Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Studenți ieșeni pelerini la Sighet

Pentru a înțelege mai bine jertfa episcopului martir Anton Durcovici, la câteva zile după ce au asistat la Liturghia de beatificare a acestuia, membrii și simpatizanții Asociației Studenților Catolici din Iași au pornit, la 22 mai 2014, spre Sighetu Marmației, locul unde episcopul s-a născut pentru cer. A fost primul pelerinaj la Sighet după ce episcopul Durcovici a fost declarat fericit. Întoarcerea din pelerinaj a fost la 24 mai.

Ajunși acolo, trecând pragul infamei închisori, unde elita culturală și religioasă a României a fost decimată în mod barbar, primul gând a fost acela că pășeam pe pământ sfânt. Da, pământ sfânt, dar nu sfințit cu apă, ci sfințit cu lacrimile și sângele acelor creștini, care în timpul prigoanei comuniste au fost închiși acolo. Trecând culoarul principal, ne puteam imagina, vag, sentimentele prizonierilor aduși în noua lor "casă": frica, angoasa, deznădejdea și disperarea. Dacă zidurile ar fi vorbit, mărturia pe care ar fi dat-o ne-ar fi înghețat sângele, dar au tăcut, din respect pentru jertfa martirilor, păstrând secretele pentru ele și lăsându-ne pe noi să descoperim adevărul. În schimb, ne-au vorbit prizonierii prin scrierile lor.

La parterul închisorii, în capătul coridorului, se află celula unde fericitul Anton Durcovici l-a preamărit pe Dumnezeu prin sacrificiul suprem. Cu adevărat merită să-l numim fericit, pentru că episcopul nostru s-a simțit fericit, chiar și în închisoare. Se naște întrebarea: "Cum poate fi fericit un om când i se ia libertatea, este bătut fără milă și tratat mai rău ca animalele?". Este o întrebare justificată. Răspunsul este următorul: fericirea pe care o simțea el nu era din această lume, ci era fericirea supranaturală de a fi părtaș la patima lui Cristos. Închisoarea a devenit pentru fericitul Anton Durcovici o adevărată Via crucis, iar celula o adevărată cruce, pe care, asemenea lui Isus, după ce și-a împlinit misiunea, și-a închis ochii pentru a-i redeschide în patria cerească.

Fericitul Anton Durcovici nu a încetat, chiar și în închisoare, să fie un adevărat alter Christus. Dacă ar fi să rezumăm într-o frază martiriul său, aceasta ar fi: "Prin suferință la biruință".

Laurențiu Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-24 mai: Studenți ieșeni pelerini la Sighet


 

lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat