Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Anton Durcovici: arestarea, ancheta, închisoarea, moartea, înmormântarea

Înotând prin valurile tulburate, dar mereu găsind puterea de a vâsli, chinuit de foame, sete și frig, dar mereu sătul de cuvântul lui Dumnezeu, bătut, legat și lăsat fără demnitate, dar mereu onorabil și vrednic de respect. Așa ne este prezentat noul fericit al României, episcopul martir Anton Durcovici, în cartea Anton Durcovici: arestarea, ancheta, închisoarea, moartea, înmormântarea, scrisă de părintele Cornel Cadar și apărută la Editura "Presa Bună". Cartea, omagiu adus fericitului Anton Durcovici, este o adevărată realizare, întrucât marchează profilul spiritual al episcopului martir din ultimii ani de viață prin documentare istorică și prin mărturii ale celor care l-au cunoscut.

Icoana fericitului episcop Anton Durcovici a devenit, odată cu beatificarea sa, un tezaur al Diecezei de Iași. Oferit ca un dar țării noastre de Dumnezeu, episcopul Durcovici a acceptat drumul greu al renunțării și umilinței în perioada regimului comunist, astfel încât toți cei pe care el îi păstorea să găsească într-însul un model de credință și fidelitate față de Dumnezeu, față de Sfântul Scaun și față de Biserica Catolică.

Un simplu "Da", pe care putea să-l rostească, în fața persecutorilor, l-ar fi scăpat de toate suferințele. Dar Domnul l-a vrut la masa sa. El și-a găsit tăria în Creatorul său și astfel a exprimat un "Nu", care va dăinui veșnic în istoria țării noastre. Datorită curajului său, ne putem mândri că avem modele de decență și demnitate, de curaj, de eroism, în istoria recentă a țării noastre.

Cartea Anton Durcovici: arestarea, ancheta, închisoarea, moartea, înmormântarea ne reamintește tocmai valoarea suferințelor acestui episcop.

În premisa cărții, părintele Cornel Cadar, autorul cărții, afirmă:

"Schițând pentru început atmosfera de represiune a Bisericii Catolice din anii de după instalarea regimului comunist, se înțelege mai bine mărturia pe care a dat-o episcopul Anton Durcovici în anchetă, la Ministerul de interne, și în închisorile din Jilava și Sighetu Marmației. Demersul din paginile cărții se bazează pe documente din arhive, biografia de specialitate și mărturiile celor care au supraviețuit închisorilor. Acestora din urmă li se va acorda un spațiu larg. Cu ajutorul lor putem intra în contact mai în profunzime cu ultimii trei ani din viața episcopului Anton Durcovici. (...) Ultima parte a vieții episcopului Durcovici ilustrează cel mai bine cuvintele lui Isus: «Dacă bobul căzut în pământ nu moare, rămâne singur, iar dacă moare, aduce rod» (In 12,24). La finalul acestui demers sperăm să se contureze în mintea cititorilor dorința și hotărârea episcopului Durcovici de a sluji cu toată ființa sa lui Dumnezeu și Bisericii sale și să motiveze în trăirea cu entuziasm a credinței. Autorul Scrisorii către Evrei (6,12) îndeamnă: «Călcați pe urmele celor ce prin credință și evlavie moștenesc făgăduințele»".

Lecturând cele 166 de pagini ale cărții, nu citim doar niște mărturii sau date istorice, ci parcurgem itinerariul spiritual al ultimilor ani de viață ai fericitului Anton, un drum în care ne vom putea interiorizam, iar astfel ne vom găsi mai aproape de Dumnezeu.

Odată cu beatificarea episcopului Anton Durcovici, cartea nu mai este doar o biografie, ci devine, mai ales, viața unui fericit, un program spiritual și o chemare la convertire.

Cu bucurie vă invităm la căutarea sensului propriei vieții, prin lecturarea acestei cărți, iar astfel să putem păși pe drumul pe care însuși fericitul Anton a pășit: drumul credinței, iubirii și fidelității.

Andrei Stolnicu

* * *

Anton Durcovici: arestarea, ancheta, închisoarea, moartea, înmormântarea
Cornel Cadar, Ed. "Presa Bună", 2014, ISBN 978-606-8116-37-2, 14x20 cm, 166 p., 7 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 73.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat