Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

Celebrarea primei zile de sărbătoare a fericitului episcop Anton Durcovici: 10 decembrie 2014

Sfințiile voastre, dragi frați și surori în Cristos,

La 17 mai 2014 am trăit bucuria introducerii numelui episcopului nostru martir Anton în calendarul Bisericii ca fericit, vrednic de a fi cinstit, din darul și iubirea Sfântului Părinte papa Francisc pentru noi și pentru Biserica noastră, prin delegatul său cardinalul prefect Angelo Amato. O adevărată și onorantă decizie pentru întreaga Biserică locală. Îi mulțumim încă odată Domnului și Sfântului Părinte pentru acest dar.

Este pentru a doua oară când credincioșii catolici din Moldova, și nu numai, primesc un astfel de dar spiritual și un nou semn de prețuire pentru înaintașii noștri în credință.

Ne-am bucurat, cu câtva timp în urmă, de declararea de fericit a vrednicului frate călugăr Ieremia Valahul, în anul 1983, la 30 octombrie, de către Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea. El a ținut să-l introducă pe confratele nostru în catalogul fericiților, ca pe o făclie așezată în candelabrul Bisericii, ca o punte între apus și răsărit, după cum l-a caracterizat însuși Sfântul Părinte chiar în ziua declarării ca fericit, venerându-l în mod special în sanctuarul din Onești. Credem că el a trecut pe acolo cândva spre Ardeal și Italia, și unde, ajungând, a reușit să se desăvârșească și să se sfințească, arătându-ne acum, întors acasă, cum trebuie să-l căutăm pe Dumnezeu, cum trebuie s-o iubim Măicuța Sfântă și cum trebuie să-i slujim pe cei care se află în suferință.

Ne bucurăm că acum, marele nostru păstor, erou și martir, episcopul Anton are, din dispoziția Sfântului Părinte, are o zi specială în calendar, 10 decembrie a fiecărui an, ziua morții pentru credință în închisoarea din Sighetu Marmației, zi în care avem datoria să stăm mereu alături de el, admirându-i sfințenia și jertfa și astfel să implorăm, prin mijlocirea lui, haruri pentru poporul nostru credincios și pentru dieceza noastră.

Îl preamărim cu tot sufletul pe Dumnezeu și-i mulțumim pentru acest dar și această fericită ocazie de a-l venera pe păstorul nostru, iar noi, la rândul nostru, având exemplul său de iubire adevărată față de Dumnezeu și de suflete, să trăim cu mai mare intensitate credința.

Apropiindu-ne de acest moment fericit, ziua de 10 decembrie, și, după ce o vom cinsti pe sfânta Fecioară Maria în marea solemnitate a Neprihănitei Zămisliri (8 decembrie), vrem să întâmpinăm acest moment de sărbătoare, pregătindu-ne cu mult zel, participând cu tot sufletul la această celebrare în cinstea vrednicului și marelui nostru păstor, fericitul Anton.

Celebrarea zilei sale să devină un alt moment, alături de cel dedicat Maicii Domnului, cu care ne îndreptăm spre sărbătoarea bucuriei nașterii pe pământ a lui Mesia, Cristos, Fiul lui Dumnezeu și fiul Mariei, Crăciunul, adică Emanuel, Dumnezeu cu noi.

Vă invităm, așadar, la sărbătoare, prezentându-vă alăturat materialul ce poate fi folosit la pregătirea și celebrarea acestui moment special din viața Bisericii noastre, precum și îndemnul nostru părintesc de a trăi cu o mare intensitate prima zi solemnă dedicată episcopului nostru, spre slava atotputernicului Dumnezeu și spre bucuria sufletelor, care caută adevărata fericire, încheind cu mult folos anul pastoral dedicat cunoașteri persoanei sale și însușirii mesajului său de trăire fidelă a mandatului și al chemării noastre în lume.

Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul! (Ps 143,15)
Binecuvântat să fie Dumnezeu în sfinții săi!

Ca toți să fie una! (In 17,21)

Iași, 1 decembrie 2014

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Rugăciuni către fericitul Anton Durcovici și novena (cu versiune word și pdf)

Adăugire la Propriul sfinților în sărbătoarea fericitului Anton Durcovici din 10 decembrie (cu versiune word și pdf)

Formularele pentru sfânta Liturghie în cinstea fericitului Anton Durcovici din 10 decembrie (cu versiune word și pdf)


 

lecturi: 67.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat