Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

26 iunie și 17 mai: două date și doi sfinți

Cei care se aseamănă se adună. Două date leagă doi sfinți contemporani: sfântul Josemaría Escrivá, fondatorul Opus Dei, și fericitul Anton Durcovici, episcop martir de Iași. La 26 iunie 1975 și-a dat sufletul Mons. Escrivá și la 26 iunie 1949 a fost reținut Mons. Durcovici. Din întâmplare amândoi au fost și beatificați la aceeași dată, la 17 mai: Mons. Escrivá în 1992, și Mons. Durcovici în 2014.

La 26 iunie 2014, cu prilejul comemorării liturgice a sfântului Josemaría, s-a celebrat o sfântă Liturghie în cinstea fondatorului Opus Dei (Lucrarea lui Dumnezeu). Celebrarea euharistică a avut loc la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din București. Au participat mulți credincioși pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu și a reînnoi angajamentul privind căutarea sfințeniei în mijlocul lumii, mesaj evanghelic pe care l-a propovăduit neobosit sfântul Josemaría.

Acum un an, ÎPS Robu a binecuvântat o statuie a sfântului Josemaria în curtea bisericii "Sfânta Tereza" și chiar la doi pași, în împrejurimile Cimitirului Bellu, a fost reținut fericitul Anton Durcovici, în drum spre Popești-Leordeni unde urma să administreze sfântul Mir. După doi ani și jumătate a murit în închisoarea de la Sighetu Marmației din cauza frigului, a foamei și a setei.

Sfinții ne arată calea spre cer.

Sfântul Josemaría a suferit prigoana religioasă din timpul Războiului Civil Spaniol și mulțumită ocrotirii divine, a scăpat cu viață. Fericitul Anton Durcovici și-a dat viața pentru credință și a murit martir în timpul prigoanei religioase din România comunistă. Amândoi sfinții s-au angajat fără ezitare la ministerul preoțesc, îndrumând în viața spirituală mii de suflete, printre care se numără mulți intelectuali. Acum continuă să ne ajute din cer.

O doamnă din Parohia "Sfânta Tereza" povestește că a făcut novena muncii sfântului Josemaría și când a terminat a primit o ofertă de angajare. Sunt deja milioane de persoane din toată lumea care au primit haruri spirituale și materiale prin mijlocirea întemeietorului Opus Dei. Sfinții au trăit pentru a-l iubi pe Dumnezeu și pe alții, deoarece l-au imitat pe Isus Cristos. Viața și scrierile sfântului Josemaría sunt o sursă de inspirație pentru tot felul de persoane pentru a-l găsi pe Cristos în viata obișnuită.

Mons. Anton Durcovici și-a dat viața pentru credință și a murit martir în timpul prigoanei religioase din România comunistă. În omilie, pr. Manuel García de Madariaga și-a amintit de faptul că venerabilul Álvaro del Portillo, primul succesor al sfântului Josemaría la conducerea Opus Dei, va fi beatificat la 27 septembrie 2014, la Madrid. "Sfințenia personală nu este o abstracție, ci o realitate, divină și umană totodată, care se manifestă prin actele de Iubire de zi cu zi", a scris sfântul Josemaría în cartea Forja. Mons. Escrivá a fost deja canonizat și de curând Biserica ni-l propune ca model de viață pe venerabilul Álvaro del Portillo, care a respectat cu loialitate mesajul fondatorului Opus Dei, identificându-se cu Isus Cristos în îndatoririle obișnuite ale vieții.

Preluare www.ro.josemariaescriva.info


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat