri frumoase! Dumnezeu a fost cu mine și este în continuare, are grijă să mă aducă în locurile cele mai prielnice sufletului meu... nu am trecut prin nici unul din locurile vizitate în acest timp, dar toate mi-au oferit o liniște sufletească cum rar am simțit! Abia așteptam să o întâlnesc pe Fecioara Maria în sanctuarul ei de la Cacica unde am înălțat rugăciuni și intenții ce sigur vor fi ascultate. Frumusețea bisericii și a icoanei m-au frapat de-a dreptul, iar Memorialul durerii a lăsat o amprentă ce sigur nu se va șterge din inimă prea curând sau poate niciodată... aflând de suferințele prin care treceau deținuții și plimbându-mă prin acele celule, mă cuprindeau fiori de groază închipuindu-mi chinurile prin care au trecut oameni de valoare, martiri adevărați ai țării noastre ce au rămas modele demne de urmat în credința și iubirea pentru Domnul nostru. Suntem deținători ai libertății dar nu știm să ne bucurăm cu adevărat de acest privilegiu. Liturghiile la care am fost prezentă m-au animat mai mult ca oricând, tinerii din jurul meu pe fața cărora se citea fericirea participării sunt dovada dragostei față de Dumnezeu. Am întâlnit oameni frumoși și am închegat noi prietenii, m-am simțit extraordinar și țin să mulțumesc tuturor acelora cărora au contribuit la reușita acestui pelerinaj. Pot spune că am crescut în credință!" (Gabriela Mihaela Codori)

(Impresiile au fost culese de Margareta Ferenț.)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-26 aprilie: Pelerinajul studenților la Sighetu Marmației, ediția 2015. Foto: Emilian Lupu


 

lecturi: 84.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat