Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași "Sfânta Tereza": GREF și campus "Anton Durcovici: un om pentru oameni"

"Anton Durcovici: un om pentru oameni" - aceasta a fost tema celor doua săptămâni de GREF și campus ce au avut loc în perioada 23 iunie - 4 iulie 2014, pentru copiii din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași. La GREF, în perioada 23-28 iunie 2014, au participat peste 100 de copii, iar la campusul desfășurat la Traian, între 30 iunie și 4 iulie 2014, au mers 72 de copii.

În prima săptămână, 23-28 iunie, peste 100 de copii au participat la GREF, unde programul era bine stabilit: la ora 9.00 bansurile dădeau startul activităților, urmate de cântarea imnului, după care copiii aflau mai multe despre viața fericitului episcop martir Anton Durcovici cu ajutorul unei serii de scenete care aveau ca protagoniști pe animatori. Desigur că nu ne opream la atât, catehezele având un rol foarte important. După ce copiii erau împărțiți pe grupe în funcție de vârsta lor, aceștia au învățat despre importanța respectului, a exemplului bun, a statorniciei și multe alte astfel de lucruri care Anton Durcovici le-a prețuit în viață. Urma apoi plecarea la pădure, locul unde fiecare grupa aveau parte de jocuri și pregăteau mica surpriză ce va urma să fie prezentată la sfârșitul programului.

Deoarece vremea nu a fost mereu îngăduitoare cu noi au fost două zile în care am rămas în curtea bisericii, dar nimic nu ne-a tăiat din avânt, mai ales în condițiile în care atâția oameni au contribuit la susținerea spirituală și financiară a activităților. Cu gândul mereu la noi, părintele paroh Petru Sescu a făcut posibil ca mereu sa primim o gustare care sa ne încarce bateriile.

După ce a trecut prima săptămână, cu un nou elan am plecat la Casa "Gaudium et Spes" din Traian, lângă Roman, pentru un campus de neuitat. Am plecat de luni, 30 iunie, la ora 09.00 din fața bisericii, luând autocarul un grup de copii începând de la clasa a III-a, până în clasa a VIII-a, în număr de 72 de copii și animatori, însoțiți de părintele Marius și surorile din Congregația "Maria Bambina". În drum spre noua noastră casă, am făcut doua opriri: una la Casa Iosefinii lui Murialdo, unde am început campusul într-un mod plăcut lui Dumnezeu, cu sfânta Liturghie. Cea de-a doua oprire a fost în parcul municipal din Roman, unde copiii au avut șansa să se dea cu barca însoțiți de animatorii lor.

Obosiți, dar plini de entuziasm am ajuns la locul unde aveam să ne petrecem următoarele cinci zile. După ce s-a făcut repartizarea pe camere s-au stabilit și echipele, iar distracția a început. Ca și la GREF, programul a fost bine pus la punct: la ora 8.00 suna în toata casa clopoțelul care anunța trezirea. La 8.30 copiii aveau ocazia să se învioreze fie prin bansuri, fie cu exerciții fizice. După atât efort micul dejun era mereu bine venit la ora 9.00. După ce acesta se termina, iar copiii își ajutau animatorii să spele vasele, fiecare grupă urma să pregătească surpriza pentru ziua respectiva. Nici o zi nu trecea fără să ne amintim de cel ce ne-a ajutat să ajungem aici cu bine. Astfel în fiecare zi ne adunam la ora 12.00 în capela pentru a participa la sfânta Liturghie, la care aveam în fiecare zi câte un nou oaspete. După ce terminam servirea prânzului copiii aveau o bine meritată pauză, urmată apoi cu încă o serie de bansuri, după care urmau jocuri la care luau parte toate echipele. Competiția era puternică deoarece fiecare echipă dorea ca la sfârșitul campusului să fie declarată învingătoare.

Seara se încheia cu surprizele pregătite pe parcursul zilei, acestea constând în diferite momente artistice. La sfârșitul fiecărei zile mergeam împreună pentru a ne ruga și a mulțumi Domnului pentru ziua respectiva. Marți am avut onoare de a petrece ziua împreună cu părintele paroh, el participând de asemenea la bansurile și jocurile noastre. În următoarele zile i-am avut ocazia de a-i revedea pe părintele Felix Roca și părintele Eduard Patrașcu, paroh la Traian. Cam așa ar putea fi descrise ultimele doua săptămâni ce cu greu vor putea fi uitate.

Mulțumim încă o dată celor care au făcut ca toate acestea sa fie posibile, părintelui paroh, părintelui Marius, animatorilor, surorilor, personalului de la bucătărie și binefăcătorilor care ne-au susținut fie prin rugăciuni, fie prin sprijin material.

Cristina Vârlănuță și Emma Șleghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 iunie - 4 iulie: Iași "Sfânta Tereza": GREF și campus "Anton Durcovici: un om pentru oameni"


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat