Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adeziune la catolicism

O convertire care în Suedia lasă semnul

De Sarah Numico

Există istoria unei convertiri care face să conveargă asupra sa reflectoare, cuvinte, gânduri. Este cea a suedezului Ulf Ekman și a soției Brigitta care au decis să adere la Biserica Catolică. A provocat multă uimire în Suedia și în Norvegia pentru că domnul Ekman "a fost unul dintre pastorii și dintre liderii evanghelici cei mai influenți în țările scandinave", explică Sir Andreas Dingstad, de la oficiul pentru comunicații al Diecezei de Oslo. "Cel mai dinamic lider creștin pe care l-am avut în Suedia în ultimii cincizeci de ani", confirmă Stefan Gustavsson, secretar general al Alianței evanghelice suedeze: "Un număr foarte mare de persoane îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru slujirea lui Ulf Ekman". Născut în 1950, Ekman însuși povestește că s-a convertit și a devenit creștin în anii Șaizeci. După studiile de teologie a fost hirotonit slujitor al Bisericii din Suedia în 1979. În 1983 a fondat la Uppsala o comunitate penticostală, Livets Ord (Cuvânt de Viață), care de-a lungul anilor, grație apostolatului său și carismei sale, a crescut în mod considerabil. Ekman a fondat și o universitate, o școală biblică și din aceste locuri numeroși misionari au plecat în Bangladesh, Rusia, Ucraina, Armenia, India... Lista de activități, de întâlniri, călătorii, conferințe, inițiative pe care pastorul suedez le-a promovat în acești ani este cu adevărat foarte lungă. Și din istoria sa fac parte și momente de critică apăsătoare și contrast cu Biserica Catolică, precum cu ocazia călătoriei lui Ioan Paul al II-lea în țările scandinave în urmă cu 25 de ani.

Primiți în Biserica Catolică. La 9 martie, în timpul unui cult duminical în Suedia, pastorul, care se retrăsese deja în februarie de la conducerea comunității datorită problemelor de sănătate care i-au impus să se elibereze de multe responsabilități, a anunțat că el și soția vor fi primiți în Biserica Catolică. "Un proces care a durat mulți ani în rugăciune și în reflecție ne-a dus la această decizie", a scris într-o scrisoare adresată comunității.

Fascinația unei credințe vii. Ceea ce i-a fascinat pe Ekman și soția, prin contacte și întâlniri cu catolici în Suedia și în lume "în care am văzut o credință vie", a fost "marea iubire față de Isus pe care am văzut-o, o teologie sănătoasă, întemeiată pe Biblie și pe dogme. Am experimentat bogăția vieții sacramentale. Am înțeles sensul unei solide concepții despre preoție, care menține vie credința Bisericii și o trece de la o generație la alta, explică tot în scrisoare. Și apoi încă "forța etică și morală, coerența care are curajul de a înfrunta opinia majorității și gentilețea față de cei săraci și cei slabi". Toate aceste lucruri "au provocat prejudecățile noastre protestante și am înțeles că în multe cazuri nu aveam niciun fundament pentru a critica. Trebuia să cunoaștem mai bine Biserica Catolică". Și iarăși: "Isus a fost cel care ne-a condus să ne unim cu Biserica Catolică".

O punte pentru dialog și înțelegere. Senzația mediatică în aceste săptămâni a fost mare și dezbaterea a fost intensă în țările scandinave. Gustavsson a afirmat că "n-ar trebui să se subevalueze durerea și dezamăgirea pe care știrea le-a creat în mulți", chiar dacă tot Gustavsson, într-o "reacție" la două zile după scrisoarea lui Ekman, a mărturisit că decizia sa s-a format în timp și fără fracturi cu comunitatea "Cuvânt de Viață". În mod repetat Ekman a reafirmat caracterul privat al convertirii sale, fără nicio implicare pentru comunitatea al cărui membru era. Mai mult, acum se privește la Ekman ca o posibilă "punte" pentru că "va fi în măsură să aprofundeze înțelegerea dintre catolici și protestanții penticostali", spune Dingstad agenției SIR.

Fotografia cu papa Francisc. În aceste săptămâni, dieceza catolică suedeză n-a dat nicio declarație oficială cu privire la această convertire. Alegerea, explică Dingstad, "la cererea explicită a soților Ekman este ca intrarea în Biserica Catolică să aibă loc în modul cel mai discret posibil, adică, așa cum ar fi vorba despre o convertire obișnuită". Conform surselor necitate de Dingstad, ar putea avea loc în comunitatea catolică din Uppsala, la o dată încă nedefinită. În aceste zile, doamna Ekman a postat o fotografie făcută cu ocazia audienței din miercurea trecută în Piața "Sfântul Petru", în care sunt ea și soțul care strânge mâna papei Francisc și comentariul: "Ce binecuvântare să-l întâlnești pe papa Francisc!".

(După agenția SIR, 14 aprilie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat