Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Pe urmele fericitului Anton Durcovici

La inițiativa părintelui profesor Emil Moraru, președintele Academiei Teologice "Anton Durcovici" din cadrul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, vor avea loc la București Liturghii de mulțumire ocazionate de beatificarea episcopului martir Anton Durcovici.

Prima manifestare se va desfășura la 13 iunie 2014, la biserica "Sfânta Elena" (paroh Petrică Husariu), iar cea de-a doua manifestare va avea loc la 15 iunie 2014, la biserica "Bărăția" din București (paroh Eugen Bortoș).

Dorința inițiatorilor acestor manifestări este aceea se a pune în practică testamentul spiritual al fericitului Anton Durcovici, reamintindu-le, în acest sens, credincioșilor datoria sfântă de a-și păstra mereu credința și identitatea catolică.

Așa după cum este cunoscut, în perioada februarie - septembrie 1919, Anton Durcovici a îndeplinit funcția de administrator parohial la biserica "Sfânta Elena" (București), operă a arhitectului Carol Cortobius și sfințită la 7 ianuarie 1916 de către arhiepiscopul Raymund Netzhammer.

De asemenea, la 21 august 1920, arhiepiscopul Raymund Netzhammer l-a numit pe Anton Durcovici director al convictului "Sfântul Andrei", rector al capelelor școlilor catolice și predicator în venerabila biserică parohială cu hramul "Sfânta Maria a Darurilor" (Bărăția. n.n.), ca să ajuți la propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu pe administratorul acestei biserici (...) - se arăta în decretul de numire.

Biserica "Bărăția", aflată în imediata vecinătate a complexului școlar "Sfântul Andrei" din Calea Călărașilor, era cea mai veche biserică catolică din București, construită în anul 1629, pe locul unei alte biserici, și restaurată în anul 1932 de arhitectul Carol Cortobius (1874-1955), care i-a dat o altă înfățișare.

La manifestările comemorative de la bisericile "Sfânta Elena" și "Bărăția", desfășurate cu binecuvântarea ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, sunt invitați să participe cât mai mulți credincioși.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Duminică, 8 iunie 2014, în catedrala "Sfântul Iosif" din București, se va celebra o sfântă Liturghie solemnă de mulțumire pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici și va fi dezvelită icoana fericitului.


 

lecturi: 72.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat