Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj diecezan: Pe urmele fericitei Speranța a lui Isus și ale fericitului Anton Durcovici (II)

Duminică, 1 iunie, la ora 16.00, tot grupul de pelerini a fost prezent la Liturghia în limba română de la biserica San Vitale din Roma. La Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel a fost prezent și PS Aurel Percă precum și peste 20 de preoți din Roma. Cu această ocazie, s-a dorit să se celebreze o Liturghie de mulțumire la Roma, unde a studiat și fericitul Anton Durcovici, cu întreaga comunitate, ca recunoștință pentru darul primit prin beatificarea episcopului. Cu această ocazie, episcopul Diecezei de Iași a dorit să mulțumească unor preoți care s-au implicat în demersurile beatificării: pr. Anton Lucaci, pr. Isidor Iacovici, pr. Adrian Dancă. De asemenea, rectorul acestei biserici, Daniele Micheletti, a primit din partea episcopului un relicviar pentru biserica San Vitale. După sfânta Liturghie, prin grija pr. Isidor Iacovici, pelerinii s-au întreținut cu credincioșii din Roma la o agapă frățească.

Luni, 2 iunie, grupul de pelerini avea să trăiască un alt moment de mare intensitate: vizita la bazilica San Giovanni in Lateran, biserică în care, la data de 24 septembrie 1910, Preasfințitul Anton Durcovici a fost hirotonit preot. În frumoasa capelă Colonna, lângă altarul principal, ne-am unit în rugăciune la sfânta Liturghie, iar pr. Alois Fechet a punctat câteva aspecte din viața episcopului martir. După sfânta Liturghie, rectorul bazilicii ne-a arătat altarul mobil, care de sute de ani se scoate pentru celebrări, acesta fiind, probabil, altarul la care a fost hirotonit episcopul Anton și la care a celebrat prima sa Liturghie.

Apoi pelerinii s-au rugat urcând în genunchi Scara Sfântă, aflată în imediata apropiere a bazilicii.

În drum, spre Austria, marți, 3 iunie am poposit la sanctuarul Fecioara Minunilor de la Motta di Livenza, un sanctuar care, în anul 2013, a celebrat 500 de ani de existență. Aici Maica Domnului s-a arătat unui țăran evlavios, Giovanni Cigana. După celebrarea sfintei Liturghii în sanctuar, ne-am oprit toți, episcop, preoți și pelerini la grota arătării pentru a ne încredința pe mai departe grijii Mariei.

Apoi, prin grija câtorva familii din România (Mihai și Ștefania Dămătăr, Dănuț Săboanu, Dudaș M.) și a preotului Mauro Gazzelli, paroh la Cessalto, am avut un moment de comuniune și o agapă frățească.

Ziua de miercuri aveam să o petrecem chiar la Bad Deutsch-Altenburg, localitatea natală a fericitului Anton Durcovici. Dimineață ne-am adunat în fața pietrei memoriale care desemnează locul fostei case părintești a episcopului, casă care azi nu mai există. În 1988, la 100 de ani de la naștere, foști studenți ai episcopului au amenajat această piatră-memorial. Pornind de aici, în frunte cu episcopul de Iași, am început urcușul unei cărări ce duce spre biserica veche, rugându-ne sfântul Rozariu. Pe această cărăruie, cu siguranță, mama a urcat de nenumărate ori, de mână cu cei doi băieți ai săi, spre biserică. Noi pășeam acum exact pe urmele copilului Anton Durcovici.

Ajunși la biserică, am rostit cel de-al cincilea mister în jurul lăcașului sfânt. În biserică am fost întâmpinați de parohul locului, pr. Pavel Balint, și de vicarul episcopal de la Viena, Rupert Stadler, trimisul cardinalului Christoph Schönborn la această celebrare. În cadrul Liturghiei din biserica în care a fost botezat fericitul Anton Durcovici, Mons. Rupert Stadler a citit mesajul cardinalului Schönborn, iar PS Petru Gherghel a oferit o distincție specială Arhidiecezei de Viena. De asemenea, distincții au mai primit pr. Pavel Balint și Primăria Bad Deutsch-Altenburg.

La final o persoană din comunitate a oferit Memorialului din Iași un săculeț cu pământ din Bad Deutsch-Altenburg. Totul s-a încheiat cu o fotografie lângă baptisteriul bisericii, locul botezului copilului Anton Durcovici.

A urmat o agapă frățească pe domeniul familiei Andreas și Monika Konradsheim din Hundsheim.

Bucuria a fost imensă pentru toți pelerinii, deoarece am putut fi atât de aproape de realități ce țin de istoria episcopului martir.

Ultima zi a pelerinajului va fi marcată de prezența la Sighetu Marmației. Venind dinspre Satu Mare, prima oprire și prima rugăciune avea să fie la Cimitirul Săracilor. PS Petru Gherghel ne-a vorbit despre episcopii greco-catolici și despre personalități marcante ale istoriei care, probabil, își dorm aici somnul de veci.

Apoi am ajuns la Memorialul din Sighet, unde ne-am bucurat de o prezentare de specialist a doamnei Andreea Dobeș, cunoscătoare până în cele mai mici amănunte a memorialului și a istoriei triste a Sighetului. Aici totul e trist: istoria, amintirile, povestirile, celulele, fotografiile, lanțurile, zidurile, întunericul, urmele, gratiile, totul și toate pentru că toate vorbesc despre suferințele crunte îndurate pe nedrept de oameni nevinovați. Aici au murit 53 de persoane, probabil de foame și frig, ca și episcopul Durcovici, iar alte sute sau mii au rămas cu sechele ani îndelungați. În celula 13, unde a murit episcopul, mulți au început să lăcrimeze, iar episcopul ne-a propus un moment de reculegere și o rugăciune. Am plecat de acolo cu sufletele zdrobite de suferința și jalea ce emană încă din acele ziduri bătrâne.

Am plecat apoi spre Mănăstirea Maicii Domnului din Sighet, unde am solicitat capela pentru sfânta Liturghie. Încă de la intrare, ne-a întâmpinat, cu zâmbetul pe buze, sr. Teodorina, superioara acestui așezământ. Ne-a poftit în capelă. Aici, încă marcați de închisoare, am meditat cuvintele PS Petru: „Nu este iubire fără jertfă”, adevăr oglindit în experiența episcopului martir. Liturghia de aici am trăit-o parcă cu o mai mare intensitate și reculegere, poate pentru că eram atât de aproape de mormântul martirului nostru!

Era și ultima Liturghie a pelerinajului.

După Liturghie surorile de aici s-au arătat deosebit de generoase și ne-au oferit o agapă pentru a ne întări pentru drumul ce-l mai aveam de făcut până acasă.

Așa s-a încheiat un pelerinaj minunat, după cum aveau să declare pelerinii, un pelerinaj pentru suflet și pentru inimă, un pelerinaj de credință, un pelerinaj pe urmele a doi fericiți declarați la distanță de doar două săptămâni, în luna mai a anului Domnului 2014: fericita Speranța a lui Isus și fericitul Anton Durcovici.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Montaj video despre vizita la Bad Deutsch-Altenburg, preluat de pe site-ul Arhidiecezei de Viena (http://www.erzdioezese-wien.at/pages/inst/23144773/swintranet.information/36903.html)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 mai - 6 iunie: Pelerinaj diecezan - Pe urmele fericitei Maica Speranța si a fericitului Anton Durcovici


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat