Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Fericitul Anton Durcovici în satul meu

Există în lume un loc al primelor amintiri, acolo unde sufletul fiecăruia dintre noi a îmbrăcat pentru prima dată haina luminii.

Străbatem multe drumuri prin lumea mare, dar gândul ne zboară fără încetare spre locul în care ne-am născut.

Leagănul primelor amintiri păstrează viu peste timp chipul mamei care îmi îndruma pașii și îmi veghea somnul stând de vorbă cu îngerii cei buni. Căsuța părintească îmi pare mai frumoasă ca palatele din povești de unde parcă și acum mai veghează chipul tatei, ca să mă ocrotească și să mă ferească de orice rău.

Aici unde se termină spre apus dulcea Moldovă, cu oamenii ei liniștiți și buni la suflet, aici unde se termină Dieceza Romano-Catolică de Iași, se află satul meu, Ciugheș. Fiecare om are baștina sa - acel colț de rai purtat în suflet, indiferent de locul în care se află și care păstrează unele din cele mai frumoase amintiri și momente fericite.

Și of, Doamne! Cât de mult îmi iubesc baștina.

În frazele de mai sus am scris că Ciugheșul este un colț de rai și nu am exagerat. Numai un colț de rai putea să fie vizitat de o personalitate cum a fost episcopul Anton Durcovici. Despre fericitul Anton Durcovici s-a scris mult și se va mai scrie mult. În introducerea acestor rânduri, cu emoție am scris de clipele fericite ce le simt atunci când mă aflu în satul natal. Bucuria este și mai puternică aflând că fericitul Anton Durcovici a trecut și prin Ciugheșul meu natal.

Din datele Liber Missarum 1943-1949 aflate în Arhiva Episcopiei de Iași, precum și din dosarul de anchetă de la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.), ep. Anton Durcovici în perioada 29 martie - 18 mai 1950, fiind anchetat în arestul Ministerului de Interne din București, a dat în scris 18 declarații, răspunzând anchetatorilor. Cea mai lungă declarație este cea din 26 aprilie 1950 (C.N.S.A.S. dosar 57512 pagina 47- 59) în care notează conținutul predicilor sale prin comunitățile diecezei pe care o păstorea.

Comunitatea satului Ciugheș a fost vizitată de ep. Anton Durcovici, la 14 octombrie 1948, cu ocazia administrării sfântului Mir.

"La Ciugheș - declara ep. Anton Durcovici - am predicat despre rostul bunurilor pământești, arătând că ele sunt mijloace de care să ne folosim pentru a cunoaște pe Dumnezeu și a-i sluji lui, dar că sunt ultimul scop al omului, care constă în mântuirea sufletului. Am îndemnat pe credincioși să nu uite niciodată scopul lor ultim și să nu-și alipească inimile de bunurile trecătoare încât să uite și să piardă cele veșnice".

Subsemnatul, autorul acestor rânduri, studiind documentele la dispoziție din mass-media, m-au emoționat profund ultimele ore trăite de martir în celula închisorii de la Sighet. Cu toate chinurile îndurate, mental a rămas mereu lucid și în deplina posesie a propriilor facultăți intelectuale, însă din punct de vedere fizic, nu a rezistat decât trei luni în acea închisoare. L-au lăsat să moară de foame și sete în celula 13 în ziua de 10 decembrie 1951.

Părintele Rafael Friedrich, un alt deținut de la Sighet, preot din dieceza sa, a mărturisit că în timp ce făcea curățenie pe coridoarele închisorii, s-a apropiat de celula episcopului și i-a spus latinește "ego sum Friedrich". Din celulă i-a venit răspunsul episcopului în latină cu glas stins "Antonius muribundus. Morior fame e siti. Da mihi absolutionem!" Deoarece materialul pe care l-am avut la dispoziție nu a cuprins traducerea dialogului, cu modestele mele cunoștințele de latină dobândite în liceu, voi traduce aproximativ acest tragic dialog: Antonius e pe moarte. Voi muri de foame și sete. Dă-mi dezlegarea. Preotul Friedrich i-a dat dezlegarea prin vizeta celulei.

În aceeași zi, episcopul Anton Durcovici a murit. Se născuse cu 63 de ani înainte, la 17 mai 1888.

Ziua în care va fi comemorat de creștinii catolici este 10 decembrie a fiecărui an, zi în care marele martir a trecut la cele veșnice.

Mă gândesc la consătenii mei, întorcând timpul înapoi, pentru cei care mai sunt în viață și care în anul 1948 au primit sfântul Mir prin atingerea frunții lor de către marele martir. Ce simt oare ei acum? Parohul comunității Ciugheș la vremea aceea era pr. Butnaru, de la care eu și soția am primit sacramentul Botezului.

Astăzi parohul comunității este pr. Anton Egner, fericit că poartă numele unui martir întru credința creștină. La Liturghia solemnă de beatificare din Iași l-am văzut la datorie, printre alți preoți ai diecezei, administrând sfânta Împărtășanie credincioșilor.

Creștinii comunității Ciugheș îi dorim putere de muncă și sănătate. De aici, din Miercurea Ciuc, familia mea îl asigurăm că ciugheșenii mei îl iubesc și îl respectă pentru tot ce face pentru ei.

Familia Baltă


 

lecturi: 94.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat