Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În misterul Înălțării

Toată speranța lumii

De Inos Biffi

Mărturisim în Crez: Isus "a treia zi a înviat din morți, s-a suit la cer, șade de-a dreapta Tatălui". După Paște, care l-a sustras din condiția pământească și l-a așezat în starea gloriei, el este încă în contact, în mod deosebit în la masă, cu discipolii săi. Așa cum scrie Luca: "După pătimirea sa, el li s-a prezentat viu, cu multe dovezi, arătându-li-se timp de patruzeci de zile și vorbindu-le despre cele privitoare la împărăția lui Dumnezeu" (Fap 1,3). Apoi, la apariția unui nor, indicator caracteristic al teofaniilor divine, este luat din ochii lor. "Cristos Isus a murit - scrie Paul - dar, mai mult, a și înviat, este la dreapta lui Dumnezeu, intervine pentru noi" (Rom 8,34). Gloria lui Isus așezat la Tatăl este semnul că lucrarea sa este împlinită: de fapt, aceasta urmărea preamărirea cerească a omenității, pornind de la aceea exemplară, adică omenitatea Fiului lui Dumnezeu venit să asume, ba chiar să creeze în mod exemplar în el însuși omenitatea cu destinul său glorios.

În primul său moment, meditația noastră despre misterul înălțării se oprește, așadar, pentru a analiza cu uimire coborârea din cer. Noi nu reușim să înțelegem motivația întrupării, să pătrundem motivul acestei solidarități divine cu omul, al acestei iubiri, aproape că am spune al acestei pasiuni, a lui Dumnezeu față de om. Astăzi cuvântul "solidaritate" se află, până la monotonie, pe buzele tuturor; și, totuși, nu i-am percepe natura și însemnătatea dacă nu am face referință la solidaritatea precedentă și originară, cea divină, pe care este întemeiată toată consistența și toată speranța lumii și a istoriei.

Dacă vestitorii Evangheliei ar uita-o, n-ar avea nicio veste bună de predicat; și ar deveni în mod mortal plictisitori. Păstorii care ar ignora-o, n-ar fi conducători credibili ai poporului lui Dumnezeu, în timp ce de la catedrele lor teologii n-ar introduce la înțelegerea credinței și ar fi reduși la propunerea de teorii, dacă nu alienate, de niciun interes.

În sărbătoarea Înălțării - "eveniment de comemorat", spunea Newman într-o predică dedicată acestei sărbători, cu "stupoare, uimire, teamă, umilință, credință necondiționată și adorație" - se înalță la cer acela care din iubire și milostivire coborâse de acolo. Și astfel omenirea - începând de la aceea a lui Isus, mort și înviat - este introdusă în intimitatea vieții trinitare, pentru că toată omenirea se înalță cu el la Tatăl. Iată pentru ce astăzi se celebrează umanismul creștin, care este unicul umanism adevărat.

Nu există motiv de tristețe în această sustragere a Celui Înviat de la vederea și de la conversația vizibilă a discipolilor. În realitate, tocmai pentru că este glorios în ceruri, el rămâne cu discipolii săi pe toată perioada timpului: "Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20). Cu înălțarea sa la cer și glorificarea sa, Isus devine, apoi, mijlocitorul nostru permanent și indispensabil. Toată speranța lumii se sprijină pe rugăciunea sa; dacă ar înceta să se roage, lumea ar cădea în dezolare și s-ar distruge. Și dacă, din cauza vicisitudinilor sale adesea neprevăzute și neliniștitoare, timpul poate să fie motiv de neliniște și de teamă, în realitate, pacea noastră profundă nu este tulburată. Este ceea ce tot Newman predica credincioșilor săi din Saint Mary's: "Ne este suficient să știm că Răscumpărătorul nostru este viu, că a venit pe pământ și că va veni din nou. Pe el riscăm totul; noi putem să ne punem cu recunoștință în mâinile sale, cu interesele noastre din timpul prezent, cu cele din veșnicie; și cu interesele celor care ne sunt dragi". Nicio situație - "tulburare, angoasă, persecuție, foame, goliciune, pericole, săbii" - nu vor avea vreodată puterea de a ne despărți și a ne smulge de la Isus (Rom 8,35). De asemenea, din gloria sa la dreapta Tatălui, Isus ni-l trimite pe Duhul Sfânt, rodul împlinit al operei sale de mântuire. Fără Duhul Sfânt omenirea ar fi aridă, sterilă și în mod iremediabil săracă. Duhul este darul pe care Cristos ni-l trimite din cer ca să constituie adevărata noastră bogăție, deoarece din acest dar provine și se revarsă orice har. Și, în această privință, putem fixa o considerație care nu este entuziasmantă, aceea despre idioțenia mentală, care ne marchează, sau ar putea să ne marcheze, când s-ar stinge sau s-ar încețoșa în noi conștiința binelui inegalabil pe care Tatăl și Fiul, dăruindu-ni-l pe Duhul, ni l-au destinat. Noi, sub trecerea zilnică a unei vieți normale și lipsite de lucruri deosebite, suntem purtătorii unei comori extraordinare, pe care numai Dumnezeu poate s-o evalueze și s-o estimeze în mod perfect.

În sfârșit, Isus se înalță la cer pentru a ne pregăti un loc (cf. In 14,2): de fapt, fiecare aranjare pe pământ este precară și trecătoare, incomodă și dezamăgitoare. Și motivul nu este atât faptul că suntem niște oameni care nu pot fi mulțumiți, cât în schimb faptul că destinul nostru definitiv este ceresc. Am fost creați în timp, dar aleși pentru veșnice. Acestea sunt gânduri înălțătoare, trezite în noi de misterul înălțării lui Cristos, destinat să devină misterul nostru.

(După L'Osservatore romano, 29 mai 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat