Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București (Bărăția): Celebrare dedicată fericitului Anton Durcovici

În sărbătoarea Preasfintei Treimi, duminică, 15 iunie 2014, a avut loc, la biserica Bărăția din București, o celebrare specială dedicată fericitului Anton Durcovici, episcop martir. Sfânta Liturghie a fost prezidată de parohul locului, pr. Eugen Bortoș. Predica a fost ținută de părintele Emil Moraru, care a amintit motivul celebrării în acest lăcaș de cult, și anume că multe dintre activități preotul Anton Durcovici le-a desfășurat pe lângă biserica "Bărăția". Amintim câteva dintre ele.

- Ca prefect al Seminarului "Sfântul Duh", Anton Durcovici era mereu alături de seminariști la momentele liturgice importante care aveau loc în această biserică, cum erau, de exemplu, Requiemurile pontificale sau Liturghiile prezidate de însuși arhiepiscopul Raymund Netzhammer.

- Fiind direct implicat în problemele scolastice ale arhidiecezei, Anton Durcovici a vizitat de multe ori biserica și școlile de la "Bărăția" pentru a obține autorizațiile de funcționare.

- La 21 august 1920, preotul Anton Durcovici primește alte numiri importante din partea arhiepiscopului Raymund Netzhammer: director al Convictului "Sfântul Andrei", rector al capelelor școlilor catolice arhiepiscopale din București, precum și oficiul de predicator la biserica Sancta Maria Gratiarum din București

- Multe dintre asociațiile de laici coordonate sau care îl aveau ca spiritual pe părintele Anton Durcovici (Congregația Mariană a Bărbaților și Tinerilor, Asociația "Mamele Creștine", Ordinul Terțiarelor "Sfântului Francisc", Acțiunea Catolică, Asociația "Fiicele Mariei", Societatea pentru confecționarea odăjdiilor bisericești) și-au desfășurat activitatea în Parohia "Bărăția", într-o sală pusă la dispoziție de călugărițele din Institutul "Sfânta Maria" sau în sălile viitorului Salon "Tomis". Unele Liturghii ale acestor grupări de laici se celebrau în biserica Sancta Maria Gratiarum.

Biserica "Bărăția" a fost pentru fericitul Anton Durcovici unul dintre cele mai frecventate lăcașuri de cult din București, precum și un spațiu în care și-a desfășurat mulți ani de formare și activitate. Cu siguranță, experiențele trăite aici l-au ajutat în maturizarea umană și spirituală, ceea ce l-au condus spre moartea martirică, în ziua de 10 decembrie 1951, în temnița din Sighetu Marmației.

Pr. dr. Emil Moraru
 


lecturi: 74.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat