Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Întâlnire formativă pentru tineri - "Să reînnoim atitudinile noastre!"

Duminică, 18 ianuarie 2015, între orele 15.00 și 17.30, va avea loc a treia întâlnire formativă pentru tineri organizată de Surorile Campostrini, la sediul din Gherăești, pe tema: "Să reînnoim atitudinile noastre!".

Câtă atenție acordăm atitudinilor, atât ale noastre cât și ale celorlalți, în viața de zi cu zi? Care sunt consecințele acestora în relațiile interpersonale? În timp ce suntem atenți la atitudinile pe care le adoptăm, devenim mult mai conștienți de ceea ce ne definește, deoarece cunoașterea pe care o dobândim ne iluminează mintea reușind astfel să discernem între opțiunile diferite care ni se prezintă zilnic și să alegem ceea ce corespunde exigențelor noastre interioare de dezvoltare și de maturizare, construind înțelepciune și statornicie.

*

"1 Un răspuns blând întoarce furia, iar vorba aspră înalță mânia. 2 Limba celor înțelepți îmbunătățește cunoașterea, dar gura celor nesimțiți face să se reverse nebunia. 3 Ochii Domnului sunt în orice loc: ei îi observă pe cei răi și pe cei buni. 4 Limba calmă este un pom al vieții, dar perversitatea ei zdrobește sufletul. 5 Nebunul disprețuiește disciplina tatălui său, dar cine ține mustrarea devine isteț. 6 În casa celui drept sunt multe comori, dar în venitul celui vinovat este tulburare. 7 Buzele celor înțelepți răspândesc cunoașterea, dar nu tot așa inima celor nesimțiți. [...] 23 Omul are bucurie la răspunsul gurii sale și cât de bun este cuvântul la timpul său! [...] 28 Inima celui drept reflectează ca să răspundă, dar gura celor vinovați revarsă răutăți. 29 Domnul se îndepărtează de cei vinovați, dar ascultă rugăciunea celor drepți. 30 De lumina ochilor se înveselește inima și vestea bună întărește oasele. 31 Urechea care ascultă mustrarea de viață va locui în mijlocul celor înțelepți. 32 Cel ce lasă să treacă disciplina își disprețuiește sufletul, dar cel care ascultă mustrarea dobândește inimă. 33 Teama de Domnul este o disciplină a înțelepciunii. Înainte de onoare este umilința". (Prov. 15,1-7,23,28-33)

*

Încă din fragedă copilărie suntem ajutați de către părinți, educatori, învățători și de alte persoane prezente în viața noastră, prin continua lor atenționare și îndrumare, în vederea educării atitudinilor și comportamentelor noastre. În copilărie și adolescență nu conștientizăm importanța relevantă ce o au în viața noastră atitudinile noastre zilnice și schimbarea acestora, însă cu trecerea anilor ne dăm seama că relațiile interpersonale ne interpelează să formăm în noi un echilibru între ceea ce gândim și ceea ce facem în mod sincer și armonios și, în același timp, să adoptăm un comportament adecvat/matur în relație cu ceilalți, cu lucrurile, regulile și în tot mediul social în care trăim.

Textul propus spre reflecție este foarte bogat în conținut și e imposibil să nu ne stimuleze conștiința și să nu întrebăm unde ne aflăm față de aceste perle ale înțelepciunii. În fața ochilor și a inimii se prezintă în mod clar împreună binele și răul, frumusețea și urâtul, înțelepciunea și indolența. Sunt posibilități ce ne sunt oferite pentru a decide ce alegem și în care direcție vrem să o luăm: dacă vrem să alegem ceea ce edifică viața sau ceea ce aduce întuneric în existența și relațiile noastre.

În text se vorbește de ascultare și acceptare a învățăturilor disciplinei; de corectitudine și transparență; de discernământ și gustarea propriilor "fructe"; de o atitudine reflexivă față de viață și de consecințele unei atitudini imediate și necumpătate; de singurătatea pe care o simte cel ce greșește cu voință; de puterea pe care o găsim înăuntrul nostru atunci când avem atitudine corectă și sinceră față de noi și față de ceilalți; de înțelepciunea care crește în noi atunci când avem o atitudine de ascultare umilă și de recunoașterea limitelor și micimii noastre în fața misterelor vieții; de umilință, disciplină și respect, înainte de orgoliu.

Atitudinile pe care le adoptăm reprezintă puntea dintre lumea noastră interioară și cea exterioară, fiind o reflectare a ceea ce trăim în adâncul inimii. Ele iau viață din gândurile și sentimentele pe care le simțim față de alții, față de însăși existența noastră primită în dar. Cu toate acestea, se întâmplă ca nu întotdeauna să existe corespondență între aceste două lumi ce ne caracterizează și gândurile/sentimentele pot fi de multe ori în contradicție cu atitudinile și faptele noastre. Cum am putea reînnoi atitudinile noastre, astfel încât să devină pe deplin reflectarea a ceea ce suntem cu adevărat? Putem alege mai multe instrumente: ascultare, observare, interogare constantă asupra noastră, a ceea ce suntem, simțim, acționăm. "Disciplina înțelepciunii" este teama de Dumnezeu - nu frica de pedeapsă sau altele asemenea, pentru că Dumnezeu este Tată bun și iubitor, ci o teamă sănătoasă și liniștită care ne determină să privim la noi cu ochi buni și înțelegători și care ne stimulează în același timp să fim corecți, coerenți, serioși și cu o singură "față", transparentă, care vrea să semene cât mai mult cu chipul Creatorului nostru. Adevărata înțelepciune se construiește prin simplitatea și corectitudinea vieții zilnice. Și omul înțelept este liber.

Vă așteptăm!

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

* * *

Gherăești și Tămășeni: Întâlniri formative pentru tineri (19 octombrie 2014 - 17 mai 2015)


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat