Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Recomandări creștine în fața "fenomenului Halloween" pentru solemnitatea "Toți Sfinții"

În sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor Catolici din România, desfășurată între 5 și 7 mai 2014 la Oradea, s-a discutat în legătură cu manifestările civile care au loc în preajma solemnității "Toți Sfinții" (1 noiembrie).

S-a constatat, în timpul dezbaterilor, că în societatea noastră românească s-au strecurat multe obiceiuri păgâne pe care, chiar și unii dintre creștini le acceptă sau chiar le promovează sub sigla obiceiului celtic al halloween-ului.

Până la finalizarea unei serii de cateheze elaborată de Comisia pentru Cateheză, Comisia pentru Tineri și Laici și Comisia pentru Învățământ, pr. Eduard Coșa, secretarul Conferinței Episcopilor Catolici din România, a trimis la 24 octombrie 2014 tuturor episcopilor catolici români un material întocmit de pr. Anton Cioba (Oradea) și pr. Felix Roca (Iași), publicat deja anul trecut (2013) în preajma sărbătorii "Toți Sfinții", precum și scrisoarea PS Virgil emisă cu aceeași ocazie, materiale care ar putea fi de folos la sensibilizarea pietății populare în preajma sărbătorii care se apropie.

"În sintonie cu ceilalți ierarhi și cu dorința de a avea o poziție comună cu privire la misterul sărbătorilor de la începutul lunii noiembrie, vă chemăm să vă inspirați din propunerile făcute de PS Virgil pentru a privi altfel realitățile vieții de zi cu zi. Vă dorim sărbători frumoase de solemnitatea «Toți Sfinții» (1 noiembrie) și «Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați» (2 noiembrie)", a precizat și PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

*

Dragii mei,

Rolul nostru, al preoților și al fiecărui creștin, este de a propovădui Cuvântul făcut trup, de a propovădui evanghelia în zilele noastre ceea ce înseamnă iubire și iertare, înțelegere și bună învoire, pace și binecuvântare.

Biserica în toate timpurile a încercat să dea sens și valoare vieții. În contextul în care trăim intră în societate tot mai mult anumite fenomene cu caracter lipsit de sacralitate precum "halloween" - sărbătoare celtică.

Biserica Catolică, la 1 noiembrie, celebrează sărbătoarea "Toți Sfinții".

Vă îndemn pe fiecare dintre Sfințiile voastre precum și pe toți credincioșii să vorbiți lumii despre valoarea sărbătorii "Toți Sfinții" care unește cerul cu pământul în rugăciune, precum vă îndemn să evitați organizarea altor evenimente, precum cele cu dovleacul de "halloween".

Haruri și binecuvântări de la Domnul!

28 octombrie 2013

PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea

*

Halloween ...

Bostanii goi de Halloween

Sfârșitul lunii octombrie este marcat de un eveniment, pe care unii îl definesc ca fiind o sărbătoare, care s-a răspândit tot mai mult sub impulsul substanțial al televiziunii, cinemaului și al internetului și care reunește persoanele într-o atmosferă "decorată" de bostani goi, schelete, cranii, cornițe, vampiri, stafii etc. (fiecare după doza de imaginație pe care o are!). Nu trebuie să facem un efort prea mare pentru a ne da seama de aspectul comercial al evenimentului, însă se impune o reflecție mai amănunțită asupra acestui aspect. Este doar un fel de carnaval? E o joacă "nevinovată"? E un alt mod de distracție? E ceva "haios"?

Care este istoria acestui fenomen?

Vechii celți aveau o sărbătoare a sfârșitul verii, a perioadei recoltelor, și a începutului iernii denumită samhain. Era, de fapt, sărbătoarea Anului Nou. Exista o legendă potrivit căreia spiritele morților din timpul anului se întorceau în noaptea de 31 octombrie pentru a căuta un corp pe care să îl posede în anul următor. Pentru a nu fi posedați, celții stingeau focul din sobă pentru a face casa rece și neprimitoare. Apoi se mascau și se îmbrăcau respingător pentru a alunga spiritele.

După ce celții s-au convertit la creștinism au rămas reminiscențe ale acestei sărbători care, de data aceasta, a ajuns să aibă loc în preajma a două sărbători ale Bisericii Catolice: Solemnitatea Tuturor Sfinților (1 noiembrie) și Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați (2 noiembrie).

La începutul secolului al XIX-lea emigranții irlandezi au adus cu ei sărbătoarea samhain în Statele Unite ale Americii unde a și primit denumirea de All Hallows Eve (Ajunul tuturor sfinților), transformată apoi în Halloween.

Cum a ajuns Halloween să aibă o așa amploare?

În SUA s-a răspândit ca o oportunitate nouă de distracție, ce a fost speculată de mediile comerciale, pentru care a devenit o ocazie de noi profituri, astfel încât campania de susținere din partea televiziunilor nu a fost tocmai întâmplătoare. Prin "contribuția" mass-mediei Halloween-ul a ajuns din SUA și în Europa, iar magazinele și cluburile profită din plin!

Este ceva rău să te distrezi de Halloween?

Valențele care au devenit comune pentru acest eveniment pot fi considerate îngrijorătoare. Dincolo de accentele grotești și macabre se remarcă înclinația spre esoteric și malefic. O rapidă căutare pe internet confirmă lucrul acesta! Iar când aceste manifestări îi vizează pe copii, aspectul devine și mai îngrijorător!

Este problematic și faptul că hallowen-ul pune cu totul în umbră două sărbători catolice importante. Exemplul sfinților care ne transmit prin viața lor multe valori umane și creștine este înlocuit de manifestări "animate" de personaje macabre: spirite, stafii, schelete, vampiri etc. Cultul răposaților și amintirea celor dragi, care au trecut din această lume, sunt acoperite de manifestări de exorcizare a morții. Probabil nimeni nu ar fi încântat dacă, de exemplu, ziua sa de naștere ar fi pusă în umbră de proprii prieteni cu o distracție de felul acesta.

Nu este, oare, exagerată împotrivirea față de Halloween?

Dacă Halloween ar fi o simplă petrecere, un alt fel de carnaval, nu ar fi mare problemă! Mai grav este, însă, faptul că fenomenul satanismului nu este străin de Halloween. Un studiu al Comunității "Ioan al XXIII-lea" din Italia, întemeiată de părintele Oreste Benzi, dovedește că 16 % dintre tinerii care participă la întâlniri ale sectelor oculte și ezoterice, unde au loc chiar sacrificii oferite diavolului și profanarea Euharistiei, au intrat în contact cu aceste secte tocmai cu ocazia Halloween-ului. Un specialist al acestor fenomene, Carlo Climati, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește riscurile propagării unui astfel de fenomen care, la prima vedere, pare inofensiv, ca fiind un alt carnaval, dar care are conotații și consecințe mult mai dramatice.

Așadar, este de preferat ca în familie, în școli și în parohii să nu fie "sărbătorit" Halloween-ul?

Da! Se poate și fără! Cei care se ocupă, în mod serios, de educația copiilor și a tinerilor știu că au o datorie de a-i îndrepta pe aceștia spre ceea ce este frumos și are valoare. Simțul binelui și al frumosului nu trebuie să lipsească din educație. Însă, manifestările legate de Halloween nu au nimic de-a face cu estetica vieții! A-i "transporta" pe copii și tineri într-o lume de vrăjitoare, strigoi și vampiri este în defavoarea lor, dacă nu chiar periculos. Numai faptul de a-i vedea deghizați în diferite personaje, deloc încântătoare, stârnește îngrijorare.

Cu atât mai mult nu ar trebui să se organizeze vreo sărbătoare de genul acesta în parohii considerând că Hallowen are menirea de a pune în umbră Solemnitatea Tuturor Sfinților și cultul creștin față de cei răposați. Nu cred că în parohii lipsește imaginația pentru a organiza petreceri și momente de destindere cu adevărat educative!

Ce se poate face pentru a contracara Halloween-ul?

Înainte de toate se impune o mai atentă reflecție din punct de vedere educativ. Tendințele deviante ale unor tinerilor și violența ce se manifestă în rândul unora dintre ei nu sunt străine de promovarea unor manifestări cum ar fi Halloween-ul. Nu întâmplător Ministerul Educației din Rusia interzice, încă din anul 2003, orice astfel de manifestare în școli explicând că acestea sunt "în contradicție cu natura instituțiilor de învățământ, tulburând mintea și afectând sănătatea spirituală și morală a elevilor". În Filipine, școlile catolice sunt unite în hotărârea de a tutela binele elevilor evitând orice manifestare de genul Halloween. Chiar în Statele Unite ale Americii, "patria Halloween-ului" acesta a început să fie "exmatriculat" din unele școli.

Dintr-un punct de vedere creștin lucrul cel mai important de făcut ar fi tocmai "recucerirea" valorii Solemnității Tuturor Sfinților și a Pomenirii Tuturor Credincioșilor Răposați. În multe locuri în ajunul sărbătorii dedicate tuturor sfinților au loc adorații euharistice, seri de rugăciune, meditații despre sfinți etc. Există și inițiative de genul "HOLYween" prin care se promovează viețile sfinților și se cere credincioșilor să expună imagini ale sfinților la ferestre, pe balcoane, la locul de muncă etc.

Pr. Anton Cioba (Oradea) și pr. Felix Roca (Iași)

* * *

Alte texte de pe ercis.ro cu același subiect:

Într-o lume care nu vrea să știe nimic despre lumea de dincolo. Prea așezați comod în caracterul limitat

Reflecție la comemorarea tuturor credincioșilor răposați (2015)

Reflecție la solemnitatea Toți Sfinții (2015)

Reflecție la comemorarea tuturor credincioșilor răposați - 2014

Reflecție la solemnitatea Tuturor Sfinților - 2014

Reflecție la Comemorarea Tuturor Credincioșilor Răposați - 2013

Reflecție la Solemnitatea Tuturor Sfinților - 2013

Reflecție la Comemorarea Tuturor Credincioșilor Răposați - 2012

Reflecție la Solemnitatea Tuturor Sfinților - 2012


 

lecturi: 121.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat