Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discursul de la sfârșitul Căii sfintei cruci la Colosseum (18 aprilie 2014)

Dumnezeu a pus pe crucea lui Isus toată greutatea păcatelor noastre, toate nedreptățile făcute de fiecare Cain împotriva fratelui său, toată amărăciunea trădării lui Iuda și a lui Petru, toată vanitatea prepotenților, toată aroganța prietenilor falși. Era o cruce grea, ca noaptea persoanelor abandonate, grea ca moartea persoanelor dragi, grea pentru că rezumă toată urâciunea răului. Totuși, este și o cruce glorioasă ca zorile unei nopți lungi, pentru că reprezintă toată iubirea lui Dumnezeu care este mai mare decât fărădelegile noastre și decât trădările noastre. În cruce vedem monstruozitatea omului, când se lasă condus de rău; dar vedem și imensitatea milostivirii lui Dumnezeu care nu ne tratează după păcatele noastre, ci după milostivirea sa.

În fața crucii lui Isus, vedem aproape până la atingerea cu mâinile cât de iubiți suntem veșnic; în fața crucii ne simțim "fii" și nu "lucruri" sau "obiecte", așa cum afirma sfântul Grigore Nazianzenul adresându-se lui Cristos cu această rugăciune: "Dacă n-ai fi tu, o Cristoase al meu, m-aș simți creatură sfârșită. M-am născut și mă simt cum mă destram. Mănânc, dorm, mă odihnesc și merg, mă îmbolnăvesc și mă vindec. Mă asaltează fără număr dorințe și chinuri, mă bucur de soare și de ceea ce rodește pământul. Apoi, eu mor și carnea devine praf ca aceea a animalelor, care nu au păcate. Dar eu, ce am mai mult decât ele? Nimic, decât pe Dumnezeu. Dacă n-ai fi tu, o Cristoase al meu, m-aș simți creatură sfârșită. O Isuse al nostru, condu-ne de la cruce la înviere și învață-ne că răul nu va avea ultimul cuvânt, ci iubirea, milostivirea și iertarea. O Cristoase, ajută-ne să exclamăm din nou: «Ieri eram răstignit cu Cristos; astăzi sunt glorificat cu el. Ieri eram mort cu el, astăzi sunt viu cu el. Ieri eram înmormântat cu el, astăzi sunt înviat cu el»".

În sfârșit, toți împreună, să-i amintim pe cei bolnavi, să amintim toate persoanele abandonate sub greutatea crucii, pentru ca să găsească în încercarea crucii forța speranței, a speranței învierii și a iubirii lui Dumnezeu.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat