Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințirea memorialului dedicat episcopului martir Anton Durcovici

La subsolul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost amenajat un memorial realizat în cinstea episcopului Anton Durcovici. Duminică, 11 mai 2014, PS Petru Gherghel a prezidat ceremonia de sfințire a acestui spațiu, fiind însoțit de PS Aurel Percă, părintele Iosif Dorcu, paroh și decan de Iași, precum și de numeroși binefăcători și credincioși. Memorialul dedicat episcopului Anton Durcovici se dorește a fi un loc de îmbogățire spirituală, astfel încât să putem afirma împreună cu marele episcop că suntem fericiți că îl avem pe Dumnezeu ca Domn și stăpânitor. Sfințirea memorialului se încadrează în seria manifestărilor prilejuite de apropiata beatificare a venerabilului episcop Anton Durcovici, care va avea loc la 17 mai 2014, pe Stadionul Municipal din Iași.

"Dacă Domnul nu ar zidi casa, în zadar se străduiesc cei care o clădesc". Aceste cuvinte ale Psalmului 126 ne ajută să conștientizăm că noi suntem doar ajutoare și instrumente ale Domnului, ori de câte ori slujim prin faptele noastre fraților noștri sau comunității. Prin această celebrare, cei prezenți și-au adus rugăciunea de mulțumire pentru darul primit azi de la Dumnezeu și au implorat ca toți aceia care își vor adăpa în acest memorial sufletele însetate de Dumnezeu și de sfințenie să fie ocrotiți și edificați de exemplul și jertfa episcopului martir Anton.

Ceremonia a continuat cu citirea unei lecturi din Prima scrisoare a sfântului apostol Paul către Romani, în care suntem îndemnați să nu punem altă temelie decât aceea care există deja, adică Isus Cristos.

Părintele Iosif Dorcu, promotorul acestui memorial, a descris în continuare ceea ce muzeul simbolizează, spunând:

"Ni l-au luat pe Preasfințitul Anton Durcovici și nu știm de ce nu ni l-au mai dat înapoi. Oasele îi sunt într-un cimitir departe, în cimitir străin, fără piatră funerară.

Dar Biserica ni 1-a redat pentru suflete, mângâindu-ne cu vestea că este fericit în cer. Și ne-am zis că sufletul poate fi astfel liniștit, dar și ochiul ar trebui să fie înnobilat de chipul, surâsul și privirea blândului păstor.

Poate v-ați întrebat: De ce acest loc al memoriei, al pelerinajului, al imaginii, al luminii și culorii? De ce era nevoie de acest iconostas dedicat episcopului Durcovici?

Am trei motive să vă enumăr:

Generația de azi, tentată să dea ușor iertării trecutul, nu va mai cunoaște niciodată poate suficient de clar trecutul trist al suferințelor din închisorile comuniste, nu va cunoaște niciodată valoare exactă a jertfelor părinților noștri. Aici avem o lecție de istorie și o cateheză

Avem nevoie de icoane, de chipul luminos al sfinților. Din data de 17 mai, orice imagine pe care o vedeți aici va deveni icoană. Și cum icoanele sunt revărsări de lumină și har, orice trecător, fie tânăr sau bătrân, prin fața acestor icoane, sper să aibă o tresărire, un fior, o uimire. M-aș bucura să plece altfel de cum a intrat. În al treilea rând, toți cei de azi avem o datorie de a mulțumi acestui titan în ale jertfei pentru sămânța de credință și curaj pe care a sădit-o în pământul Moldovei. Noi suntem secerătorii recoltei ce s-a născut din jertfa sa.

Cu sfială pătrundem într-un spațiu spiritualizat și spiritualizant, în același timp, de către un martir al nostru, episcopul fericit Anton Ducovici. Ne oprim în fața unei intrări aparte, o ușă care ne duce cu gândul la cartea de versuri Cruci de gratii a altui episcop care a îndurat chinurile Sighetului, Ioan Ploscaru. Gratii și cruci, cruci pe gratii: suferință dar și mântuire. Intrăm. Ne apare în fața ochilor un culoar semirotund, albastru închis, ornat cu zeci de fotografii ale seminaristului, preotului, canonicului, episcopului și arestatului Anton Durcovici, devenite acum, fiecare în parte, icoane.

Străbatem cu el și sub privirea lui un drum pământiu, nu drept ci anevoios, așa cum a fost și drumul episcopului.

Pe partea dreaptă nu ne mai săturăm să-i sorbim dulceața privirii din fiecare imagine. Mereu privirea e tristă, dar chipul angelic. Patru vitrine, pe partea dreaptă, ne oferă lucruri personale, sau doar atinse de mâna eroului nostru: cărți, documente, obiecte, scrieri, semnături, lucrări...

Pe stâlpi, e un decalog: decalogul sfinților adică cele opt fericiri, fiecare exprimând trăirea, în diferite ipostaze a episcopului: lăcrămând, slujind, suferind, făcător de pace... etc. Continuându-ne pașii pe drumul pământiu, ne împiedicăm într-o cruce imensă de sticlă, plină cu pământ din cimitirele Sighetului. Dar acest pământ, fiind înnobilat de sânge nevinovat, primește lumină din abundență din crucea de sus, ce coboară zburând dinspre cer. Crucea din cer luminează crucea cu pământ și de pe pământ.

Prin cruce pătrundem în zona spirituală, mistică, plină de culoare și contur. Ochiul și inima tresaltă la atâta explozie de frumusețe.

În centru o ogivă, plină de lumină, ne creează un sentiment de curiozitate: oare dincolo de îngeri și de crăpătura sub formă de cruce, ce o fi. Ni se creează aici un apetit de lumină

Ne-am umplut de lumină și ne întoarcem spre ieșire: trecem pe lângă un dulap cu veșminte și însemne arhierești, iar apoi ne cutremurăm în fața imaginilor de coșmar ale arestatului văzute printre gratii. Aici nu mai sunt însemne arhierești, ci însemnele unui condamnat: un dosar bogat, zeghe de pușcăriaș și cătușe. Și acestea sunt doar firave imagini, nicidecum nu seamănă cu realitatea indurată de episcop".

La finalul explicațiilor, părintele Iosif Dorcu a mulțumit tuturor binefăcătorilor care au contribuit, într-o manieră mai mare sau mai mică, la realizarea acestui memorial.

Prin rugăciunea de binecuvântare, PS Petru Gherghel a procedat la sfințirea memorialului, în cântarea, plină de înflăcărare, a celor adunați la ceremonie, la final mulțumind și el părintelui decan Iosif Dorcu pentru minunata inițiativă, precum și tuturor binefăcătorilor acestui memorial.

Fie ca, întăriți de exemplul viu de credință al episcopului Anton Durcovici, să ne putem modela și noi viața după imaginea lui Isus, Bunul Păstor, care ne ia pe fiecare pe umerii săi și ne conduce la pășunile cele mai bogate și la apele cele mai frumoase!

Pr. diac. Mihai Androșcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 11 mai: Iași: Sfințirea memorialului dedicat episcopului martir Anton Durcovici

- 11 mai: Iași: Sfințirea memorialului dedicat episcopului martir Anton Durcovici. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat