Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Priveghere de rugăciune oferită episcopului Anton Durcovici

Unitatea de măsură a dragostei noastre față de Dumnezeu este rugăciunea. Conștienți de splendoarea iubirii lui Dumnezeu, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, a avut loc vineri, 16 mai 2014, începând cu ora 19.30, o priveghere de rugăciune organizată de tinerii din Iași și din împrejurimi, la care toți cei prezenți și-au înălțat inima spre ceruri, privind la imaginea episcopului martir Anton Durcovici, care în următoarea zi va deveni icoana unui fericit, la care vom putea mijloci cu toții. Momentele de rugăciune și adorație au fost conduse de PS Petru Gherghel, care l-a avut alături pe nunțiul apostolic din România, Francisco Javier Lozano.

"Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" (Ps 143,15). Cu aceste cuvinte, preasfințitul a început clipele de rugăciune, amintindu-le tuturor să-i mulțumească bunului Dumnezeu pentru darul oferit țării noastră, pe episcopul Anton Durcovici, iar în același timp să se roage pentru ca, urmând modelul fericitului martir, să devină și ei mărturisitori ai credinței adevărate în timpurile noastre.

Privegherea a început cu recitarea sfântului Rozariu pe care l-am încredințat sfintei Fecioare Maria, mama lumii întregi, căreia Preasfințitul Anton Durcovici i-a încredințat Dieceza de Iași. La fiecare mister în parte, s-a citit o lectură din Noul Testament, un fragment din scrierile episcopului Anton Durcovici. Se continua cu o reflecție cu privire la textul respectiv. Fiecare mister a însemnat un drum care a fost parcurs până la Dumnezeu, lumina cea adevărată. Dorind să simbolizeze acest urcuș al inimii spre Dumnezeu, după fiecare mister se aprindea o lumânare de pe altar. Cântările frumoase, liniștea, glasurile dornice de a aduce mulțumire, inimile încărcate de emoții au făcut din catedrala din Iași un adevărat sanctuar, încredințat fecioarei Preacurate.

"Veni ad me! Vino atunci la mine; învață de la mine, cel întemnițat și prigonit, cum să taci și cum să vorbești, cum să te rogi, să rabzi și să iubești, cum să ierți și cum să aduci jertfa libertății și a vieții tale pentru cei ce te chinuiesc". Aceste cuvinte adresate nouă de episcopul Anton Durcovici au constituit dorința de a petrece un scurt timp în adorație pentru preamărirea lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor noastre.

La sfârșitul celor aproape două ore de rugăciune, PS Petru Gherghel a mulțumit pentru prezența la aceste momente de rugăciune nunțiului apostolic, tinerilor, precum și tuturor credincioșilor, îndemnându-i pe toți să cânte în veci milostivirea Domnului și să urmeze modelul de credință al episcopului martir Anton Durcovici.

"Doamne Isuse, ești viața mea! Aleluia". Cu aceste cuvinte, adânc înrădăcinate în inimile tuturor la sfârșitul acestor momente de priveghere, fiecare a plecat spre casă însetat de apa cea vie, Cristos, care a binevoit să-l ofere Diecezei de Iași pe episcopul martir Anton Durcovici.

Aleluia! Milostivirea Domnului în veci o vom cânta! Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!

Andrei Stolnicu

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 mai: Iași: Priveghere de rugăciune oferită episcopului Anton Durcovici


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat