Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Întâlnire formativă pentru tineri - "Să ne lăsăm atinși de prezența lui Dumnezeu în orice împrejurare!"

Duminică, 19 octombrie 2014, între orele 15.00 și 17.30, va avea loc prima întâlnire formativă pentru tineri din acest nou ciclu de întâlniri organizate de Surorile Campostrini, la sediul din Gherăești, pe tema: "Să ne lăsăm atinși de prezența lui Dumnezeu în orice împrejurare!".

Cum se manifestă și cum simțim prezența lui Dumnezeu în viața noastră? Reușim să ne lăsăm atinși de prezența sa în orice împrejurare? Dacă nu, ce ne lipsește?

Ne vom lăsa ghidați de experiența celor doi ucenici din Emaus, pentru a găsi câteva răspunsuri la aceste întrebări prezente cu siguranță în viața fiecăruia dintre noi. Mai devreme, sau mai târziu, toți ne dăm seama că avem nevoie de prezența Domnului pe drumul vieții noastre, de certitudinea că nu suntem singuri și că Dumnezeu ne este aproape și merge împreună cu noi, chiar și atunci când ochii și inima noastră sunt închise și incapabile de a-l vedea, simți, iubi.

*

13Și iată că, în aceeași zi, doi dintre ei se duceau spre un sat al cărui nume era Emaus, care era cam la șaizeci de stadii de Ierusalim. 14Aceștia vorbeau între ei despre toate cele întâmplate. 15Pe când vorbeau și se întrebau, Isus însuși, apropiindu-se, mergea împreună cu ei. 16Dar ochii lor erau ținuți să nu-l recunoască. [...] 28Când s-au apropiat de satul spre care mergeau, el s-a făcut că merge mai departe. 29Dar ei l-au îndemnat insistent: "Rămâi cu noi, pentru că este seară și ziua e de acum pe sfârșite!". Atunci a intrat să rămână cu ei. 30Și, pe când stătea la masă împreună cu ei, luând pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o și le-a dat-o lor. 31Atunci li s-au deschis ochii și l-au recunoscut, dar el s-a făcut nevăzut [dinaintea] lor. 32Iar ei spuneau unul către altul: Oare nu ne ardea inima în noi când ne vorbea pe drum și ne explica Scripturile?". 33Și, ridicându-se în același ceas, s-au întors la Ierusalim, unde i-au găsit adunați pe cei unsprezece și pe cei ce erau cu ei. (Lc 24,13-16,28-33)

*

Fragmentul propus spre reflecție ne prezintă trei protagoniști: doi discipoli și Isus. Cei doi discipoli mergeau spre Emaus, satul lor natal, discutând despre cele întâmplate și anume despre moartea și învierea lui Isus, descurajați, dezamăgiți și dezorientați din cauza nerealizării așteptărilor și visurilor pe care le aveau în privința lui Isus. În această climă de incertitudine, de zbucium și de tristețe, climă ce marchează profund drumul de credință al celor doi discipoli (și poate chiar al fiecăruia dintre noi), Isus însuși s-a apropriat de ei cu delicatețe și, ascultând ceea ce vorbeau, a simțit compasiune pentru ei și a înțeles tristețea care învăluise inima lor. Închiși și orbiți de cele întâmplate, cei doi discipoli riscau să nu-l recunoască. În ciuda situației în care se regăseau, inimile lor au păstrat un spațiu de ospitalitate în care l-au primit și s-au lăsat atinși de prezența lui Isus.

În viața fiecăruia există momente de descurajare deplină, în care simțim că totul este pierdut și nu întrezărim o cale de ieșire. Putem astfel să îi înțelegem pe cei doi discipoli foarte bine și chiar să ne regăsim în lipsa lor de atenție sau în inexperiența de a-l recunoaște pe Domnul lângă ei. Zilnic ne confruntăm cu situații dificil de înțeles și de acceptat, și poate că se întâmplă de multe ori pentru faptul că acestea nu se încadrează în modelele noastre de înțelegere și de gândire, și nu reușim să ne lăsăm atinși de experiența altora ce ar putea avea elemente în plus care să ne ajute.

Atunci când în viața noastră apar situații neplăcute și suntem puși la încercare, este destul de greu să simțim prezența delicată a lui Dumnezeu și mai mult decât atât este dificil să ne lăsăm atinși de El pentru a găsi forța în învățăturile sale.

Putem simți și vedea prezența lui Dumnezeu zilnic, în orice eveniment, conștienți că El este pentru noi ca oxigenul de care sufletul nostru are nevoie, ca o persoană mereu alături de noi ce ne călăuzește în a alege ce e nobil și bine în fiecare relație, moment de întâlnire sau de dialog cu cel de lângă noi. A ne lăsa atinși de prezența lui Dumnezeu în orice împrejurare, înseamnă a asculta vocea interioară a fiecăruia, voce ce ne îndeamnă să răspundem nevoii noastre profunde de a fi fericiți cu adevărat. Dumnezeu ne inspiră conștiința, o îmbunătățește, iar dacă pas cu pas urmăm această voce a Binelui interior, nu facem altceva decât să punem bazele libertății sufletești, bucuriei de a trăi în seninătate și curățenie, într-o frământare continuă a căutării esențialului, a ceea ce contează, rămâne și nu se pierde niciodată din inima noastră.

Dumnezeu intră și rămâne cu noi atâta timp cât îi facem loc în inimile noastre și suntem de acord să ne lăsăm atinși de prezența Lui. Se poate ca ochii noștri, cum a fost pentru ucenicii din Emaus, să nu fie în măsură să-l recunoască în evenimentele care se petrec, dar dacă insistăm ca El să "intre și să rămână cu noi", în timp ce continuăm să "mergem" împreună, avem certitudinea că putem să fim atinși de prezența sa, lăsându-ne transformați după imaginea din adâncul sufletului nostru.

Vă așteptăm!

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

* * *

Gherăești și Tămășeni: Întâlniri formative pentru tineri (19 octombrie 2014 - 17 mai 2015)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat