Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Un mesaj de mărturie pentru societatea de astăzi" - interviu cu ES card. Angelo Amato, realizat de Radio Maria

Laura Chirilă, din echipa Radio Maria, fiind prezentă la Iași pentru Liturghia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, a realizat în preziua acestei celebrări, la 16 mai 2014, un interviu cu ES card. Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților și reprezentantul Sfântului Părinte la Liturghia de beatificare. Întrebările au fost puse prin intermediul părintelui Isidor Iacovici. Traducerea în limba română a fost făcută de Mihaela Condac.

• După episcopii János Scheffler, Szilárd Ignác Bogdánffy și preotul Vladimir Ghika, Anton Durcovici este al patrulea martir din perioada comunistă pe care Biserica Catolică îl ridică la cinstea altarelor. Organizatorii au anunțat participarea a peste 20.000 de persoane. Care este însemnătatea recunoașterii martiriului episcopului Anton Durcovici pentru România?

Pentru România în general, nu doar pentru Biserică, ci pentru toată populația, este un eveniment istoric, deoarece la Iași se desfășoară pentru prima dată un astfel de eveniment. Apoi este un eveniment istoric, pentru că ep. Anton Durcovici este un erou, un erou al credinței, deci un erou al Bisericii, al evangheliei. Un erou care a făcut bine, și nu rău. A creat unitate, și nu divizare. De aceea un martir este un martor al bunătății Domnului pe pământ.

• Episcopul Durcovici, austriac la origine, a murit în România și pentru România, alegând moartea în locul trădării credinței. A apărat unitatea credinței, catolicitatea ei. Regimul comunist a denunțat concordatul României cu Sfântul Scaun, voind să rupă legătura țării noastre cu urmașul sfântului Petru. Este viața episcopului Durcovici un exemplu că adevărul și credința nu pot fi îngrădite de timp, spațiu și, mai ales, de politică?

Da, episcopul Anton Durcovici a avut o formare la standarde înalte și din punct de vedere uman. Să ne gândim că s-a născut în Austria dintr-o familie de origine croată. Apoi, din cauza morții tatălui, având în vedere dificultățile economice pe care le avea de înfruntat mama sa cu doi copii, s-a transferat la Iași și a avut un drum destul de lung. Ajuns aici, copilul a înțeles situația, deși era mic, și a fost mereu ascultător și sârguincios. A învățat repede limba română, apoi familia s-a transferat la București. Și aici avea o atitudine de mare devoțiune când slujea la Liturghie și era mereu binevenit atât la surori, cât și apoi, prin intermediul unui preot, la episcop. Apoi a frecventat Seminarul și a fost trimis la Roma. Spun acestea, pentru a vedea că s-a obișnuit cu suferința, cu dificultățile, cu păstrarea credința în ciuda adversităților. Iată de ce el a putut suporta, cu un har special, martiriul. Un martiriu cu umiliri incredibile și cu torturi într-adevăr inumane. Perseverență a sa în credință era voită de el, adică era liber în aceste suferințe ale sale. E adevărat și că îi ruga pe cei care erau cu el în închisoare să îl ajute să persevereze în vocația sa de martir. Aceasta o făcea nu numai pentru a-și apăra credința, identitatea sa de preot și de om, ci și pentru a apăra legătura sa cu papa. Când a ajuns la Roma era entuziasmat de studii. La Roma a făcut trei doctorate - în filozofie, în teologie și în drept canonic. Era un om foarte cult... Și apoi a studiat la Universitatea Urbaniana, unde studiază tinerii cei mai buni, tinerii promițători din Asia, din Africa, din cele două Americi. Așadar, a cunoscut universitatea credinței și acest spirit al blândeții pe care evanghelia știe să-l răspândească între popoarele cele mai diferite. Din acest motiv, el nu putea să se îndepărteze de comuniunea cu papa, deoarece vedea în această comuniune identitatea sa și identitatea Bisericii care nu divide, ci unește, creează fraternitate. Așadar, aceasta l-a ajutat să suporte și cele mai mari și mai crude umilințe, apărând identitatea sa de preot și de episcop, precum și identitatea sa de botezat catolic, care înseamnă un botezat deschis la comuniunea și la fraternitatea universală.

• Este adevărat că episcopul Anton Durcovici va fi declarat fericit pentru că a iubit atât de mult adevărul?

Cu siguranță, dar nu numai un adevăr abstract, ci adevărul care este Domnul nostru Isus Cristos care a spus despre el: "Eu sunt calea, adevărul și viața". Și de ce spunem noi că Isus Cristos este adevărul, de ce evanghelia spune că Isus Cristos este adevărul? Deoarece toate cuvintele sale, absolut toate cuvintele nu au sfârșit. Să luăm fericirile: fericiți cei săraci cu duhul, fericiți cei milostivi, fericiți cei blânzi, fericiții făcătorii de pace. Iată astăzi acestea sunt realități care se bucură de o prețuire specială și sunt urmate în toată lumea. Și apoi, porunca mare a carității, a iubirii frățești, dar și a iubirii dușmanilor și a iertării... Acestea sunt cuvinte care durează etern și care provin din adevăr, din adevărul care este Domnul nostru Isus Cristos. Deci ep. Anton Durcovici, iubind adevărul, îl adora pe Dumnezeu tocmai prin adorarea Domnului nostru Isus Cristos, a Tatălui și a Sfântului Duh.

• Care este moștenirea pe care episcopul Anton Durcovici a lăsat-o Bisericii Catolice din România?

Este un mesaj de mărturie pentru societatea de astăzi, care de multe ori uită mesajul evangheliei și își construiește idolii săi falși. Episcopul ne invită să fim fideli evangheliei, să fim creștini mărturisitori ai adevărului care este Domnul nostru Isus Cristos, dar mai ales al adevărului evangheliei. Invită creștinii să citească evanghelia și să o pună în practică, așa cum spuneau teologii antici: sine glosa (fără a adăuga nimic).

• Prin mâinile dvs. trec zilnic zeci de dosare de beatificare și biografii ale potențialilor sfinți. Ce au toți în comun? Ce face din niște simpli oameni podoabe ale Bisericii?

Au în comun realitățile esențiale ale sfințeniei, mai exact caracterul eroic al vieții de credință, de speranță și de caritate și caracterul eroic al vieții de prudență, dreptate, tărie și cumpătare. Practic au trăit în mod eroic virtuțile creștine. Dar mă veți întreba: Ce înseamnă în mod eroic? În mod eroic înseamnă superior mediei creștinilor. În acest caz, Durcovici a trăit virtuțile credinței, carității, tăriei în mod superior tuturor nouă, deoarece a murit pentru evanghelie.

• Cum pot deveni simplii creștini stele ale Bisericii?

Să-l lăsăm pe Dumnezeu să creeze stelele. Noi spunem că toți creștinii, dacă sunt fideli evangheliei și Botezului lor, pot deveni sfinți. Și nu numai episcopii, nu numai preoții, nu numai călugării și călugărițele, dar și tații și mamele de familii, și tinerii. Eu, ca salezian, îmi amintesc de sfântul Dominic Savio, un băiat de 14 ani, elev al sfântului Ioan Bosco. El a devenit sfânt trăind ca adolescent și apoi ca tânăr așa cum spunea: "Sfințenia mea constă în a fi foarte vesel, deoarece tristețea este a celor răi, bucuria este a celor buni".

• Acum sunteți pentru a patra oară în România.

Da, am fost la Baia Mare, Satu Mare, București și acum aici. Chiar astăzi comemorăm memoria lui Vladimir Ghika, iar mâine va fi aniversarea zilei de naștere a episcopului Anton Durcovici.

• Când veți face o nouă vizită în România și pentru cine?

Aceasta este o întrebare pe care trebuie să o puneți profetului Isaia, nu mie. Nu știu. Iată, în sfârșit o întrebare la care nu știu să răspund. Mulțumesc, mult succes în comunicare, să transmiteți mereu știri bune, deoarece știrile despre sfinți sunt știri bune, fac bine tuturor. Binecuvântarea mea, tuturor.

Radio Maria


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat