Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Dezvelirea și sfințirea bustului fericitului Anton Durcovici

Iașiul creștin este în sărbătoare. Episcopul Anton Durcovici a fost beatificat, sâmbătă, 17 mai 2014, în cadrul unei Liturghii pontificale care a avut loc la ora 11.00 pe stadionul "Emil Alexandrescu".

După momentul înălțător care a avut loc, în inimile tuturor creștinilor s-a așternut liniștea. Figura eroică a fericitului Anton Durcovici este prezentă pe buzele și în sufletul tuturor. Imaginile afișate pe străzile orașului, care-l ilustrează pe episcopul martir și care până dimineață erau doar poze, au devenit, după sfânta Liturghie, icoane.

Pentru a cinsti icoana martirului, în aceeași zi, începând cu ora 19.00, au avut loc la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, două evenimente: dezvelirea unui bust cu Anton Durcovici și sfințirea lui, precum și un concert omagial al corului de tineri "Juvenes Ecclesiae", prilejuit de beatificarea episcopului martir Anton Durcovici.

În curtea Episcopiei de Iași a fost ridicat un bust care-l ilustrează pe fericitul Anton Durcovici. Alături de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, de numeroși episcopi, preoți și credincioși, PS Petru Gherghel a procedat la dezvelirea și sfințirea monumentului. Bustul, care se dorește a fi un omagiu adus episcopului martir, dar și un mărturisitor al credinței, a fost ridicat de echipa domnului profesor universitar Ioan Carcea, este din bronz, are 1,50 m înălțimea și cântărește 320 de kilograme.

Amplasat lângă catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, lăcaș în care chiar el a celebrat de multe ori atunci când păstorea Dieceza de Iași, bustul îl simbolizează pe Anton Durcovici care împarte binecuvântarea poporul credincios. Astfel, fiecare creștin, trecând prin fața monumentului, poate implora haruri, prin mijlocirea fericitului martir, la bunul Dumnezeu.

La eveniment a participat și o strănepoată a episcopului, venită tocmai din Austria, precum și părintele Pavel Balint, paroh la Bad-Deutsch Altenburg, comunitatea austriacă unde s-a născut Anton Durcovici.

Andrei Stolnicu

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Iași: Dezvelirea și sfințirea bustului fericitului Anton Durcovici


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat