Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Episcopul martir Anton Durcovici: de la leagăn până la mormânt

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Episcopul martir Anton Durcovici: de la leagăn până la mormânt, coordonată de Ștefan Lupu. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", formatul 17x24 cm, are 436 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

"Cine sunt martirii? Sunt creștini care s-au lăsat cuceriți de Cristos, discipoli care au învățat bine ce înseamnă «să iubești până la sfârșit», iubire care l-a condus pe Isus până pe cruce. Nu există iubire în rate, o iubire cu porția. Iubirea este deplină. Și când se iubește, se iubește până la sfârșit. Pe cruce, Isus a simțit povara morții, povara păcatului, dar s-a încredințat în întregime Tatălui și a iertat. Abia reușea să vorbească, dar și-a dat viața. Cristos ne «bate» în iubire. Martirii l-au imitat în iubirea până la sfârșit", spunea papa Francisc, într-un discurs adresat poporului lui Dumnezeu, la Angelus.

Preasfințitul Anton Durcovici, care va fi beatificat la Iași, în ziua de 17 mai 2014, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne prezidate de prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, Eminența Sa cardinalul Angelo Amato, a fost cu adevărat un astfel de imitator al lui Cristos, pentru că nu a pregetat să-și dea viața pentru adevăr și dreptate.

Cu această ocazie, Editura "Sapientia" oferă cititorilor o nouă biografie, cu titlul: Episcopul martir Anton Durcovici: de la leagăn până la mormânt, rod al unui lung și asiduu proces de cercetare în arhive și adunare de informații de la cei care l-au cunoscut, realizat de membrii Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, coordonat de pr. prof. dr. Ștefan Lupu.

PS Petru Gherghel, succesorul episcopului Anton Durcovici la conducerea Diecezei de Iași, semnează prefața acestei biografii și o recomandă cu următoarele cuvinte: "Pe drept cuvânt, acest volum se prezintă ca o adevărată moștenire și un veritabil tezaur ce cuprinde în sine un testament de iubire pe care vrednicul preot, profesor, vicar general de București și episcop de Iași ni-l lasă pecetluit cu mărturia sa curajoasă și cu sângele său. Descoperim în noua lucrare o viață ca o continuă lecție de trăire creștină, de slujire generoasă și o chemare pe care a îndreptat-o spre cei la care a fost chemat".

Celor care poate se întreabă de ce era nevoie de o nouă biografie a episcopului Durcovici, dacă, în ultimii ani, s-au publicat deja mai multe studii și cărți asupra vieții și activității acestuia, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, le răspunde în cuvântul introductiv: "Cu trecerea timpului, [autorii] au simțit nevoia de a reașeza și de a corela materialele existente cu cele mai recente, uneori pornind de la alte coordonate cerute de noile date oferite de cercetarea arhivelor. Cartea impresionează prin efortul și migala cu care autorii ei au adunat și elaborat un material enorm, folosit, de altfel, în alte studii și lucrări anterioare, dar completat cu noi documente la care au avut acces pe măsură ce arhivele deschise au fost mai intens cercetate".

Volumul are subtitlul "De la leagăn până la mormânt" și, în intenția autorilor, vrea să acopere toate momentele vieții episcopului Anton Durcovici, distribuită pe șapte capitole semnate de autori care s-au remarcat de-a lungul anilor prin interesul acordat personalității episcopului Anton Durcovici.

Primul capitol, elaborat de un eminent studios al perioadei de persecuție a Bisericii din România, domnul Emanuel Cosmovici, ne introduce în tainele care stau la baza declarării ca fericit a unui martir al credinței. Al doilea capitol, semnat de părintele Alois Moraru, tratează primii ani de formare a viitorului episcop, de la nașterea sa în Deutsch-Altenburg, până la consacrarea lui preoțească (1888-1911). Al treilea și al patrulea capitol, elaborate de domnul Dănuț Doboș și de părintele Ștefan Lupu, vor să aducă un plus de lumină cu privire la perioada dintre 1911-1947, perioadă lăsată puțin în umbră de precedentele biografii. Astfel, autorii analizează activitatea lui ca preot al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (1911-1924) și ca rector al Seminarului "Sfântul Duh" din București (1924-1947). Următorul capitol (V), redactat de părintele Fabian Doboș, prezintă activitatea episcopului Durcovici în Dieceza de Iași în plină prigoană comunistă (1947-1949). Capitolul VI aparține părintelui Cornel Cadar și ilustrează foarte amănunțit arestarea, perioada petrecută în diferitele închisori din România (MAI București, Jilava, Sighet), moartea și înmormântarea episcopului (1949-1951). Ultimul capitol, redactat de postulatorul cauzei de beatificare, părintele Isidor Iacovici, ne prezintă figura complexă a unui erou al credinței, care, deși aparent a fost "învins", este în realitate un "învingător". Decretul papal de recunoaștere a martiriul și decizia de a-l număra printre cei "fericiți" sunt o confirmare în plus a acestei "victorii".

Fiecare cititor poate găsi în acest volum imaginea unui om care, deși a pierit în ochii dușmanilor săi atei, a biruit prin crucea lui Cristos. Noi îi cinstim curajul, tăria credinței și exemplul de a nu ceda în fața răului, ci de a răspunde la rău prin iertare.

Laurențiu Turbuc

* * *

Episcopul martir Anton Durcovici: de la leagăn până la mormânt,
Ștefan Lupu, coord., Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-147-4, 17x24 cm, 436 p., 20 lei


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat