Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul tinerilor din Schineni la Sighetu Marmației

În perioada 25-29 august 2014, tinerii din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Schineni, împreună cu părintele paroh Valentin Bulai, părintele Paul Fechetă și sora Carmen Tereza Rusu, au pornit cu mare entuziasm spre Sighetu Marmației. Tema pelerinajului a fost "Pe urmele Fericitului Episcop Anton Durcovici". Tinerii au așteptat ziua plecării cu mare nerăbdare, deoarece puteau străbate o parte din drumul parcurs de episcopul care astăzi reprezintă pentru întreaga Biserică un exemplu viu de trăire a credinței.

Pelerinajul a început, bineînțeles cu sfânta Liturghie care a avut loc în biserica din Adjudeni, Liturghie celebrată ca omagiu părintelui Adămuț, paroh de Schineni din anul 1967, iar mai târziu paroh de Adjudeni, unde a pus bazele actualei biserici, dându-și chiar viața pentru construirea acesteia. Grupul de tineri a fost cazat la Mănastirea "Cei doisprezece apostoli" din Bârsana, renumită pentru liniștea desăvârșită și peisajele uimitoare.

Marți, tinerii au vizitat principalul obiectiv al pelerinajului: închisoarea din Sighetu Marmației, cunoscută sub numele de Memorialul victimelor Comunismului și al Rezistenței. Aici tinerii și-au putut face o impresie despre cum și cât de mult au suferit cei care au îndrăznit să se opună comunismului. Trăirea credinței a fost aspru pedepsită prin metode inimaginabile de tortură ajungându-se de cele mai multe ori la moarte. Fericitul Anton Durcovici și-a desăvârșit martiriul în închisoarea de la Sighet, fiind înmormântat în Cimitirul Săracilor. Acest cimitir a fost un alt loc important pe care l-au vizitat tinerii din Schineni și unde s-au rugat pentru victimele comunismului înmormântate acolo.

De asemenea, programul a cuprins și vizitarea mai multor mănăstiri ortodoxe precum: Mănăstirea Humorului, Săpânța-Peri, Mănăstirile Sucevița și Moldovița. Ajunși în zona Maramureșului nu au putut fi omise Cimitirul Vesel de la Săpânța și Muzeul Satului Maramureșan.

Pe lângă zilele încărcate și serile distractive cu jocuri și muzică, din program nu au lipsit sfânta Liturghie și rugăciunea breviarului (Laudele și Vesperele).

Ultimul loc vizitat a fost sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, unde tinerii au mulțumit pentru zilele frumoase petrecute împreună, rugându-se, de asemenea, pentru ca exemplele de viață întâlnite de-a lungul pelerinajului să le rămână mult timp în amintire și să le dea curajul de a-și trăi cu adevărat credința.

Alexandra Mândrilă și Sabina Răchiteanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-29 august: Pelerinajul tinerilor din Schineni la Sighetu Marmației


 

lecturi: 77.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat