Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Comemorări Durcovici în comunitățile parohiale din zona Olteniei

Academia "Anton Durcovici" din cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de București a organizat în ziua de duminică, 11 mai 2014, în cadrul sfintelor Liturghii solemne ale comunităților parohiale din zona Olteniei, momente comemorative dedicate fericitului episcop martir Anton Durcovici. Au fost invitate parohiile Turnu Severin, Craiova, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Pitești și Câmpulung Muscel.

Drobeta-Turnu Severin

La 11 mai 2014, în cadrul sfintei Liturghii de mulțumire, comunitatea creștină a parohiei din Drobeta-Turnu Severin a retrăit sentimentul prezenței episcopului Durcovici în esența sufletului. În această zi, după sfânta Liturghie, prin glasul vârstnicilor s-a reaprins flacăra mărturiilor vii, aceștia oferindu-ne cu drag amintiri și retrăiri ale prezenței unui suflet vrednic de laudă în mijlocul lor, dăruindu-le iconițe și cărticele cu rugăciuni care și astăzi sunt păstrate la loc de cinste cu bucuria în suflet de a-l fi cunoscut pe fericitul episcop Anton Durcovici.

Luminița Sascău

Alte detalii: www.arcb.ro> (despre comemorarea de la Liturghia de la Drobeta-Turnu Severin)

*

Craiova

Beatificarea episcopului martir este un eveniment care interesează sau ar trebui să intereseze toți credincioșii, atât ai Diecezei de Iași, cât și ai Arhidiecezei de București. De ce? Pentru că împreună am avut o istorie comună prin episcopul martir.

La 13 iunie 1949, în calitate de administrator apostolic de București, episcopul Anton Durcovici a vizitat Parohia "Toți Sfinții" din Craiova, pentru a acorda sacramentul Mirului. Atunci episcopul le-a vorbit tinerilor și enoriașilor parohiei despre sfântul Anton de Padova, model de viață creștină în ceea ce privește pomana, faptele bune, rugăciunea și postul și i-a sfătuit să nu lase niciodată rugăciunea, după cum reiese din declarația pe care episcopul martir a dat-o securității din București la 30 aprilie 1950.

Duminică, 11 mai 2014, în Parohia "Toți Sfinții" din Craiova a avut loc o celebrare solemnă în care a fost comemorată vizita episcopului Durcovici în această parohie. E o binecuvântare ca să avem contemporani care să fie ridicați la cinstea altarelor. Acest lucru ne arată că sfințenia nu e imposibilă și poate fi imitată și trebuie să fie imitată și de noi. Și este din nou o binecuvântare că un astfel de om a trecut și prin această parohie, arătându-se ca un model pentru noi toți.

Pr. diacon Ciprian Matei

Alte detalii: www.arcb.ro> (despre comemorarea de la Liturghia de la Craiova)

*

Târgu Jiu

La 14 iunie 1949, cu câteva zile înainte de a fi arestat, episcopul Anton Durcovici a vizitat biserica romano-catolică din Târgu Jiu. Cu această ocazie, episcopul le-a vorbit credincioșilor de aici despre importanța lăcașului sfânt în care se afla, chemându-i pe toți să vină la sfânta biserică.

La 11 mai 2014, în Duminica Bunului Pastor, credincioșii din Parohia Târgu Jiu au venit în număr mare să celebreze o Liturghie de mulțumire, comemorând acest eveniment.

După 65 de ani de la vizita episcopului Anton Durcovici, ne rugăm cu toți lui Dumnezeu pentru păstorii Bisericii și pentru ca toate vocațiile pe care păstorul cel bun le-a adresat să găsească un răspuns în inima fiecăruia dintre noi.

Iulian Dascălu

Alte detalii: www.arcb.ro

*

Râmnicu Vâlcea

Alte detalii: www.arcb.ro (despre comemorarea de la Liturghia de la Râmnicu Vâlcea)

*

Slatina

Duminică, 11 mai 2014, în majoritatea parohiilor din Decanatul de Craiova credincioșii catolici au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru munca pastorală desfășurată de episcopul Anton Durcovici în parohiile acestui decanat din Arhidieceza de București.

Cu puțin timp înainte de arestare, episcopul a vizitat și a administrat sfântul Mir în parohiile Turnu Severin, Târgu Jiu, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Câmpulung, Slatina.

Comunitatea din Slatina, deși nu avea în 1949 biserica, a avut bucuria de a avea în mijlocul ei pe păstorul diecezei, când a aruncat sămânța, care între timp a adus roade. În timpul sfintei Liturghii celebrate de Sfinția Sa, a vorbit de necesitatea mântuirii sufletului, oferind ca exemplu pe sfântul Alois de Gonzaga, tânărul pregătit mereu pentru întâlnirea cu Domnul.

Acum, după ani de zile, părintele Gheorghe Coșa, decan de Craiova, după ce a prezentat viața și martiriul episcopului Anton Durcovici, i-a invitat pe credincioșii prezenți atât la Slatina, cât și la Caracal să pună în practică recomandarea Monseniorului, oferindu-l ca exemplu de urmat, chiar dacă aceasta presupune de multe ori purtarea crucii de fiecare zi. Totodată din fiecare parohie a decanatului credincioșii vor participa la 17 mai 2014 la beatificarea episcopului la Iași.


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat