Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Voluntari la beatificarea episcopului Anton Durcovici

Buna desfășurarea a evenimentului beatificării episcopului Anton Durcovici ce a avut loc la Iași, sâmbătă, 17 mai 2014, a necesitat și aportul muncii unui număr mare de voluntari. Astfel, aproximativ 200 de tineri din întreaga Dieceză de Iași s-au implicat în pregătirea și desfășurarea ceremoniei de beatificare.

Exemplul de slujire lui Dumnezeu și de slujire aproapelui oferit de episcopul Anton Durcovici de-a lungul vieții sale i-a îndemnat pe cei aproximativ 200 de tineri să ofere din timpul și energia lor pentru o bună organizare și derulare a ceremoniei de beatificare.

Acest mare eveniment a necesitat o pregătire de amploare, astfel o parte dintre voluntari și-au arătat disponibilitatea a de contribui la organizarea lui pe o perioadă mai lungă, chiar din startul pregătirilor, însă contribuția tuturor voluntarilor la organizare a fost mai intensă în zilele premergătoare ceremoniei.

Prima întâlnire a tuturor voluntarilor a avut loc în dimineața zilei de vineri, 16 mai 2014. În această zi voluntarii s-au cunoscut, au fost grupați în diverse departamente de activitate, s-au întâlnit cu responsabilii departamentelor și le-au fost distribuite sarcini de lucru. Ziua s-a încheiat prin participarea voluntarilor la privegherea de rugăciune în cinstea episcopului martir, ce a avut loc în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Ziua cea mai intensă, dar totodată și cea mai frumoasă din întreaga perioadă a voluntariatului a fost sâmbătă, 17 mai 2014, ziua ceremoniei de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici. În această zi fiecare voluntar și-a îndeplinit cu mult curaj și devotament sarcinile care i-au fost încredințate. O parte din sarcinile pe care le au avut de îndeplinit voluntarii au fost: primirea și îndrumarea pelerinilor spre locul desfășurării evenimentului; informarea pelerinilor; asistență la punctele de informare și la diferite momente ale celebrării; asistența acordată pelerinilor pe toată durata evenimentului; distribuirea materialelor: eșarfe, broșuri, insigne; supravegherea și paza diferitelor materiale; menținerea ordinii și a curățeniei în spațiul derulării evenimentului; asistența acordată jurnaliștilor; fotografiere, filmare, scriere de articole. La acestea s-au adăugat și alte sarcini, voluntarii îndeplinindu-le pe toate cu succes.

Programul voluntarilor s-a încheiat în după-amiaza zilei beatificării când le-au fost oferite adeverințe de voluntariat în urma muncii prestate și au fost îndemnați de pr. Felix Roca, coordonatorul voluntarilor, de a fi în continuare exemple de slujire și dăruire în comunitățile și grupurile din care fac parte, asemenea fericitului Anton Durcovici.

Mulțumim Domnului pentru vremea frumoasă, pentru marele dar al slujirii și pentru că ni l-a dat pe fericitul Anton Durcovici ca model de credință și iubire.

Să ascultăm în continuare glasul Domnului care ne îndeamnă la a fi cu adevărat fericiți: fericiți slujindu-i lui și aproapelui nostru.

Iată câteva impresii ale voluntarilor care au participat la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici:

"Mult așteptatul eveniment al beatificării episcopului Anton Durcovici a fost cu adevărat înălțător! Datorită prezenței cardinalului Angelo Amato, atâtor episcopi și preoți, persoane consacrate, datorită entuziasmului celor peste 20 de mii de oameni, copii și tineri, pentru cele câteva ore petrecute pe stadionul «Emil Alexandrescu» devenit altarul de celebrare a Liturghiei, am fost mai aproape de Vatican, de papa, de Dumnezeu. Pentru prima dată în calitate de voluntar la un eveniment de asemenea anvergură recunosc faptul că bucuria mea s-a manifestat încă din momentul primirii «ecusonului de voluntar». Au fost momente intense în care îndeplinirea sarcinilor nu a făcut altceva decât să alimenteze acest sentiment. Nici nu se putea altfel, deoarece chipurile celor care intrau pe stadion erau atât de zâmbitoare și pregătite pentru sărbătoare, încât nu-ți puteai dori altceva decât ca ele să rămână la fel de luminoase". (Flavia Farcaș, Nicolae Bălcescu)

"Este prima dată când particip la o astfel de ceremonie, un eveniment cu totul special, poate cel mai special și încărcat emoțional după momentul trăit în adolescență la primirea sfântului Mir. Pe lângă faptul că va rămâne un moment istoric de care îmi voi aduce aminte pentru tot restul vieții, sfânta Liturghie în care episcopul Anton Durcovici a fost declarat «fericit» a reprezentat o zi plină de credință și bucurie. Faptul că m-am numărat printre tinerii voluntari mi-a dat prilejul să contribui la organizarea acestui mare eveniment. Totodată, m-a ajutat să pun în valoare calități necesare muncii de voluntariat: spiritul de echipă, disponibilitate și responsabilitate. Motivul care m-a determinat să mă înscriu ca voluntar a fost acela de a experimenta această ipostază în care nu m-am aflat până acum. Trebuie să recunosc că mi-a plăcut mult și că îmi pare rău că s-a terminat atât de repede. M-am simțit extraordinar lucrând cu o echipă mare și unită. Cred că această experiență mi-a reamintit că prin a rămâne statornici în credință, înfruntând toate obstacolele, nici un lucru nu ne este imposibil. Fericitul Anton Durcovici reprezintă un exemplu demn de urmat pe care trebuie să îl punem în practică sau măcar să încercăm să-l urmăm". (Cerasela Jufă, Hălăucești)

"Acel moment în care un stadion plin a aplaudat civilizat nu un fotbalist sau vreun cântăreț, ci un episcop care și-a dat viața pentru Cristos, fericitul Anton Durcovici, nu îl voi uita niciodată. Participând la beatificare ca voluntar, am avut plăcerea de a colabora cu tineri minunați și dornici de a împlini o misiune pe care ne-a încredințat-o dieceza, aceea de a ajuta la buna desfășurare a sărbătorii noastre". (Paul-Albert Chmilevski, Rădăuți)

"A fost o sărbătoare minunată la care am participat cu mult drag! Am fost implicată ca voluntar și m-am bucurat să pot ajuta ca și ceilalți să se bucure de această sărbătoare, eu fiind responsabilă cu îndrumarea credincioșilor spre intrările stadionului cele mai apropiate de locul în care au fost repartizați. Prezența cardinalului Angelo Amato a transpus în mine bucuria Sfântului Părinte papa Francisc, bucuria cu care predică și trăiește cuvântul lui Dumnezeu! O bucurie pe care a avut-o și fericitul episcop Anton Durcovici: bucuria că i-a rămas fidel până la moarte lui Dumnezeu! Această sărbătoare îmi va fi (și cu siguranță și altora) izvor de tărie în credință și de bucurie în trăirea ei! (Iolanda Fusteș-Dămoc, Săbăoani)

"Beatificarea episcopului Anton Durcovici a fost pentru mine un imbold spre a mă apropia mai mult de Domnul și spre a înțelege marele dar al credinței, dar care a fost păstrat intact cu mult sacrificiu din partea episcopul nostru. Iar prin faptul că fericitul episcop Anton Durcovici nu a dorit să facă nici un compromis cu autoritățile comuniste din acea vreme, reprezintă pentru noi, tinerii acestei dieceze, un exemplu demn de urmat, el preferând să moară de sete și foame, decât să îndrume credincioșii pe căi greșite. Participând ca voluntar la această sărbătoare pot spune că am avut două zile pline de bucurie, petrecute alături de tineri, iar bucuria a fost și mai mare când am văzut cât de frumoasă este vremea, după o săptămână plină de ploi. Fie ca prin mijlocirea fericitului Anton Durcovici să devenim exemple vii de credință în Biserica lui Cristos, iar atunci când păcatul ne va întinde cărări strâmbe, să fim siguri că drumul indicat de Isus reprezintă singura cale spre fericire". (Iacob Butnaru, Adjudeni)

Alexandru-Eusebiu Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 16-17 mai: Iași: Voluntari la beatificarea episcopului Anton Durcovici. Foto: Raluca Cocuț

- 16-17 mai: Iași: Voluntari la beatificarea episcopului Anton Durcovici. Foto: Ștefania Baciu


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat