Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 23/28.11.2014

COMUNICAT DE PRESĂ

Deschiderea Anului Vieții Consacrate în Dieceza de Iași

În întreaga Biserică Catolică duminică, 30 noiembrie 2014, începe Anul Vieții Consacrate (30 noiembrie 2014 - 2 februarie 2016). Acesta va fi deschis, la Iași, printr-o celebrare solemnă în catedrală, începând cu ora 11.00.

În aceeași duminică are loc deschiderea în toate celelalte comunități catolice din Moldova. Totodată, duminică, în Biserica Romano-Catolică, începe postului Crăciunului și un nou an bisericesc.

PS Petru Gherghel va prezida deschiderea solemnă din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la care vor participa PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, preoți, călugări și călugărițe, seminariști și laici. Persoanele consacrate vor avea un rol special în celebrarea acestei sfinte Liturghii (la proclamarea lecturilor, rugăciunea credincioșilor, oferirea darurilor).

Deschiderea de la Iași și din celelalte parohii a unui timp dedicat cunoașterii și aprofundării misiunii persoanelor consacrate are loc în același timp cu începerea Anului Vieții Consacrate pentru întreaga Biserică, din bazilica "Sfântul Petru" din Vatican.

Persoanele consacrate se referă îndeosebi la călugări, călugărițe și preoți călugări care s-au consacrat lui Cristos și practică sfaturile evanghelice: ascultarea, sărăcia și viața curată. Se deosebesc prin activitatea lor și prin haina pe care o poartă. Locuiesc în mănăstiri și în conventuri, ocupându-se în mod deosebit de rugăciune, opere de caritate, îngrijirea bolnavilor, educarea copiilor, a tinerilor etc.

În Iași, de exemplu, surorile de la Mănăstirea Providenței din Bucium se ocupă de o grădiniță, surorile de la Mănăstirea Divinei Providențe (Str. Plopii fără soț) se ocupă de un cămin de bătrâni, iar călugării Frații Școlilor Creștine din Tătărași oferă educație copiilor orfani, la fel ca surorile "Congregatio Jesu" de pe Str. Sărăriei. Frații de la Mănăstirea "Don Orione" (Șos. Rediu), printre altele, se ocupă și cu recuperarea alcoolicilor. La Bacău, surorile Maicii Tereza de Calcutta (Surorile Carității) se îngrijesc de mai mulți copii bolnavi. La Barați (jud. Bacău), surorile asumpționiste au o casă de copii, la fel ca surorile de la Butea (jud. Iași) care mai au și un cămin de bătrâni.

Cu ocazia deschiderii Anului Vieții Consacrate, PS Petru Gherghel a trimis o scrisoare pastorală în care, după ce prezintă contextul dedicării vieții consacrate a noului an pastoral, precizează că sâmbătă seara, 29 noiembrie, în ajunul deschiderii noului an pastoral, se va organiza o priveghere de rugăciune pregătită și susținută de persoanele consacrate, prezente în comunitățile parohiale, priveghere coordonată de parohul locului, împreună cu ceilalți preoți prezenți în parohie.

Excelența sa încheie scrisoarea invitând la "preamărim pe Domnul pentru tot darul pe care ni-l oferă prin slujirea persoanelor consacrate".

În Moldova sunt 56 de ordine și congregații, dintre care 13 masculine și 43 feminine, cu 103 case unde își desfășoară activitatea. În cele 56 de congregații sunt 170 de preoți și frați și 422 de surori.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar


Persoane de contact: pr. Cornel Cadar (tel. 0745/850844), pr. Claudiu Bulai (tel. 0746/407635), pr. Iosif Dorcu (tel. 0741/223160)
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat