Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la ziua de luni după sfintele Paști - 2014

Îngerii și oamenii buni vestesc învierea lui Cristos.

Cristos a înviat!

Prin învierea lui Cristos, toți cei care cred în el, au pășit într-o viață nouă și care nu va avea sfârșit. Și chiar dacă vor muri, vor învia și vor trăi (cf. In 11,25). De aceea, spunem cu psalmistul: "Aceasta este ziua pe care ne-a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim într-însa" (Ps 118,24).

Prin încrederea sa în Tatăl ceresc, Isus a învins moartea sa și a noastră. De acum, prin Isus înviat, putem alerga și noi la Tatăl ceresc și să cerem de la el: după noapte, să ne apară zorii unei noi zile; după lacrimi, să ne vină mângâierea sa; după păcat, să ne vină sărutul iertării; după moarte, să ne vină învierea și viața sa divină.

Primul cuvânt al lui Isus înviat este o invitație la bucurie: "Bucurați-vă! Nu vă temeți. Mergeți și dați de știre fraților mei, ca să meargă în Galileea; acolo mă vor vedea" (Mt 28,9-10). Femeile sfinte, apostolii și toți drepții au răspândit în lume această veste bună și această bucurie până la ultima lor suflare și cu prețul multor suferințe, astfel adevărul învierii a ajuns până la noi. Nu mai este loc pentru tristețe și pentru frică. Moartea a fost învinsă. Trebuie ca fiecare om să se întâlnească cu Isus cel înviat. Trebuie inaugurată viața cea nouă, împărtășind-o și altora.

Prima lectură de astăzi ne spune că apostolii s-au conformat voinței lui Isus, transmise prin sfintele femei, și au vestit adevărul învierii care a ajuns până la noi. Astfel, de Rusalii, Petru, stând în picioare împreună cu cei unsprezece apostoli, le-a zis iudeilor cu glas puternic: "Bărbați iudei și voi toți care locuiți în Ierusalim, ca să știți ce s-a petrecut, ascultați-mi cuvintele: E vorba despre Isus din Nazaret, acest bărbat pe care Dumnezeu l-a adeverit înaintea voastră prin faptele puternice, prin minunile și semnele pe care le-a săvârșit printr-însul în mijlocul vostru, după cum voi înșivă o știți. Pe omul acesta, dat în mâinile voastre, după planul rânduit și după știința de mai înainte a lui Dumnezeu, voi l-ați ucis, răstignindu-l prin mâinile celor fărădelege; dar Dumnezeu l-a înviat, eliberându-l de legăturile morții" (Fap 2,22-24).

Cu acea ocazie, circa 3000 de suflete s-au întors la Dumnezeu. Dar, multe alte suflete, până în ziua de astăzi, în ciuda predicii Bisericii, au preferat să creadă minciuna de la început, decât adevărul învierii. Cu toate acestea, trebuie să ducem veste învierii lui Isus până la marginile pământul, ca și ultimul ales să ajungă la mântuire.

Deși învierea lui Isus și a celor care cred în el este cea mai bună veste care a răsunat vreodată în întreg universul, totuși sunt oameni care, amăgiți de diavol, nu vor să o asculte. Căci iată ce ne spune Sfânta Carte: "Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învățătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute și își vor da învățători după poftele lor. Își vor întoarce urechea de la adevăr și se vor îndrepta spre basme" (2Tim 4,3-4).

Predica lui Petru de Rusalii, dar și predica lui Paul printre păgâni, trebuie să fie și predica noastră: "V-am învățat înainte de toate, așa cum am primit și eu: că Cristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi; că a fost îngropat și că a înviat a treia zi, după Scripturi". Aceasta este esența Evangheliei. Nimic nu indică mai bine faptul că Domnul Isus a fost Fiul lui Dumnezeu, decât că a murit și a înviat pentru noi

Scriitorul grec din antichitate, Esop din Sardes (620-560 îC) spune că, odată, un călător s-a întâlnit prin pustiu cu o femeie singuratică; era tristă și abătută. "Cine ești?", a întrebat-o călătorul. "Sunt Adevărul!" "Și pentru ce ai părăsit lumea și te-ai retras în pustiu?" "Mai de mult minciuna era rară pe buzele oamenilor. Astăzi însă toți care vorbesc mint, iar cei care ascultă le place să fie mințiți. Cât despre mine, adevărul, m-au alungat și cei care vorbesc și cei care ascultă".

Iar evanghelia de astăzi confirmă adevărul cuvintelor lui Esop. Deși femeile sfinte și, într-un prim moment, chiar și soldații puși de pază la mormânt au vestit adevărul învierii, oamenii n-au fost dispuși să creadă. Dar când mai marii de la templu, care ar fi trebuit să apere adevărul mântuitor al lui Isus înviat din morți, au mințit afirmând contrariul, marea majoritate a oamenilor, deși l-au cunoscut pe Isus și puterea lui divină, au refuzat adevărul învierii și au urmat minciuna pierzătoare de suflet.

O mama i-a spus fiului ei, înainte de a pleca în lume ca să-și câștige existența: "Dragul mamei, dacă vrei să ajungi cu bine spre locul spre care te-ai pornit, ai grijă ca pe cale să te ferești de minciună, atât cu buzele, cât și cu urechile, adică nici să nu spui și nici să nu le asculți de la alții. Ai grijă că, minciuna îți va apărea deghizată în comodități, plăceri, bogății și onoruri; iar adevărul îți va apărea sub imboldul credinței și al împlinirii datoriei". Astăzi, același lucru ni-l spune Biserica și nouă, fiilor săi din lume.

Astăzi trebuie să știm că Isus înviat ne trimite și pe fiecare dintre noi ca să vorbim oamenilor despre adevărul învierii și despre bucuria învierii tuturor oamenilor (cf. Mt 28,10); iar această misiune a noastră în lume trebuie să continue până când și ultimul ales va fi salvat. Iată ce ne spune fiecăruia sfântul Paul în acest sens: "Propovăduiește Cuvântul, stăruie asupra lui la timp și ne la timp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândețea și învățătura" (2Tim 4,2).

Dar tot astăzi trebuie să mai știm că nu este suficient este numai să proclamăm evanghelia și să convingem câțiva oameni care să accepte evanghelia cât este suficient pentru a fi înscriși într-un registru. Domnul vorbește despre ucenici. Ucenicia înseamnă mai mult decât atât. Ea implică prezentarea evangheliei nu doar ca informație, ci ca mod de viață, care să ducă la schimbarea vieții.

Sfânta Margareta (+ 284) a fost interogată de judecătorul păgân asupra credinței. Ea i-a spus hotărât: "Sunt creștină". Judecătorul i-a replicat dur: "Este absurd să adori un om, mai ales un om mort pe cruce într-un chip rușinos". Margareta i-a răspuns cu toată liniștea: "De unde știi ca Isus a suferit și a murit?" "Din Scripturile voastre!" "De ce vorbești numai despre moartea lui Cristos, căci Scripturile noastre vorbesc și despre învierea lui? Pătimirile și moartea arată clar că el este om, dar învierea arată și mai clar că el este Dumnezeu". A murit martiră.

Deținuta Arsenief povestește ce s-a întâmplat într-o noapte de Paște, într-un penitenciar din Moscova, pe timpul terorii comuniste: "Într-o seară, o tovarășă de celulă mi-a șoptit la ureche: «Știi ce zi este mâine? Este Paștele!». Paștele este bucuria întregii creștinătăți. Mergeam tristă pe un coridor, când, deodată, izbucni un strigăt: «Cristos a înviat!» Cine a îndrăznit să strige? Era însoțitoarea mea. Din celule s-a auzit la unison: «Adevărat a înviat!» Gardienii au înșfăcat-o și au dus o în celula neagră, unde nu se dă nici mâncare și nici căldură. A revenit în celulă după patru zile. Deși era slăbită și înghețată de frig, mi-a spus totuși cu zâmbetul pe buze: «Am reușit totuși să aduc și aici vestea cea bună a învierii. Celelalte nu contează»".

Odată îngerul morții a fost trimis de Dumnezeu la un om. "Buna ziua, omule! Sunt Moartea și am venit să te iau". "Bine ai venit, soro, de când te aștept!" "Cum, nu-mi ceri să te mai las, așa cum au făcut toți până acum?" "Nu! Te aștept și vreau să mă iei, căci nu mai am nimic care să mă lege de pământ. Iubirea i-am dat-o lui Dumnezeu, copiilor și semenilor mei. Bunurile mele le-am împărțit demult între copiii mei și între semenii săraci. Suferința am unit-o cu cea a lui Isus pentru mântuirea lumii și a mea. Iar apropiații și prietenii mei au plecat demult la Isus și simt că Isus mă chema ca să întregim familia". "Acum înțeleg, i-a spus îngerul morții, de ce mă aștepți și nu te tânguiești ca ceilalți". Și cum omul nostru era ușor ca fulgul, îngerul morții l-a dus direct lângă Isus.

În Biblie, Isus ne spune: "Afară sunt câinii, vrăjitorii, curvarii, ucigașii, închinătorii la idoli și oricine iubește minciuna și trăiește în minciună" (Ap 22,15). Să ne păzim de orice formă a minciunii, pentru că minciuna face cel puțin trei rânduri de victime deodată: pe mincinoși; pe cei vizați; și pe cei care ascultă.

Un creștin dintr-un sat l-a întrebat odată pe un coleg de serviciu dintr-un alt sat dacă era activ în biserica de care aparține. Bărbatul a răspuns: "Nu, căci nici tâlharul de pe cruce nu fusese activ în biserică și a fost primit în cer". Colegul l-a întrebat dacă fusese miruit. Omul a replicat: "Nu, dar nici tâlharul de pe cruce nu a fost miruit și a intrat în ceruri". Colegul l-a întrebat atunci dacă participă duminica la Liturghie și la împărtășanie. Omul a răspuns: "Nu, căci nici tâlharul de pe cruce nu a făcut-o și Cristos tot l-a primit în cer". Atunci colegul i-a replicat: "Singura diferență dintre tine și tâlharul de pe cruce este că el murea în credință, iar tu ești mort în credință".

Să avem grijă că minciuna ne apare deghizată în comodități, plăceri, bogății și onoruri; iar adevărul ne apare sub imboldul credinței și al împlinirii datoriei.

Cristos a înviat!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat