Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (18 mai 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi lectura din Faptele Apostolilor ne arată că și în Biserica de la începuturi apar primele tensiuni și primele neînțelegeri. În viață conflictele există, problema este cum se înfruntă. Până în acel moment, unitatea comunității creștine a fost favorizată de apartenența la o unică etnie și la o cultură unică, aceea iudaică. Însă când creștinismul, care din voința lui Isus este destinat tuturor popoarelor, se deschide la ambientul cultural grec, dispare această omogenitate și apar primele dificultăți. Asta se întâmplă și în parohiile noastre! Ajutorul comunității dat persoanelor nevoiașe - văduve, orfani și săraci în general - pare să-i privilegieze pe creștinii de proveniență ebraică față de ceilalți.

Atunci, în fața acestui conflict, apostolii iau în mână situația: convoacă o reuniune lărgită și la discipoli, discută împreună problema. Toți. De fapt, problemele nu se rezolvă prefăcându-ne că nu există! Și este frumoasă această confruntare sinceră dintre păstori și ceilalți credincioși. Se ajunge așadar la o subîmpărțire a îndatoririlor. Apostolii fac o propunere care este primită de toți: ei se vor dedica rugăciunii și slujirii Cuvântului, în timp ce șapte bărbați, diaconii, se vor îngriji de mesele pentru cei săraci. Acești șapte nu sunt aleși pentru că sunt experți în afaceri, ci pentru că sunt bărbați cinstiți și cu bună reputație, plini de Duh Sfânt și de înțelepciune; și sunt constituiți în slujirea lor prin impunerea mâinilor din partea apostolilor. Și astfel, din acea nemulțumire, de la acea plângere, de la acele glasuri de favoritism și disparitate de tratare, se ajunge la o soluție. Confruntându-ne, discutând și rugându-ne, așa se rezolvă conflictele în Biserică. Confruntându-ne, discutând și rugându-ne. Având certitudinea că bârfele, invidiile, geloziile nu vor putea niciodată să ne ducă la înțelegere, la armonie sau la pace. Și acolo Duhul Sfânt a fost cel care a încoronat această înțelegere și asta ne face să înțelegem că atunci când noi îi lăsăm Duhului Sfânt conducerea, El ne duce la armonie, la unitate și la respectarea diferitelor daruri și talente. Ați înțeles bine? Fără bârfe, fără invidii, fără gelozii! Ați înțeles?

Fecioara Maria să ne ajute să fim docili față de Duhul Sfânt pentru ca să știm să ne stimăm reciproc și să convergem mai profund în credință și în caritate, ținând inima deschisă la necesitățile fraților.

_______________

După Regina Coeli

Iubiți frați și surori,

Inundații grave au devastat zone largi din Balcani, mai ales în Serbia și Bosnia. În timp ce încredințez Domnului victimele acestei calamități, exprim apropierea mea personală față de cei care trăiesc ore de angoasă și de necaz. Să o rugăm împreună pentru acești frați surori, care sunt în atâtea dificultăți.

Bucură-te, Marie...

Ieri, la Iași în România, a fost proclamat fericit episcopul Anton Durcovici, martir al credinței. Păstor zelos și curajos, a fost persecutat de regimul comunist român și a murit în închisoare, a murit de foame și de sete, în 1951. Împreună cu credincioșii din Iași și din toată România, îi aducem mulțumiri lui Dumnezeu pentru acest exemplu!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini: familiile grupurile parohiale, asociațiile, școlile...

Îndeosebi îi salut pe elevii din școlile catolice din Madrid și Pamplona, pe cei care provin din Mexic și din Colombes din Franța, pe copiii de la școala "Stăpâna Noastră a Zăpezii" din Genova și pe copiii de la Centrul "Fața Sfântă" din Bari.

Salut delegațiile din orașele Perth (Australia) și Vasto (Italia), înfrățite de 25 de ani; pe credincioșii din Tombolo, Grezzana, Cerignola, San Biagio, San Fiorano, Parabita, Pat?, Bronte, Cassino și Dogana; corul din Brindisi, Cercul de bătrâni din Locara, la Mica Franternitate Emmaus din San Benedetto del Tronto, pe tinerii din Lodi și pe cei din Atri.

Încurajez asociațiile de voluntari venite pentru Ziua bolnavului oncologic: mă rog pentru voi, pentru bolnavi și pentru familii. Și voi rugați-vă pentru mine!

Tuturor vă doresc duminică frumoasă! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat