Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală:

Un an de la beatificare

Invitația episcopului martir, fericitul Anton Durcovici

"Cine vrea să vină după mine, să se lepede de sine însuși, să-și ia crucea și să mă urmeze!" (Mt 16,24)

Exemplul și dăruirea păstorului nostru iubit, episcopul Anton, declarat fericit de către Sfântul Părinte papa Francisc, prin trimisul său special cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, în ziua de 17 mai 2014, continuă să ne umple inima de admirație și de bucurie și ne obligă să nu uităm chemarea pe care o adresează tuturor. Este invitația pe care o face Isus și pe care a primit-o și împlinit-o vrednicul nostru păstor, fapt pentru care a fost recunoscut și declarat fericit. El, iubindu-ne - precum a făcut Cristos cu ucenicii săi -, ne-a iubit până la sfârșit, oferindu-se pe sine, ca un bob de grâu, să fie așezat sub brazda pământului din Sighet, ca să aducă rod de sfinte binecuvântări și daruri, lumină pentru pașii noștri pe drumul credinței.

Ca păstor al diecezei noastre, chemat să conducă barca Bisericii în timp de furtună, a știut să stea ferm la cârma ei și a ținut să-i încurajeze pe preoți și pe credincioși să rămână fideli chemării lor, până când întunericul și greutățile vor trece, și vor veni timpuri mai bune pentru încercatul popor credincios și evlavios din dieceza și din țara noastră.

Furtuna a făcut multe victime, poporul creștin a suferit din cauza valurilor năprasnice ale persecuțiilor și închisorilor, mulți au fost sacrificați de către propagandiștii comunismului ateu și ai întunericului, dar Biserica nu a fost înfrântă, barca Bisericii nu a naufragiat, ci a ieșit victorioasă, ajungând la liman, la dorita libertate și demnitate atât de mult așteptată.

Simțim fără încetare îndemnul lui Cristos, marele preot, altar și jertfă, care s-a oferit pe sine pentru întreaga lume, de a merge cu încredere după el, purtându-ne cu mult curaj crucea cea de toate zilele și, desigur, am avut mereu înaintea ochilor exemplul păstorului nostru Anton, care a voit să meargă înaintea turmei, ca un miel nevinovat, care a fost sacrificat. El, episcopul și păstorul cel bun, alături de ceilalți păstori din țara noastră, alături de marii ierarhi ai Bisericii Greco-Catolice, alături de alți episcopi și preoți din celelalte dieceze, s-a oferit pe sine pentru libertatea și fericirea noastră.

Amintirea lui, rămasă mereu vie, recunoașterea sacrificiului său din partea Sfântului Părinte, ca erou și martir, declararea de fericit, la 17 mai 2014, confirmă că Dumnezeu nu uită "pe cel care se încrede în el", căci "toți cei care-l caută pe Domnul nu duc lipsă de nimic" (Ps 33,10), chiar dacă trebuie să moară, iar acest lucru constituie pentru noi toți un motiv de mare bucurie, un semn și argument al iubirii divine și o chemare la curaj și speranță.

Sfințiile voastre, dragi persoane consacrate, iubiți credincioși,

Ziua de duminică, 17 mai 2015, când se împlinește un an de la marea celebrare din centrul diecezei noastre, în prezența miilor de pelerini veniți de pretutindeni, a autorităților centrale și locale, precum și a atâtor preoți și oaspeți de seamă din țară și străinătate, trebuie să rămână pentru noi o zi memorabilă și un adevărat motiv de sărbătoare.

Toate comunitățile parohiale, toate mănăstirile și casele de formare pastorală și spirituală, toate instituțiile academice și școlile din teritoriu vor acorda acestei zile o atenție deosebită și toți sunt chemați să dea curs invitației noului nostru fericit Anton și dorinței noastre de a ne apropia de el, cu rugăciuni speciale, cu o novenă de pregătire în toate bisericile și capelele din dieceză, și cu mare încredere și speranță să ne deschidem sufletul și inima pentru a primi chemarea sa la o mărturie vie de credință.

În comunitățile care au beneficiat de prezența episcopului Anton, consacrându-le altarul și biserica, precum și în alte centre importante din alte părți sau din dieceză, postulatorul cauzei fericitului Anton, pr. decan și capelan Isidor Iacovici, împreună cu vicepostulatorul, pr. prof. dr. Fabian Doboș, vor prezenta noi date și inițiative pentru continuarea formalităților legate de popularizarea cauzei și derularea procesului de recunoaștere a fericitului nostru ca sfânt al Bisericii locale, după programul anexat: Novenă în cinstea fericitului Anton Durcovici.

Ne bucurăm să-i știm și să-i simțim alături pe toți cei din Arhidieceza de București - arhiepiscop, preoți și credincioși - ca și pe cei din Austria - din comunitatea de naștere a episcopului nostru, Bad Deutsch-Altenburg, sub coordonarea pr. decan Pavel Balint - în acest demers de retrăire cu vie însuflețire a momentului declarării de fericit a episcopului martir Anton și de unire în rugăciune pentru implorarea milostivirii lui Dumnezeu în recunoașterea sa ca sfânt al Bisericii noastre.

În Iași, la catedrala noastră episcopală, se va celebra aceeași novenă prescrisă și difuzată de centrul de promovare al cinstirii și venerării fericitului Anton, iar în ziua de 17 mai 2015, la ora 11.00, va avea loc o celebrare solemnă pontificală, cu participarea preoților și a seminariștilor de la Institutul Teologic, a tuturor comunităților parohiale din Iași, a caselor călugărești, a celorlalte instituții de caritate, asociații și școli și a întregului popor creștin din orașul nostru.

Celebrarea se va încheia cu o procesiune cu noua statuie a fericitului Anton, alături de relicvariu, memorial al testamentului său. Statuia, pregătită special de pr. paroh Iosif Dorcu, va fi așezată apoi lângă altarul central, din catedrala Adormirea Maicii Domnului, unde episcopul nostru martir a celebrat și a predicat, învățând și chemând poporul la urmarea cu fidelitate a lui Cristos, în fața greutăților ce se prevedeau că vor veni, în sintonie cu invitația mereu valabilă făcută de însuși Isus: Cine vrea să vină după mine, să se lepede de sine însuși, să-și ia crucea și să mă urmeze!

Invocând ocrotirea Maicii Domnului, așa de mult venerată și iubită de fericitul episcop Anton, adresez un îndemn de suflet pentru toți frații și surorile noastre de a da ascultare chemării și mesajului fericitului nostru și de a primi cu bucurie îndemnul său de suflet preluat de la marele preot Cristos: Cine mă va urma pe mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții, căci eu sunt lumina lumii (In 8,12).

Cu îmbrățișarea noastră și cu implorarea binecuvântării cerești,

Petru Gherghel,
episcop de Iași

Iași, 20 aprilie 2015

* * *

Novenă în cinstea fericitului Anton Durcovici (8-16 mai)


 

lecturi: 70.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat