Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concert omagial al corului "Juvenes Ecclesiae" în cinstea beatificării episcopului Anton Durcovici

În seara zilei de 17 mai 2014, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, a avut loc concertul omagial în cinstea beatificării episcopului Anton Durcovici, concert susținut de corul de tineri Juvenes Ecclesiae al catedralei, care a interpretat Missa Criolla.

Corul, format din elevi și studenți, este pregătit și coordonat de dirijorul Maximilian Husaru și acompaniat de organistul Octavian Bișoc. Pentru acest concert, împreună cu membrii și coordonatorul corului, au cântat la chitară - Edy Eghyed și Dan Roman, la percuție - Constantin Stavrat și Cristina Popescu, iar la contrabas - Constantin Bazga.

Prima parte a concertului a fost reprezentată de un recital de muzică sacră pentru nai și orgă, susținut de Mădălina Luca (nai) și Octavian Bișoc (orgă). Cântările, adresate Sfintei Fecioare, au născut în sufletele celor prezenți sensibilitate și au fost punctul de pornire perfect pentru Missa Criolla, opera prezentată în a doua parte a serii. Lucrare cu spirit, o piesă plină de viață, ea este o compoziție a argentinianului Ariel Ramirez, fiind considerată îmbinarea perfectă a spiritului religios catolic cu folclorul argentinian. Compusă în anul 1964, este piesa cea mai importantă a compozitorului. A fost compusă pentru cor mixt și orchestră și se bazează pe genuri populare specifice argentiniene, precum chacarera, carnavalito și estilo pampeano, cu instrumente și influențe andine. Alături de corul de tineri Juvenes Ecclesiae au cântat soliștii Liviu Muntean și Radu Casian, prestația ridicând în picioare și generând aplauzele îndelungate ale oamenilor prezenți în catedrală.

La final, împreună cu Preasfințitul Petru Gherghel și cu ceilalți episcopi care au participat la concert, invitatul special, cardinalul Angelo Amato și-a exprimat aprecierea și bucuria de a participa la o asemenea manifestație. Le-a mulțumit tinerilor coriști pentru bucuria cu care trăiesc credința prin cântec, pentru efortul pe care-l fac zi de zi pentru a aduce liniște în sufletele oamenilor care îi ascultă.

Prin bucuria ritmului Missei Criolla, membrii corului Juvenes Ecclesiae au arătat încă o dată lumii întregi adevărul cuvintelor care au devenit reprezentative pentru sărbătoarea beatificării: Fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!

Raluca Cocuț

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Iași: Concert omagial al corului "Juvenes Ecclesiae" în cinstea beatificării episcopului Anton Durcovici


 

lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat