Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Anton Durcovici - venerat și la Roma: ca episcop și martir, fost student al Colegiului Urbanian

Joi, 29 mai 2014, la Universitatea Urbaniana De Propaganda Fide din Roma a avut loc un moment comemorativ în cinstea fericitului episcop martir, Anton Durcovici, fost student al acestei universități. A fost onoare, atât pentru întreaga comunitate academică Urbaniana, cât și pentru Dieceza de Iași, prin PS Petru Gherghel, pr. postulator Isidor Iacovici și pr. Ciprian Piser, să organizeze acest eveniment. A fost o mică sărbătoare, o continuare a beatificării de la Iași, de data aceasta în cetatea eternă, locul unde episcopul Durcovici a studiat și s-a format.

Pentru a trasa figura acestui martir și fericit au intervenit Mons. Vincenzo Viva, rectorul Colegiului Urban De Propaganda Fide, ÎPS Savio Hon Tai-Fai, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, rectorul Universității Pontificale Urbaniana și PS Petru Gherghel. A urmat apoi sfânta Liturghie în cinstea fericitului Anton Durcovici, celebrată în capela Colegiului Urban.

A fost o adevărată bucurie pentru participanți, printre care s-au aflat reprezentanți ai Ambasadei României pe lângă sfântul Scaun: Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasador, și Diana Bubenek-Turconi, ministru, reprezentanți din partea Radio Vatican: Mons. Anton Lucaci și pr. Adrian Dancă, preoți, care studiază sau își desfășoară activitatea la Roma, persoane consacrate, credincioși din cele două comunități de români din Roma, dar și studenți ai Colegiului Urban. Cei mai mulți dintre aceștia nu au putut participa în mod fizic la beatificare, ci prin mijloacele de comunicare ce au transmis ceremonia din 17 mai 2014. Tocmai din acest motiv, o astfel de comemorare a fost prilejul de a-l cunoaște mai bine pe fericitul Durcovici, de a se ruga în cinstea lui și de a-l sărbători, ca unul dintre noi, care a mers înaintea noastră cu semnul martiriului.

După introducerea și deschiderea actului comemorativ făcută de către Mons. Vincenzo Viva, rectorul Colegiului Urban, ÎPS Savio Hon Tai-Fai, secretarul Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, continuat cu descrierea figurii lui Anton Durcovici. A subliniat, de asemenea, principalele aspecte din viața acestuia, importanța exemplului de martir și a încheiat cu o rugăciune la Sfânta Fecioară Maria.

Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, a evocat personalitatea lui Anton Durcovici, importanța pe care studiul l-a avut în formarea lui și mai ales anii de studiu desfășurați aici, în cadrul Colegiului și apoi al Universității Urbaniana. A subliniat, de asemenea, demnitatea și fidelitatea cu care Anton Durcovici l-a imitat pe Cristos, acceptând până și moartea, dar fără să renunțe la credința sa.

Alberto Trevisiol, rectorul Universității Pontificale Urbaniana, a vorbit foarte simplu despre ce înseamnă faptul că Anton Durcovici a fost studentul lor, a fost unul dintre cei care au învățat pe acele bănci, unul care s-a format în acel ambient. A descris, de asemenea, modul umil de a fi al lui Durcovici, stătea ore în șir în adorație, unit cu Cristos, discipol al lui, care mai apoi a fost chemat să își dea viața pentru el. Acestea sunt semne ale unei vieți dăruite: martiriul reprezintă o viață dăruită zi după zi, urmându-l pe Cristos.

După o scurtă pauză muzicală, organizată de către studenții din China, pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare, a intervenit pentru a descrie viața lui Anton Durcovici, prin momentele și acțiunile care au făcut ca el să fie declarat martir și fericit. Anton Durcovici a fost un adevărat exemplu, atât pentru seminariști, cât și pentru credincioșii pe care îi avea în diferitele comunități, pe care în vizitele pastorale le consacra inimii Neprihănite a Mariei.

A urmat apoi un material video realizat în România despre viața lui Anton Durcovici, iar cuvântul de încheiere a fost rostit de PS Petru Gherghel, care a dorit să repete cât de important este pentru noi acest dar venit din partea lui Dumnezeu, darul unui martir, darul reprezentat de episcopul Durcovici. Deseori, a mărturisit episcopul Gherghel, este întrebat cum de România mai are încă atâtea vocații la viața consacrată. Răspunsul stă tocmai în exemplul martirilor noștri, precum Anton Durcovici, așa cum spune și Evanghelia: "Dacă bobul de grâu căzut în mormânt nu moare, rămâne singur, iar dacă moare, aduce mult rod". Prin moartea sa, episcopul Durcovici a adus multe roade în țara noastră.

A doua parte a reprezentat sfânta Liturghie, celebrată în capela Colegiului Urbanian, animată de corul studenților și prezidată de ÎPS Savio Hon Tai-Fai și concelebrată de PS Petru Gherghel împreună cu ceilalți preoți prezenți la eveniment. La cuvântul de predică, PS Petru Gherghel a vorbit despre importanța pe care Anton Durcovici a avut-o pentru dieceza noastră, în acele timpuri grele trăite sub regimul comunist. A descris de asemenea activitatea sa pastorală, sub motoul "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!", activitate prin care își încuraja credincioșii, așa cum i-a încurajat și pe ceilalți deținuți, la penitenciarul de la Sighetul Marmației.

Din partea Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel a dăruit comunității academice Urbaniana o relicvă a episcopului Anton Durcovici împreună cu o ornată, cu imaginea lui Durcovici, pentru sfintele Liturghii în care se va venera imaginea fericitului.

A urmat apoi o mică gustare, pregătită de către Colegiul Urbanian, moment de împărtășire și de salut.

Universitatea Urbaniana de Propaganda Fide din Roma este o instituție academică, care face parte din Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor. Funcțiile sale de cercetare și predare se desfășoară în cadrul sistemului de învățământ al Sfântului Scaun și reglementat de către Congregația pentru Educația Catolică. Originile sale datează de la 1 august 1627, atunci când papa Urban al VIII-lea, prin actul Bolla Immortalis Dei Filius, a dat naștere Colegiului Urban, primul nucleu al sistemului educațional al Congregației De Propaganda Fide. La data de 1 octombrie 1962, la doar câteva zile înainte de începerea Conciliului Vatican II, fericitul Ioan al XXIII-lea, prin actul Motu Proprio Fidei Propagandae, a ridicat Universitatea Urbaniana la rangul de Universitate Pontificală.

Alexandra Cojan

* * *

Un articol despre acest eveniment a fost publicat și de Agenția "Euroitalia": www.ageuroitalia.wordpress.com (în limba italiană)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 mai: Anton Durcovici - venerat și la Roma: ca episcop și martir, fost student al Colegiului Urbanian


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat