Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Simpozion dedicat episcopului Anton Durcovici

Miercuri, 14 mai 2014, cu prilejul apropierii beatificării episcopului Anton Durcovici, la Institutul Teologic Franciscan din Roman s-a desfășurat simpozionul "Credința noastră este viața noastră" (card. Iuliu Hossu). Acest simpozion evocă imaginea înaintașilor noștri care au suferit pentru credința lor: Episcopul martir Anton Durcovici, slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal și pr. Martin Benedict. Simpozionul a fost organizat de Facultatea de Teologie Pastorală în colaborare cu Facultatea de Filosofie "I. Duns Scotus" (ITRCF), Facultatea de Teologie Romano-Catolică (UAIC-IAȘI), Academia "Petru Tocănel" și Liceul Teologic Franciscan din Roman. Moderatorul acestui simpozion a fost pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal, decanul Facultății de Teologie Pastorală, care a transmis mesajul părintelui provincial Emilian Cătălin care îl citează pe părintele Petru Albert care scrie într-un articol din "Mesagerul" (1998):

"Dorim și nădăjduim că nu se va întârzia ca Sfântul Părinte papa să-l canonizeze să-l declare sfânt pe episcopul Anton Durcovici martir al credinței, la Iași la scaunul său de episcop. Atunci toată țara românească se va îmbrăca în podoaba mantiei de purpură, simbolul sângelui de martir. Românii își vor inunda fața în propriile lor lacrimi de bucurie ca niciodată, iar România se va urca pe înalta culme a demnității la același nivel cu popoarele care sunt mândre cu sfinții lor. Fericească-se poporul nostru binecuvântat pe pământul țării noastre cu sângele martirului episcop Anton Durcovici".

După care a urmat mesajul episcopului de Iași, PS Petru Gherghel, transmis de către pr. drd. Isidor Iacovici:

"Vă felicit pe toți pentru această binecuvântată inițiativă cu care doriți să întâmpinați marea sărbătoare, din ziua din sâmbătă 17 mai, a declarării de fericit a episcopului martir Anton Durcovici, păstorul nostru ce ne-a iubit până la moarte, asemenea lui Cristos marele păstor al sufletelor noastre. Vă salut cu bucurie pe toți și pe fiecare în parte și doresc ca această întâlnire de suflet să facă să crească în toți convingerea că numai acel popor este fericit care îl are pe Dumnezeu ca singurul Domn, potrivit cu deviza: Beatus populus cuius Deus est Dominus. Suntem fericiți că mulți alți din poporul nostru episcopi, preoți, persoane consacrate, laici au vrut să spună prin viața și mărturia lor: "credința noastră este viața noastră".

În continuare, pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal a precizat conferința care va urma: "Linee di procedura per l'introduzione di una causa di beatificazione" ("Modalitățile de procedură pentru introducerea unei cauze de beatificare"), susținută de către av. dr. Carlo Fusco.

Acesta precizează etapele procesului de canonizare în conformitate cu normele canonice ce se desfășoară în două faze: faza diecezană și faza romană. Sfântul Scaun la cererea episcopului acordă nihil obstat în procesul de beatificare.

Episcopul procedă în numirea unui postulator pentru faza romană. Postulatorul cere Congregației numirea unui Relator care începe munca de cercetare. Episcopul împreună cu Relatorul prezintă Positio, președintelui Congregației pentru cauzele sfinților. Teologii consultanți discută asupra analizei Positio și acordă votul negativ sau pozitiv. Sfântul Părinte papa autorizează Congregația pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul prin care se recunoaște: martiriul, viața de sfințenie.

Un alt aspect menționat a fost faptul că procesul de canonizare unui servitor al lui Dumnezeu reprezintă și o muncă pastorală. Sfințenia acestuia trebuie să fie recunoscută și de către popor vox popului, vox Dei.

Pr. drd. Alois Moraru a prezentat conferința "Episcopul Anton Durcovici, de la leagăn până la mormânt". În această conferință părintele a ilustrat folosindu-se de documente, fotografii, de broșurile biografice de cărțile ce s-au scris despre martiriul episcopului Anton Durcovici pentru a crea cadrul istoric de la leagăn până la mormânt.

Procesul de canonizare al episcopul Anton Durcovici a început cu faza diecezană, la 25 martie 1997, continuând, la 8 februarie 2010, cu faza romană.

Următoarea conferință, "Episcopul martir Anton Durcovici - martor al lui Isus Cristos", a fost susținută de către pr. drd. Isidor Iacovici.

Părintele a prezentat cea de-a doua cauză cea apostolică și motivele pentru care episcopul Durcovici trebuie să fie declarat sfânt.

Ideea beatificării episcopului Anton, aparține foștilor studenți deveniți preoți și care activează în Germania sau în alte locuri din lume. Aceștia au început să adune mărturii, documente, pe care le înmânează episcopului de Viena pentru că în România în anii 80 nu se putea vorbi de așa ceva. Primele documente au fost adunate de Mons. Florian Müller care ne lasă prima biografie despre Durcovici.

După ce a căzut Cortina de Fier documentele au fost prezentate Episcopului de Iași Petru Gherghel care este actorul cauzei. Primul postulator în faza romană, a fost Mons. Anton Lucaci, cercetarea urmată în continuare de pr. Isidor Iacovici.

La 28 februarie 2013, la Vatican, s-a dat votul afirmativ argumentării teologice a martiriului episcopului Durcovici. La 15 octombrie 2013, la Vatican, membrii Congregației pentru Cauzele Sfinților, în unanimitate, au exprimat părerea pozitivă asupra martiriului și virtuților episcopului Anton Durcovici. La 31 octombrie 2013 papa Francisc a recunoscut martiriul episcopului Anton Durcovici.

Părintele subliniază faptul că în viața episcopului Anton Durcovici există o legătură strânsă între iubire și sacrificiu. Dovada unei iubiri perfecte se regăsește în spiritul de sacrificiu. Marea iubire pentru Cristos l-a ajutat pe episcopul Anton Durcovici să suporte Calvarul suferințelor până la sfârșit. Prin exemplu său, Durcovici ne dovedește că Evanghelia poate fi trăită, mărturisită de către toți oamenii din toate timpurile.

În a doua parte a simpozionul a fost prezentată conferința "Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal, martira curăției", susținută de pr. conf. univ. dr. Damian Gheorghe Pătrașcu.

Părintele Pătrașcu este postulatorul acestei cauze și cel care a strâns documente, mărturii care atestă virtuțile și faima de sfințenie a Veronicăi Antal. Cine a fost Veronica Antal?

S-a născut la Nisiporești, comuna Botești, județul Neamț în ziua de 7 decembrie a anului 1935, din părinții Iova și Gheorghe și a fost botezată în biserica parohială din Hălăucești a doua zi, 8 decembrie în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. Părinții ei, fiind ocupați cu muncile câmpului, copila a fost crescută mai mult de bunica sa Zarafina care a căutat să inspire Veronicăi dragostea față de Cristos, față de Biserică, conducând-o în primii pași pe calea credinței.

În ziua de 24 august 1958, întorcându-se de la sfânta Liturghie din Parohia Hălăucești unde fusese administrat și sacramentul sfântului Mir, este atacată de un tânăr, Pavel Mocanu, care voia să-i păteze viața feciorelnică închinată lui Dumnezeu. După 42 de lovituri de cuțit își dă viața și pleacă pentru totdeauna să-l întâlnească pe Mirele său divin Isus Cristos, întâlnire pe care și-o dorea atât de mult.

"Îngerilor, scrieți în Cartea vieții: Isus este al meu, iar eu sunt a lui Isus". Printre puținele cuvinte rămase în scris de la această tânără creștină catolică din Moldova se află și cuvintele de mai sus, scrise pe un bilețel, dovadă a dăruirii sale totale față de Isus, Mirele ceresc.

Ultima conferință a fost susținută de către pr. dr. Eusebio Bejan, având ca temă "Martin Benedict sub vremi", care ilustrează viața lui Martin Benedict, frate minor conventual, preot și medic exemplu de mare credință și rugăciune.

Doctorul și preotul Martin Benedict s-a născut la Galbeni, la 31 iulie 1931. Școala elementara a urmat-o în localitatea natală, între anii 1938-1944, după care s-a înscris, pentru a deveni preot, la Seminarul franciscan din Hălăucești, unde a urmat cursurile gimnaziului între anii 1945-1948. A intrat în secret în Ordinul Franciscan călăuzit de pr. Gheorghe Pătrașcu. Face noviciatul și profesiunea simplă în anul 1976, iar cea solemnă în anul 1979. La 14 septembrie 1980, în mare taină, este hirotonit preot în biserica din Slănic Moldova de către episcopul Alexandru Todea.

A continuat să fie medic la Onești și nu a putut sluji ca preot în public. Domnul l-a chemat la cele veșnice la 12 iulie 1986. În testamentul său a cerut să fie înmormântat în satul natal, Galbeni.

Părintele afirmă că Martin Benedict iubea sărăcia, umilința, îi iubea pe propriii dușmani nu era preocupat de carieră și onoruri. Considera "religia creștină ca fiind o rază a focului iubirii adusă din cer de Isus care învăluie pe toți oamenii fără deosebire de sex, naționalitate, religie sau convingeri politice".

La încheierea simpozionului pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal a făcut o analiză de ansamblu a tuturor temelor susținute și a concluzionat că în alegerile noastre trebuie să avem curaj în căutarea adevărului, curaj în a înainta în sfințenie chiar dacă acest lucru presupune martiriul. Numărul martirilor este mare și exemplul lor rămâne pentru totdeauna.

Fr. Mihai Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 mai: Roman: Simpozion dedicat episcopului Anton Durcovici


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat